Jesenný hygge wellnes

Po úspešnom článku: Jarný wellnes pre telo a dušu prinášam aj jesenný hygge wellnes pre dušu a telo ktorý môže zahŕňať rôzne praktiky a rituály, ktoré pomáhajú posilniť vaše emočné, mentálne a duchovné blaho počas chladnejšieho obdobia. 

Pôvodne som tento článok chcela pridať až v októbri, pretože minulý rok bolo dlhé leto, ale s príchodom septembra sa jeseň ako mávnutím čarovného prútika rozhodla prevziať žezlo nad ročným obdobím. Tieto dni navyše PRUDKO leje, takže na tento článok je najlepšia príležitosť. 

Tu je niekoľko tipov, ako si počas týchto jesenných (a upršaných) dní vytvoriť najlepší hygge wellnes: 

  • Meditácia a mindfulness: Venujte každý deň niekoľko minút meditácii alebo praktikovaniu mindfulness. Tieto techniky vám môžu pomôcť zosúladiť sa s prítomným okamihom, zmierniť stres a zlepšiť vaše emočné zdravie.
  • Reflexia a deník: Vytvorte si čas na reflexiu nad svojimi pocitmi, skúsenosťami a zážitkami (napr. z leta) Písanie deníka môže byť terapeutickým spôsobom, ako prebudiť svoju dušu a získať hlbšie porozumenie sebe samému. Daždivé melancholické dni k tomu ponúkajú dokonalý priestor. Ja denníky (journals) milujem a na mojom blogu si o tom môžete nájsť množstvo povzbudivých článkov. 
  • Pripojte sa k prírode: Ak svieti slnko (alebo je zamračené a prší) vychutnajte si jesennú prírodu tým, že budete tráviť čas vonku. Prechádzky v lesoch, návšteva parkov alebo relaxácia v blízkosti vody môžu byť obnovujúcimi aktivitami pre dušu i telo. Viete, prečo ísť do lesa, keď prší?
  • Aromaterapia vonku: Choďte vonku a nadýchnite sa čerstvého vzduchu, pocítite vôňu neskorých jabĺk, zrelého hrozna alebo čerstvo pooranej pôdy, ktorá je pripravená na zimu. Berte do rúk voňavé ihličie, suché listy, mokré steblá trávy, zablátené konáriky, jedzte pokrájané jablká, škoricové slimáky... Tieto vône vám dokonale vynahradia umelé vône do dizuférov. No keď sa vrátite, difúzer si môžete zapnúť k voňavému bylinkovému čaju. Mne aromaterapia spríjemňuje dlhé zimné večery už niekoľko rokov. 

  • Spojenie s blízkymi: Trávte kvalitný čas s rodinou, priateľmi alebo milovanými osobami. Budujte hlbšie vzťahy a pripomínajte si význam komunity a podpory v živote. 
  • Zdravá výživa: Dbajte na vyváženú stravu bohatú na sezónne ovocie, zeleninu, orechy a semená, ktoré vám poskytnú potrebné živiny a energiu. Jesenné potraviny, ako sú tekvice, jablká alebo slnečnicové semiačka, môžu byť ideálnym doplnkom vašej stravy. Tu je 5 rád ako využiť tekvicu a jej zdravé účinky
  • Jógové cvičenia a tai chi: Praktikovanie jogy, tai chi alebo iných zoskupených cvičení môže byť skvelým spôsobom, ako prebudiť svoju energiu, zvýšiť flexibilitu a zlepšiť pohodu tela a mysle. Môžete to robiť pri otvorenom okne, na terase alebo v záhrade. 
  • Hydratácia: Venujte sa pravidelným relaxačným aktivitám, ako sú horúce kúpele s éterickými olejmi, masáže alebo aromaterapia. Uistite sa, že pijete dostatočné množstvo vody, aby ste udržali hydratáciu svojho tela. 

  • Masáže: Nie je nič lepšie ako si v upršaný deň dopriať masáž. Objednajte sa už dnes alebo si zavolajte maséra k vám domov v rámci "time for girls" (babskej jazdy) alebo môžete vyskúšať vzájomnú masáž. V rámci svojho domáceho wellnesu si rada robím masáže tváre pomocou videi na youtube. Odporúčať môžem videa od FaceFit faceyoga alebo od Renáty Baranovej.

  • Rôzne druhy športu: Akýkoľvek druh športu vás môže nakopnúť. 


Vytvorenie jesenného wellness programu pre dušu a telo môže byť individuálnym procesom, ktorý si môžete prispôsobiť podľa svojich potrieb, záujmov a životného štýlu. Dôležité je nájsť rovnováhu medzi fyzickým, emočným a duchovným aspektom vašej pohody a investovať čas do seba samej. 


Čo je pre vás počas jesene najpríjemnejšie?

1 comment

  1. Moc milý článek. Svým způsobem miluju každé roční období, ale ten podzim má přece jenom něco do sebe. Má takovou uklidňující energii. Těším se na zbarvené listí, déšť za oknem, vůni skořice a brzkých večerů, strávených nad scrapbookingem :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)