Severné Taliansko: Lido di Jesolo

Moja mamka mala tento rok okrúhle narodeniny, a tak sme sa rozhodli, že ju zoberieme na výlet do Benátok. Celkovo sme v Taliansku strávili tri dni (od 23. 5. do 25. 5.). Prvý deň sme boli na Lido di Jesolo, druhý deň v Benátkach a tretí deň sme zašli do neďalekej Padovy. 


Cestovanie 

Do Benátok sme šli našim autom, z Bratislavy nám cesta trvala približne 6-7 hodín. Šli sme po diaľnici okolo Viedne, Grazu a cez rakúsko-talianské Alpy.  Bol to úžasný výhľad. Alpy boli obrovské, pod nimi sme videli dolinky s dobytkom alebo koňmi, malé domčeky - všetko vyzeralo presne tak ako z talianského seriálu Na krok od neba alebo z nemecko-rakúskeho seriálu Doktor z hôr. Ako bonus boli vodopády vytriskujúce zo skál. Veľká škoda, že sa to z auta nedá dobre zaznamenať. Samozrejme sme nezaháľali a všetko fotili, ale nie sú to kvalitné fotky hodné pridania na blog, takže som ich urobila pár a potom sa len kochala výhľadom.


Pláž Lido di Jesolo

Keď sme premýšľali, čo budeme robiť po príchode do Talianska, hneď som všetkých presvedčila, aby sme sa šli aspoň na chvíľu kúpať do mora. Najprv sme chceli ísť na pláž v Bibione, ale potom sme našli pláž bližšie pri Benátkach - Lido di Jesolo. Je to obľúbené talianske prímorské letovisko, nachádzajúce sa na severovýchodnom pobreží Jadranského mora.

Na začiatku sme mali problém zaparkovať, pretože parkovacie hodiny fungovali iba pre miestnych, ktorí majú špeciálnu kartu na parkovanie, no nakoniec sa nám podarilo nájsť bezplatné parkovanie na Via Leonardo da Vinci alebo s presnejšou adresou Via Flavio Giola 27. Je to parkovisko pri malom parčíku s vyvierajúcou "fontánou". Odkiaľto to bolo na pláž iba cez ulicu a ďalej po promenáde. Ak sem prídete v letnej sezóne plnej turistov, pravdepodobne zaparkujete niekoľko kilometrov ďaleko, pretože väčšina parkovísk je vyhradená pre miestnych alebo pre rezorty. 

Mimosezónna dovolenka tu ponúka jedinečnú príležitosť na objavovanie krás tohoto miesta v kľudnejšej a pokojnejšej atmosfére, no miestni už sú pripravení aj na turistov, ktorí tu trávia predčasnú dovolenku, podobne ako my. Stánky sú otvorené, obchodníci chodia po pláži s rôznym tovarom (slnečné okuliare, šarkany...). 

Jednou z hlavných výhod návštevy Lido di Jesolo mimo sezóny je pokoj a ticho, ktoré na pláži panujú. Počas letnej sezóny sa pláže zapĺňajú turistami, no mimo sezóny môžete nájsť prázdne pláže, kde si môžete užívať relax bez davov ľudí. Hoci teplota vzduchu a vody nemusí byť tak vysoká ako v lete, stále je dostatočne príjemná na prechádzky pozdĺž pobrežia, piknik na pláži alebo zbieranie mušlí. Na jednu stranu tu sú ľudia oblečení v plavkách a užívajúci si (chladné) more na druhú stranu fúkal vietor, takže ľudia nosili vetrovky. 


Ubytovanie

Ubytovanie sme hľadali cez airbnb, podarilo sa nám nájsť tento slušný apartmán na pevnine v obci Campalto. Fotky na Airbnb sú staršie, kúpeľna je celá prerobená a takisto sa na ubytovaní nachádza moderne vyzerajúca dvojposchodová posteľ (spodná posteľ je väčšia, než vrchná a zmestia sa na ňu aj dvaja). 

Campalto je od Benátok vzdialené asi 15-20 minút autobusom č. 5. Na pár krokov od nás bola ako autobusová zastávka, tak aj trafika "Tabak", kde sme kúpili lístky (tam aj späť za 4 eurá), pizzeria "Passione di Pizza" a zmrzlina "Campo Alto - Gelato and Caffé". My sme si objednali pizzu so sebou:

  1. Quatro formaggi 
  2.  Primavera - jarná pizza s paradajkami a rukolou
  3. Bunga Bunga - pikantná pizza s klobásou a pikantnými olivami, cibuľou a sušenými paradajkami (táto pizza smrdela)
  4. Prosscito - jednoduchá pizza s pomodoro základom, syrom a na vrhchu bolo prošuto. 

Na druhý deň sme potom zašli na zmrzlinu, ktorá je hneď z opačnej strany pizzérie. Ochutnali sme viaceré, ale najlepšia bola asi malinová, pistaciová a smotanová. 




Boli ste už na Lido di Jesolo?

2 comments

  1. Moc pěkný článek, určitě to mimo sezonu muselo být bezva, bez davů :)

    Smile Thess

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nebyla, na severu jsem byla pouze v Benátkách. Musel to být kouzelný výlet :) Určitě jste si ho moc užili. Takovéhle cestovatelské články mám nejradši. Nejlepší dárek k narozeninám je zážitek :) A společný čas, to nikdo nevymaže.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)