Obľúbené príspevky

pondelok, októbra 19, 2020

pondelok, októbra 19, 2020

5 rád ako využiť tekvicu

Tekvicu si môžete vypestovať alebo ju kúpiť na trhu. Obchodný reťazec by mal byť vašou poslednou voľbou. Okrem zdravých účinkov, o ktorých ste sa už mohli dozvedieť v predošlom článku, je tekvica úžasný prírodný materiál, z ktorého sa dá tvoriť a vyrábať.


1. Dekorácie

Tekvica môže byť vašim prírodným sezónnym plátnom.  Inšpirujte sa v časopisoch o domove, záhrade alebo na internete. Zapamätajte si však, že ak chcete byť ekologický, tekvicu za žiadnych okolností nikdy nemaľujte. Farby obsahujú toxické látky, takže z tekvice nebude možné použiť na nič ďalšie. 
  • Vrch z tekvice vykrojený v rôznych tvaroch môže pre deti slúžiť ako prírodná pečiatka na papier. 
  • Doplnte najväčšiu tekvicu o zátišie z ďalšieho ovocia a zeleniny, jesenných listov, žaluďov, palíc a vetvičiek, gaštanov, sušených stoniek kukurice, šišiek...
  • Vykrajovačkami na perníky urobte do stredu menšej tekvice otvor. Dnu nalejte vosk, založte knôt a máte sviečku. 

2. Svietniky

Asi naj častejším výrobkom z tekvíc, ktoré vidíme sú svietniky. Svetlo vyžaruje z vydlabanej tekvice a odhaľuje nám obrazy alebo rôzne tváre. Poznám ľudí, ktorí sa desia pri pomyslení na vykrojené tekvice. Pripisujú im svetský význam odháňania duchov a strašidiel. Stačí sa vyhnúť typickým Halloweenským tváram a motívom a váš svietnik bude mať čisto dekoračnú fuknciu. Ak ste ešte stále zástancom toho, že vyrezávanie do tekvice má mistický význam, skúste použiť iné ovocie alebo zeleninu. Zmení sa váš názor na význam?

Ak vyrezávate tekvicu na vystavenie doma alebo vonku, ušetrite "vnútornosti". Pamätajte, že tekvica je jedlo, takže nemá zmysel vyhadzovať časti, ktoré sú dokonale jedlé.

3. Recepty

Tekvice sú skvelé nielen ako dekorácia, ale hlavne ako všestranná pochutina v kuchyni. Majú veľký obsah vody a prospešnej vlákniny, minimum cukrov a veľa vitamínov a minerálov. Viac si o tom môžete prečítať v článku o zdravých účinkoch tekvice. 


4. Hnojivo

Z tekvice sa snažte vyťažiť maximum. Ak tekvicové semienka nejete alebo nepoužívate do receptov, odložte si ich na jar a posaďte. Či už tekvicu použijete ako sezónny črepník, vložíte ju rovno do kompostu alebo roztrúsite po poli, vždy dá vašej zemi zdravé, blahodárne živiny, ktoré tak veľmi potrebuje. Keď sa tekvica začne kaziť, môžete ju s vašou rastlinou posadiť rovno do pôdy, aby mala z tekvice úžitok. 


5. Kozmetika

Už ste istotne počuli a aj vyskúšali na vlastnej koži domáce kozmetické produkty s použitím avokáda, banánov, citrónov alebo sliviek. Málokto však vie, že rovnakým spôsobom dokáže byť účinná i tekvica. Ak nie ste celkom stotožnení s domácimi maskami, vyskúšajte tekvicové mydlo, šampón alebo šumivé gule. 
  • Maska na tvár stimulujúca kolagén: Vyberte si zrelší plod, ktorý pokrájate na malé kúsky. Tie následne rozmixujte na hustú kašu. Aby bola maska účinnejšia, pridajte do nej ešte pár kvapiek citrónovej šťavy. Zmiešajte, naneste na pleť a nechajte 15 minút pôsobiť.
  • Bio kondicionér: Na mastnú pleť je preto ideálne zmiešať tekvicové pyré s dvoma lyžicami octu alebo citrónovej šťavy. Pridajte do toho aj dve lyžice kryštálového cukru, aby maska zároveň pôsobila aj ako jemný píling. Po jej nanesení sa pleť zbaví mastného filtra a uvoľnia sa i upchaté póry.
  • Výživná pedikúra: Tekvica dokáže zároveň hĺbkovo vyživiť pokožku a zároveň ju zbaviť nepríjemných suchých miest. Jeden a pol pohára rozmixovanej tekvice zmiešajte s jedným surovým vajíčkom, čajovou lyžičkou medu a hrsťou hrubozrnnej morskej soli. Z týchto surovín vymiešajte tuhú zmes, ktorú si naneste na nohy a pri jej aplikovaní ich zároveň dobre premasírujte. Následne si dajte na ne mikroténové vrecko a ponožky. Takto oddychujte 15 minút a potom si masku zmyte.
  • Boj proti akné: Mala by sa užívať nielen v stave, keď je pleť zapálená, ale i ako prevencia. Zmiešajte nastrúhanú tekvicu s jogurtom, banánon a pridajte trochu olivového oleja, aby mala maska dobrú konzistenciu. Takto ju môžete naniesť na pokožku.
  • Prekrvenie pokožky: Túto masku a jemný píling zároveň by ste mali použiť na celé telo. Výborne totiž rozprúdi krv a pôsobí ako životabudič pre vašu pleť. Zmiešajte rozmixovanú tekvicu s hnedým cukrom a pomletými ovsenými vločkami. Masírovaním naneste na pokožku. Tá bude vyzerať následne mladšie, sviežejšie, bude hĺbkovo vyživená a naštartuje sa opäť i tvorba kolagénu.

Na čo používate tekvicu vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger