Obľúbené príspevky

pondelok, októbra 03, 2022

pondelok, októbra 03, 2022

Morning page - Čo je to? Ako začať?

Niekedy uprostred augusta som si v rámci Back to school v obchodnom reťazci kúpila nádherný a hlavne lacný zošit. V stave úplnej extázi a túžby písať do neho som  si začala viesť denník. V septembri som sa vážne rozhodla písať si "morning page", teda ranné stránky. Vďaka nim som sa stala produktívnejšou. 

Niektorí ľudia sa kvôli úľave od stresu obracajú na fyzickú aktivitu, čo je úžasné. Ale nie každý má rád jógu, beh alebo udieranie do boxovacieho vreca. (To všetko mám naozaj rada, ale...) Ale možno aj vy potrebujete niečo menej namáhavé.


Čo je to "Morning Page"?

Výzva "Morning Pages" je pôvodne koncept, ktorý predstavila Julia Cameron vo svojej knihe "The Artist's Way" (Umelcov spôsob). Ide o rannú prax, pri ktorej si píšete tri strany rukou každé ráno. Tieto stránky môžu obsahovať čokoľvek, od myšlienok, pocitov, snov, až po plány na deň.

Cieľom tejto výzvy je umožniť vám vyjadriť svoje myšlienky a emócie bez cenzúry alebo sebauvedomovania. Písať rukou a robiť to ráno podporuje kreativitu, sebapoznanie a uvoľnenie mentálneho napätia. Morning Pages môžu slúžiť ako nástroj na zbavovanie sa blokov v tvorivosti, zlepšovanie koncentrácie a zvyšovanie povedomia o vlastných myšlienkach.

Nie je to o literárnom umení ani o perfektnom písaní; skôr ide o proces vyprázdňovania mysle a uvoľnenia kreatívneho toku. Je to individuálna skúsenosť a mnoho ľudí nachádza hodnotu v tejto jednoduchej, no účinnej rannej rutine.Je to terapeutická metóda, ktorá sa od terapeutov a ľudí potrebných terapiu preniesla až k milovníkom písania, ktorí povedomie o tejto "výzve" rozširovali ďalej a ďalej. Princíp spočíva v tom, že ešte skôr, než človek začne robiť svoju rannú rutinu a vbehne do rytmu bežného dňa, nájde si približne 30 minút na napísanie troch strán do denníka. Dôležité je, aby sa písanie uskutočnilo mimo všetok ruch a ovplyvňovanie z internetu. Stránky by sa mali písať ráno práve preto, že myseľ je oddýchnutá a neovplyvnená strasťami bežného dňa.  


Čo potrebujete:

  • Zošit, ktorý vám vyhovuje
  • Písacie potreby (farebné perá, ceruzky, farbičky...)
  • Niečo na ozdobenie (ak si dávate záležať na vizuálnej stránke)


PRAVIDLÁ 

  • Musíte písať perom na papier (žiadne IKT technológie!)
  • Musíte písať hneď po zobudení (a aj pred časom stráveným na mobile)
  • 3 strany písania každé ráno  (A4 alebo A5 - podľa toho, aký máte zošit)
  • Dovoľte vašim stránkam, aby boli chaotické, aby zniesli všetky vaše pocity a myšlienky
  • Pri písaní morning page nemusíte rozmýšľať logicky, stačí, že píšete
  • Nič nie je správne, ani nesprávne 


KROKY: 

  1. Kúpte si zápisník, do ktorého sa dobré píše
  2. Ak potrebujete, vstaňte skôr
  3. Pripravte si svoj obľúbený horúci nápoj
  4. Ak potrebujete, pustite si do pozadia inštrumentálnu hudbu
  5. Otvorte novú stranu v zošite, na vrch napíšte dátum a začnite písať
  6. Stačí napísať čokoľvek, čo vám napadne, nechajte to zo seba plynúť alebo použite tieto výzvy
  7. Pokračujte v písaní troch strán alebo sa aspoň snažte vyplniť tri strany
  8. Nehodnoťte to, čo ste napísali.
  9. Všimnite si ako sa po písaní cítite každé ráno
  10. Udržujte svoj zošit mimo dosah iných ľudí


Výhody

  • Zlepšuje sa kreativita - Myseľ je celkom prázdna a ničím neovplyvnená, 

  • Čas na sebareflexiu - Preto máte príležitosť vymyslieť niečo, čo potrebujete, niečo, čo prinesie šťastie hlavne vám. Môžete si položiť otázky, na ktoré hľadáte odpovede a sami si na nich odpovedať. Postupom času si všimnete, že nepotrebujete radu druhých ľudí, ale že na jeden skončení myšlienkový pochod hneď spontánne nadviažete ďalší a ďalší. 

  • Terapeutické účinky - Aj keď sa zobudíte so zlou náladou, písaním o svojich problémoch sa "vyrozprávate sami sebe" a bude vám oveľa lepšie. Je to ako 30 minút terapie každý deň v pohodlí vášho domova. 

  • Zvýšená produktivita - Ak ranné stránky zaradíte do vašej rannej rutiny, budete sa na nich tešiť a navodia vám príjemnú a pozitívnu energiu a tá vám pomôže pripraviť sa na deň s entuziazmom a chuťou robiť veci, ktoré ste predtým dlho odkladali. 

  • Jasnejšia myseľ - Ak sa vypíšete zo svojich problémov a starostí, ostane vám čas na pozitivitu. Čas strávený "sama so sebou" vám môže priniesť odpovede na otázky, ktoré ste si stále pokladali, ale nevedeli ste ich vyriešiť. Tréningom a praxou už nebudete potrebovať rady iných.

  • Vďačnosť - Radosť vo vás prebudí vďačnosť z každého dňa od tých najjednoduchších vecí ako je samotné prebudenie až po vďačnosť za rodinu a veľkolepé zážitky. 

  • Jasný plán pre ciele - Vďaka "morning page" si môžete nájsť každé ráno čas na naplánovanie nadchádzajúceho dňa. Z TO DO listu sa môže stať zoznam plánov, vďaka ktorým naplníte svoje sny. 


TYPY Z MOJICH SKÚSENOSTÍ:

  • Zošit a písacie potreby ovplyvňujú výsledok - Ja som veľkým milovníkom zošitov a od svojich desiatich som vyskúšala všetky druhy na trhu: hrubé, tenké, s riadkami, bez riadkov, so štvorčekmi, v pevnej doske, s krúžkovou väzbou, ale najlepšie sa mi osvedčili Bullet journal zošity, ktoré umožňujú vytvárať riadky tam, kde ich potrebujete, ale zároveň ich ignorovať tam, kde si chcete niečo nakresliť. To, či sa vám zošit vizuálne páči a či je farba pera kompatibilná s vašou osobnosťou, ovplyvňuje vašu chuť písať každý deň. 

  • Vytrvalosť - Vždy som si písala denníky a milujem to, no na začiatku "morning page" bolo ťažké vydržať každý deň napísať tri strany, no po týždni (dvoch) som za 30 minút bola schopná napísať aj päť strán. Najdôležitejšie je vytrvať a nestratiť sa v rannom prívale noviniek, správ a upozornení. 

  • Nie všetko je pozitívne - Aj negatívne emócie môžu byť dosť intenzívne a môžu vás strhnúť viac ako tie dobré. Písanie otvára vašu myseľ, srdce i dušu a keď sa do písania ponoríte priveľmi, mohli by ste sa utopiť v smole. Preto nezabúdajte, že aj keď sú v jeden deň vaše stránky plné bolesti, zlosti a frustrácie, ďalší deň opäť vyšlo slnko. 

  • Píšte perom na papier - Je to aj medzi pravidlami, no potrebujem to zdôrazniť ešte veľakrát, to ešte veľakrát, aby to bolo jasné všetkým. Písanie perom na papier je dôležité pre rozvíjanie pamäte, myslenia a kreativity. Pohyb ruky sa spája s informáciami, čo pomáha pri procese zapamätávania, no ak stále nie ste presvedčení o písaní rukou, prečítajte si môj článok Ako na efektívnejšie písanie poznámok, kde sa okrem iného zmieňujem aj o výhodách "ručného písania".

  • Spätné čítanie poznámok - Keď si prečítate svoje poznámky spred mesiaca, budete veľmi prekvapení ako hlbokomyseľný dokážete byť. Pomôže vám to pochopiť, kde ste stáli na začiatku a kam ste sa už posunuli. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger