Prečo sa ponáhľame za ďalším ročným obdobím?

Dnes som pripravovala články na jeseň a zimu, a keď som sa neskôr šla prejsť so svojim psíkom, začala som rozmýšľať o vôni jabĺk zmrznutých od prvých mrazov, padajúce listy, otiene žltej, oranžovej a červenej... Ale prečo vlastne? Leto ešte neskončilo a ja už sa teším na jeseň. A myslím, že v tom nie som sama. Prečo sa tak ponáhľame za ďalším ročným obdobím? Prečo nie sme spokojní s tým, čo máme práve teraz? Prečo tak rýchlo prechádzame z jednej sezóny do druhej, akoby sme nikdy nemohli byť spokojní s tým, čo máme práve teraz?

Možno je jedným z hlavných dôvodov, prečo sa tešíme na ďalšie ročné obdobie, naša prirodzená túžba po zmene. Ako ľudia máme tendenciu rýchlo sa prispôsobiť okolnostiam a hľadať niečo nové a vzrušujúce. Zatiaľ čo zima môže byť krásna so svojou pokrývkou snehu a Vianocami, po niekoľkých mesiacoch túžime po teplejšom počasí, kvetoch a slnku. Naopak, po horúcom lete si začíname vážiť chladnejšie dni jesene.

Naša túžba po ďalšom ročnom období môže byť tiež spôsob, ako sa vyhnúť rutine a monotónnosti. Ak sa zdá, že sa každý deň opakuje a nič nové sa nedeje, myšlienka na príchod nového obdobia prináša nádej na zmenu a osvieženie. Je to spôsob, ako si udržať pocit, že život je dynamický a neustále sa meniaci.

Ďalším faktorom, ktorý nás tlačí k tomu, aby sme sa ponáhľali za ďalším obdobím, je nostalgia a naše očakávania. Každé ročné obdobie v nás evokuje určité spomienky a pocity. Napríklad jeseň nám môže pripomínať začiatok školského roka, čas teplých nápojov a útulnosti. Tieto spomienky vytvárajú očakávania, ktoré nás vedú k tomu, aby sme sa tešili na príchod nového obdobia.

Moderná spoločnosť je silne ovplyvnená komerčnými tlakmi. Obchody začínajú propagovať nové sezónne produkty a kampane ešte skôr, ako sa dané ročné obdobie oficiálne začne. Napríklad v septembri už vidíme vianočné dekorácie a ponuky, čo nás núti myslieť na zimu, aj keď sa ešte len začína jeseň. Tento komerčný tlak vytvára umelý pocit, že by sme sa mali tešiť na ďalšie obdobie, pretože to prinesie nové zážitky, produkty a príležitosti.

Zameriavanie sa na ďalšie ročné obdobie môže byť tiež znak našej neschopnosti plne si užiť prítomný okamih. V neustálom očakávaní budúcnosti zabúdame oceniť to, čo máme práve teraz. Sme tak zaneprázdnení plánovaním a snívaním o tom, čo príde, že si ani nevšimneme krásu toho, čo nás obklopuje v súčasnosti. 


Ako sa naučiť byť spokojní tu a teraz

Zamyslela som sa nad tým, že sa môžeme prestať naháňať za ďalším obdobím a začať si viac vážiť to, čo máme pred sebou. Zamerať sa na prítomnosť, oceniť každý okamih, bez ohľadu na to, aké ročné obdobie je za oknom. Pretože ak sa stále budeme tešiť na niečo ďalšie, môže sa stať, že zmeškáme to najdôležitejšie – život, ktorý sa odohráva práve tu a teraz.

Praktizovanie vďačnosti (mindfulness) môže pomôcť plne si užiť každý okamih. Možno je to aj o tom, že si dovolíme byť šťastní s tým, čo máme práve teraz. Ja som našla 100 dôvodov prečo byť vďačný a šťastný.

Čo keby sme si vytvorili malé rituály, ktoré nám pomôžu prežiť každý deň naplno? Možno je to ranná prechádzka, počas ktorej si všimneme, ako sa mení farba lístia. Alebo si nájdeme čas na varenie sezónneho jedla a vychutnáme si jeho vôňu a chuť. 

A mojim posledným zistením bolo, ako som už spomínala v inom článku, že ak chceme, aby sa náš život spomalil, mali by sme vyraziť do prírody a všimnúť si, ako sa mení s každým obdobím. Krátka prechádzka lesom, či parkom, nám môže pripomenúť, aké úžasné je sledovať prirodzené cykli prírody. 

Hoci je prirodzené tešiť sa na zmenu a ďalšie ročné obdobie, je dôležité nájsť rovnováhu a naučiť sa oceniť každý moment. Ponáhľanie sa za ďalším obdobím môže viesť k tomu, že zmeškáme krásu prítomnosti. Namiesto toho, aby sme žili vo večnom očakávaní, skúsme sa viac zamerať na to, čo máme pred sebou a plne si to užiť. Veď každé ročné obdobie má svoje vlastné kúzlo, ktoré stojí za to vychutnať si do posledného dňa. 


Čo si o tom myslíte vy?

4 comments

  1. Zajímavá úvaha, rozhodně je na tom spousta pravdy, člověk se pořád soustředí na to, co bude, že si neužívá toho, co už je. Já jsem ty roční období nikdy tak neřešila, nechápala jsem, proč všichni nadávají na léto a "už aby tady byl podzim", proč si to léto neužít, však se během něj dá naplánovat spousta aktivit, co nikdy jindy nejdou... ale letos je to poprvé, co mám tyhle myšlenky taky, přidala jsem se k davu. Jenže to je tím, že mi letos ta vedra opravdu nedělají dobře ze zdravotních důvodů a už jsem pár týdnů na neschopence, protože moje tělo to počasí (mimo jiné) vůbec nezvládá, takže je snadné opakovat, ať už je tady podzim... akorát ani to nezaručí, že mi bude lépe :D Jen je těžší být vděčný za přítomnost, když je na tom člověk špatně, ale o to více si myslím, že by si měl člověk vážit těch okamžiků, kdy ho nic nebolí, kdy má tu možnost chodit na procházky a dělat si co chce, protože když pak přijde ta nemoc nebo jiná trápení, tak ty "lepší časy" jako motivace budou asi třeba. Na druhou stranu, i na těch horších chvílích je fajn si hledat nějaká pozitiva, jinak se člověk může už úplně propadnout do deprese :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Moc hezky napsané a pravdivé. Já se za dalším obdobím rozhodně neženu - jsem ráda, že je ještě léto, ač podzim mám moc ráda. Ale jak je čím dál chladněji, stává se pro mě podzim, který přechází do zimy méně schůdným. Celou zimu se vždy těším na jaro.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zajímavá úvaha. Já mám svého favorita, na kterého se těším celý rok - zimu a především prosinec, to je takový můj měsíc, jelikož jsem narozená před Vánoci, ale mám ráda všechna období a všechna se snažím užívat si do posledního dne a zatím nemyslím na to, že tu brzy bude podzim a užívám si to, co je teď - bazén, že můžu jen tak nalehko vyrazit ven, nemusím malou složitě oblékat do vrstev, že si můžu dát ledové kafe a sníst si zmrzlinu na lavičce, na podzim je ještě čas. I když ne moc, pro mě začne 1. září, jedu meteorologicky a ne astronomicky :D

    Smile Thess

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Máš pravdu, musíme se naučit žít teď a tady :) Jinak nám život proklouzne mezi prsty..

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)