FOTOČLÁNOK: Park v Šamoríne + Gabčíkovo

Vo štvrtok (29. 8.) odlietam s kamarátmi na kurz pre mladých lídrov na Maltu a ako pred každým kurzom (Portugalsko, Dánsko) aj teraz som sa opäť zastavila v Bratislave. Dnes sme strávili krásny deň vonku. Najprv sme boli v Šamoríne blízko olympíjskeho areálu a jazdeckého areálu X-Bionic Sphere, o ktorom som vám už písala. Potom sme šli pol hodinu autom k vodnému dielu Gabčíkovo. 


Park Kormorán v Šamoríne

Ako som spomínala vyššie, neďaleko olympísjkeho a jazdeckého areálu v Šamoríne je park Kormorán, cez ktorý sa dostanete k Dunaju a cyklistickému chodníku. V parku sa nachádza množstvo atrakcii pre deti aj dospelých, napríklad rozárium, svadobný altánok, galéria drevených sôch a v neposlednom rade aj mini ZOO, ktorá bohužiaľ nie je kontaktná. Majú tam klietky so zlatými bažantami a druhú s pávmi a potom jeden veľký výbeh pre kozy, prasiatka, sliepky a moriaky. 

Ak prejdete rovnou čiarou cez park, dostanete sa k tomuto mostu ponad jedno z ramien Dunaja a cez malý kopček k hlavnému toku našej najväčšej rieky. Popri vode vedie cyklistický chodník, ktorý vedie z Bratislavy až do Gabčíkova a tvorí takmer 100 kilometrový okruh. Popri promenáde stoja menšie alebo väčšie loďky, rybári tam chytajú ryby a po kameňoch behajú jašterice. K vode vedie viacero schodíkov, môžete sa tam aj okúpať, ale je to na vlastnú zodpovednosť. 

Od hlavného toku Dunaja sme sa vrátili späť k jeho menšiemu ramenu. Je tam aj bar s lehátkami na kaskádach s pieskom, kde sa malé deti určite zabavia. Zaujímavosťou je, že okolo tohto baru behajú malé zajačiky. 


Vodné dielo Gabčíkovo

Pol hodinu od Šamorína sa nachádza Vodné dielo Gabčíkovo (vodná elektráreň). Bolo vybudované v rokoch 1977 - 1992 pre ochranu územia pred povodňami, zlepšenia plavebných podmienok, zabezpečenia kvality pitnej vody a výroby elektrickej energie. Na plagáte je napísané, že každá dvanásta žiarovka na Slovensku žiari práve vďaka tejto vodnej elektrárni. 

Keď sme tam prišli akurát zdvíhali loď. Jedna komora sa naplní vodou za 18 - 22 minút a vyprázdni za 14 minút. Na obrázku môžete vidieť ako loď odchádza. Fotka je robená z vysokej pozorovacej veže. 

Toto je pohľad z veže na druhú stranu.

Ako trávite posledné augustové dni vy? 

1 comment

  1. Hezky jsi využila čas před odletem. O této elektrárně slyším poprvé a celkově, jak jsem psala, je pro mě Bratislava velkou neznámou. Předtím mě moc nelákala, ale teď vidím, že tam jsou zajímavé věci na návštěvu :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)