Obľúbené príspevky

pondelok, augusta 01, 2022

pondelok, augusta 01, 2022

Ako vznikajú moje články

Len málokto vie, že aj keď na stránke nie sú zverejnené nové články, v zákulisí na blogu neustále pracujem. Nie sú to badateľné zmeny, ale niekedy mi aj tak dajú zabrať poriadne veľa času. Tento mesiac by som vás teda chcela zobrať do zákulisia môjho blogu a zároveň som si vytvorila malý priestor k tomu, aby som vysvetlila veci, ktorým neviem nájsť priestor inde. 

V tomto základnom zhrnutí by som rada predstavila, čo všetko predstavuje tvorbu mojich článkov a v nasledujúcich týždňoch postupne rozoberiem každý bod do podrobnejších detailov. 


AKO VZIKAJÚ MOJE ČLÁNKY


1. VZDELÁVAM SA AKO SPRÁVNE PÍSAŤ ČLÁNKY

Ešte pred samotným písaním článkov alebo celkovo o vedení blogu som si čítala veľa iných príspevkov, buď tie, ktoré som našla na pintereste od zahraničných autorov, ktorí radia iným blogerom alebo na wikihow. Ak táto téma zaujíma aj vás, odporúčam vám svoje články z tejto mini série. Nie som vyslovene špecialista v tejto problematike, ale možno to pre vás bude inšpirácia na čo si dať pozor. 


2. NAPLÁNUJEM ZVEREJNENIE

V každej oblasti svojho života trávim veľa času plánovaním. Plánujem svoj deň, týždeň, mesiac a v neposlednom rade aj rok. Editačný plán celého roka na blogu je ďalšou z kategórii, o ktorej sa dá písať oveľa, oveľa viac... 


3. SPRACUJEM NÁPAD

Keď už som si naplánovala, akým témam sa v konkrétnych mesiacoch chcem venovať, začnem spracúvať nápad. Je to zdĺhavý a rafinovaný proces a preto aj tento bod má svoje miesto v samostatnom článku. 


4. ČLÁNKY GRAFICKY SPRACUJEM

Ako ste si už na mojom blogu mohli všimnúť, grafickej úprave venujem množstvo času. Možno ešte viac času ako samotnému písaniu. A čo by som to bola za blogera, keby som z toho nevyťažila ďalší článok?


4. UPRAVUJEM

Keď človek tak často pracuje s článkami, nemusí si všimnúť chyby, ktoré urobil, preto je dobré článok nechať odležať v administrácii a znova sa k nemu vrátiť neskôr, pokojne aj po jeho zverejnení. Podobne ako je to pri výrobe nového obrázka, to tak môže byť aj s napísaným textom. Vety, ktoré mi predtým prišli veľmi dobré, mi s odstupom času pripadajú iné a takisto si lepšie všimnem aj gramatické chyby, ktoré som urobila. Úprava a prepisovanie je dôležitá ako pre autorov, tak aj pre blogerov a žiadna práca sa bez nich nezaobíde. Občas prepisujem aj názvy článkov, pretože to, čo mi napadne neskôr je výstižnejšie a viac pútavé. 

Ak si raz prečítate nejaký článok a skúsite sa k nemu vrátiť o mesiac, možno už bude mať inú podobu. 


5. VYMAZUJEM

Na niektoré texty ani úprava nestačí. Buď ich vrátim späť do administrácie a články ležia medzi konceptmi alebo ich z administrácie odstránim ešte skôr, než ich dokončím. 

Je dobré vedieť, kedy sa s článkami treba rozlúčiť. Ja odstraňujem tie, ktoré som napísala v zlosti, s ktorými s nimi nie som spokojná alebo ktoré sa mi do nového konceptu blogu nehodia. Sú isté veci, ktorými v istom období žijem a mám pocit, že to bude zaujímať aj ostatných, no nie je to pravda. Každý blog je zameraný na niečo iné a jeho autori majú svoj vlastný jazyk, no občas vyskočí taký článok, ktorí sa s ničím nezhoduje. Rezonuje vo mne a kričí na mňa.


Jediné, čo mi naozaj nejde a neviem si s tým poradiť je prilákať na svoj blog čitateľov. 

Tak sa mi snáď podarí prísť aj toto a ja o tom budem môcť napísať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger