Ako mať hygge Vianoce?




Hygge je dánske slovo, ktoré znamená pohodlie, útulnosť a celkový pocit pokoja a šťastia. Vytvorenie hygge atmosféry vo svojej domácnosti počas Vianoc môže prispieť k vytvoreniu teplého a príjemného prostredia. Tu je niekoľko tipov na vytvorenie hygge domova počas sviatočnej sezóny. Princípy spočívajú najmä v útulnosti a príjemnom prostredí plnom radosti a pokoja. 


1. Vytvorte svetlom útulné prostredie 

Útulnosť sa dá dosiahnúť viacerými spôsobmi. Ako prvé je určite používajte jemného a teplého (žltého) svetla, ktoré vytvárajú napríklad sviečky, lampy so žiarivkami s teplým svetlom alebo girlandy. To vytvára príjemnú a relaxačnú atmosféru. V zimných mesiacoch zvyknem už o 18.00 alebo 20.00 vypnúť hlavne svetlá v miestnostiach doma zhasnúť a nechať zapnuté len lampy, lampióny, svetielka... dáva mi to presne ten pocit utulnosti a času iba pre mňa, aký presne potrebujem. 


2. Teplé deky a vankúše (pohodlné textílie)

Pridajte do svojho interiéru pohodlné textílie ako napríklad teplé deky, koberce, mäkké vankúše. Tie do domu pridávajú pohodlie a vytvárajú útulné miesta na relaxovanie. Pohodlný nábytok je tiež neodmysliteľnou súčasťou hygge Vianoc. Je dôležité si vytvoriť čo najviac priestoru na sedenie s blízkymi. Odstráňte z povrchov nábytku nadbytočné oblečenie a predmety, ktoré sa tam počas zvyšku roka povaľujú len tak a namiesto toho ich plnohodnotne využívajte na položenie si čaju, vyloženie nôh, iné polohy sedenia a podobne. Vaši kamaráti a rodina tiež ocenia, že sa počas návštevy môžu voľne pohybovať po vašom dome z izby do izby (vy sa nebudete báť neporadku) a majú si stále kde sadnúť, aj keby to malo byť na zem k deťom alebo domácim miláčikom. 


3. Vôňa sviečok a vonných olejov

Využite vôňu sviečok s prírodnými vôňami alebo vonné oleje. Vône ako citrón, vanilka, škorica, hrejivý balzám a jedľa evokujú vianočnú atmosféru a pôsobia na vaše receptory. Ja miôujem používať dizúfer a vonný olej škorica a jablko. Aromaterapia mi spríjemňuje dlhé zimné večeri. 


4. Teplé nápoje a jedlá

Pripravte si teplé nápoje ako je horúca čokoláda, čaj alebo hriate víno. Deti určite nepohrdnú ani karamelovým mliekom alebo mliekom s vanilkou a kurkumou, ktorá má svoju špecifickú vianočnú chuť. Tieto nápoje pridávajú domu pohodlie a vytvárajú príjemné chvíle strávené v kruhu rodiny nie len počas popíjania, ale už aj samotnou prípravou. Nájdite si nový recept na vianočný punč alebo mlieko a užívajte si svetlá, sviečky a vône už počas prípravy. Vychutnať si tiež môžete sladké raňajky vo forme lievancov alebo vajíčka so slaninkou, hrianky, ovsenú kašu...


5. Vianočné dekorácie s osobným dotykom

Použite vianočné dekorácie, ktoré pre vás majú osobný význam alebo sú vyrobené vlastnoručne. Ak ste od rodičov dostali vianočnú ozdobu alebo je za vianočnou ozdobou nejaké veľké dobrodružstvo určite si to pripomeňte a rozprávajte sa o tom! Týmto spôsobom pridáte do domova osobný dotyk a jedinečnú atmosféru. S vianočnými dekoráciami to nemusíte preháňať, krása je najmä v detailoch, prírodných materiáloch a svetlách. 


6. Prírodné prvky

Využite prírodné prvky ako sú konáre, jedle, šišky, drevené dekorácie alebo vianočné stromčeky. Tieto prvky pridávajú do domova prírodný a autentický pocit. Hygge môže byť spojené aj s eco-friendly prístupom. Používanie prírodných materiálov môže prispievať k udržateľnosti a enviromentálnej zodpovednosti. Prírodné materiály ako sú drevo, vlna alebo bavlna, pridávajú do domova pocit útulnosti a pohody. Tieto materiály majú prirodzenú textúru a teplo, čo je v súlade s konceptom hygge. Celkovo drevo ako prírodný materiál prináša do domova pocit stability a bezpečnosti. Tieto vlastnosti sú dôležité pre vytvorenie pohodlného a upokojujúceho prostredia. Ja v posledných troch rokoch balín darčeky iba do prírodného hnedého papiera, ktoré vyzdobím bielymi bodkami alebo obrázkami v bielej, čiernej alebo červenej farbe. 


7.  Spoločné chvíle s rodinou a priateľmi

Hygge určite nie je iba o dekoráciách a svetlách, hygge je najmä o tom, že počas dlhých zím trávia Dáni veľa času vo vnútri organizujú spoločné večere, hry alebo iné aktivity, ktoré môžu zažiť spoločne. 


8. Vianočné melódie

Pustite si svoje obľúbené vianočné piesne alebo hudbu spájanú s duchom Vianoc. U mňa vyhrávajú covery klasických vianočných melódii, ktorých je v rádiu plná kopa, no stačí si pustiť tú istú pieseň v inom prevedení a od iného intrepreta a hneď to má iný šmrnc. Medzi moje obľúbené albumy taktiež patrí inštrumentálna hudba ako napr. jazz (ktorý sa bežne používa v kaviarňach) alebo albumy od huslistky Lindsey Striling. 


9. Odpojte sa od technológii

Dnešným vianočným trendom je tráviť čas v jednej izbe s ostatnými členmi domácnosti pri zapnutej televízii, pričom každý pred sebou drží ďalšiu obrazovku (mobil, tablet, notebook, čitačku kníh...). Takto nám však uniká spojenie s prítomnosťou a odvádza našu pozornosť od toho, čo je skutočne dôležité v dannom momente. Darmo budete mať nádhernú atmosféru vytvorenú všetkým ostatným, keď to najpodstatnejšie, kvôli komu ste to robili, vám zmizne z dohľadu a z mysle. Nechajte sa zapnutú iba televíziu alebo iný vianočný film a oveľa viac sa zamerajte na rozhovory s rodičmi. 


10. Dobrá nálada

Väčšina ľudí hovorí, že Vianoce sú iba o strese, no ten stres a zhon si len my ľudia vytvárame v hlave. Na Vianociach by vlastne nemalo byť nič stresujúce. Zháňanie darčekov môžete vybaviť už v lete, v októbri alebo novembri a v čase, keď sú v decembri najväčšie davy ľudí si môžete užívať balenie darčekov. Hlavne sa nikam neplašte!

 


„Najlepším zo všetkých darov vianočného stromu je prítomnosť 
šťastnej rodiny a pokoj, zabalený v našich srdciach.“

- William E. Vaughan, americký publicista a autor - 

0 comments