Severné Taliansko: Benátky

Druhý deň nášho výletu do Talianska sme strávili v Benátkach. Toto mesto je ťažké popísať slovami. Človek tam musí ísť a zažiť ho na vlastnej koži. 


Cestovanie 

Ako som spomínala v minulom článku, od nášho ubytovania v Campalto sme sa do Benátok odviezli autobusom č. 5. Obojsmerný lístok sme kúpili v trafike za 4 eura na osobu (v autobuse ho stačí priložiť k čítačke). Po príchode do Benátok sme sa dostali na autobusové námestie Piazalle Roma. Potom sme si kúpili lístok na MHD loď za 9 eur na osobu (25 eur stojí celodenný lístok) a loďou 2C sme sa odviezli cez Canal Grande až na Piazza San Marco.  Ešte pred tým sme sa prešli po klenutom minimalistickom Ponte della Costituzione. 


Canal Grande

Po Veľkom (Hlavnom) kanaly sme sa viezli viac ako 30 minút na Piazza San Marco. Počas cesty sme videli to, čo by sme na peši nevideli. 

Chiesa di San Simeon Piccolo je otočený smerom k železničnej stanici Santa Lucia a slúži tiež ako "vstup" do Benátok. Kostol má neoklasicistický štýl s oválnou kupolou, špeciálne navrhnutou tak, aby kostol vyzeral väčší, než v skutočnosti je. Jeho súčasťou je aj podzemie, kde sa nachádzajú náboženské zobrazenia a maľby. Hneď vedľa železničnej stanice sa nachádza ďalší kostol Chiesa degli Scalzi, ktorý je mestským sídlom bosých karmelitánov. S ďalších zaujímavých budov si takmer ihneď všimnete kostol Chiesa dei Santi Geremia e Lucia, kde sú uložené pozostatky tela svätej Lucie. 

Ak vás kostoly nezaujímajú, tak vás môže zaujať historické kasíno v paláci pri kanály Casino di Venezia alebo galéria Ca' Pesaro International Gallery of Modern Art, ktorá sa vyznačuje zbierkou azijského dekoratívneho umenia. 

Ďalej sme videli ozdobný krytý kamenný most Ponte di Rialto zo 16. storočia. V skutočnosti je väčší, než sa na prvý pohľad zdá. Nachádzajú sa na ňom obchody aj reštaurácie. Ďalej dreveno-kovový most Ponte dell'Accademia, ktorý je populárnym miestnom na fotografovanie. Názov dostal podľa neďalekej umeleckej školy Accademia di Belle Arti di Venezia. 

Z tých významnejších pamiatok môžem ešte spomenúť baziliku Di Santa Maria della Salute, ale k nej sa ešte vrátime. 


Piazza San Marco 

Keď sme vystúpili na lodnej zastávke S. Marco, ocitli sme sa pri komunitnej záhrade Giardini Reali (Royal Gardens). Okolo celej záhrady tečie malý kanál, ktorý je od upraveného areálu, oddelený múrom. Dominantou tejto záhrady je línia zarastených pergol. Pod nimi je chodník s lavičkami. Záhrada je plná exotických ovocných stromov ako sú figy a granatové jalbká. 

Toto námestie je pomenované po evanjelistovi sv. Markovi, ktorého ostatki sa podľa legendy dostali z Alexandrijsej ríše do Benátok vďaka dvom moreplavcom. 

Je ťažké povedať, čo je dominantou tohto námestia, či je to bazilika sv. Marka alebo je to Kampanila - zvonica tvaru veže. Je to impozantná hranatá veža katedrály zo 16. storočia so srechou s anjelom Gabrielom a zvonicou, z ktorej je výhľad na celé mesto. Zaujímavosťou je, že v roku 1609 Galileo Galilei predviedol svoj objav - ďalekohľad. Vystúpil na vežu v doprovode niekoľkých patricijov a po predvedení daľekohľadu predčil všetky očakávania prítomných členov mestskej honorácie. 

Okrem baziliky a veže sa na námestí nachádza aj Dóžov palác, knižnica a renesančná hodinová veža Torre dell'Orologio s mechanickými hodinami a nakoniec susediace mólo Piazettou San Marco s dvojicou charakteristických stĺpov.  Všetky tieto architektonické prvky robia námestie sv. Marca také čarovné. 

My sme sa chceli pozrieť len do baziliky, no námestie je plné muzei a gálérii. Základné vstupné do baziliky stálo 3 eurá na osobu (pre deti do 6 rokov zadarmo), no ak ste sa chceli ísť pozrieť na vežu baziliky museli by ste si zaplatiť 7 eur a do katakomb ďalším 7 eur.

Libreria Aqua Alta

Na mojom bucket liste bolo toto kníhkupectvo, ktoré som našla na pintereste. Ide o veľmi vyhľadávané miesto v Benátkach, ktoré denne navštívia tisíce ľudí. Toto kníhkupectvo sa stalo známym vďaka unikátnemu schodisku zo stovky kníh určených na odpad, ktoré šikovne usporiadali tak, aby vytvorili schodisko na benátsky kanál. Priznávam sa, že keď som sa pozrela cez okraj, voda bola viac ako kalná (videla som aj čistejšie kanály), ale tie knihy boli naozaj krásne. Kníhkupectvo ponúka knihy - klasické diela benátskej literatúry, medzinárodné romány a nadčasové básne - uložené v dvoch veľkých gondolách. V kníhkupectve mali obrovské množstvo rôznych verzii Malého princa. 



Bazilika Di Santa Maria della Salute

Z kníhkupectva sme sa potulovali po uličkách, cez most drevený most Ponta del Academia na druhú stranu Veľkého kanálu k bazilike Di Santa Maria della Salute, veľkolepému klenutému barokovému kostolu s jedinečným osemhranným dizajom a sakristiou s dvanástimi dielami od Tiziana. 

Po tejto pamiatke sme si uvedomili jeden problém: chceli sme sa dostať k mostu Ponte di Rialto, lenže z miesta, kde sme sa nachádzali bol most veľmi ďaleko. Nemali sme ani 24 hodinový lístok a nevedeli sme, kde by sme si kúpili ďalší lístok, no tento problém vyriešili gondondolíeri, ktorí turistov prevážali cez kanál za 2 eura za osobu (alebo domácich za 0,70 centov). Takto sme sa vrátili späť na námestie sv. Marka (v ten deň už tretíkrát) a cez uličky šikmo k Ponte di Rialto. Cez most sme prešli k rybiemu trhu Mercato di Rialto. V tržnici sme si kúpili balíček korenia na špagety a kryštáiky soli s ružou. Vedľa trhu sme si dali kávu a Aperol Spritz. 


Ochutnávky a zastávky

Na stanicu sme sa potom prepletali uličkami, šli sme po moste Ponte degli Sczali a kostolov: 

  • Chiesa Parrocchiale di San Giacomo dall'Orio
  • Chisea di San Giacomo di Rialto
  • San Simeon Piccolo
  • Santa Maria di Nazareth

Ak by som vám mala odporúčiť ďalšie miesta na navštívenie, tak určite vyhľadajte nástennú moziaku Sv. Terezy z Avile alebo obchod s Benátskymi maskami Bluemoon Venice na ulici Calle del Capeler (San Polo)  1578 - 30125. Tento obchod ma od iných zaujal preto, že na priečelí obchodu vysí obrovská biela "maska" tváre.  Je to mimoriadne fotogenické. 

Na našich potulkách medzi námestím sv. Marca a Libreria Aqua Alta som našla aj obchod Manufactos. Je to Talianská značka remeselného knihviazačstva. Podobné obchody sme videli na viacerých miestach, ale v tomto obchode som sa rozhodla kúpiť si hrubý klasický zošit z telacej kože. Na obal som si zlatým písmom dala vygravírovať svoje meno a priezvisko. Určite vám o tomto zošite poviem v nejakom z článkov, ale nateraz len toľko. 

Z obchodov by som chcela spomenúť aj pekárničku Majer Sant'Agostino na ulici Calle del Scaleter, 2307, 30125 neďaleko baziliky Frari. Kúpili sme si tu mini cheesecake a tradičnú sicílsku guľku Arancini, ktorá je plnená ryžou, zeleninou a mäsom alebo syrom. 


Deň sme napokon ukončili v parku Giardini Papadopoli blízko autobusovej stanice a mostu, kde sme začali. Sú to staré stromy, ktoré príjemne tienia aj detské hojdačky a preliezačky. Čas v parku sme využili na reflexiu celého dňa. V Benátkach sme boli iba jeden deň a aj keď vieme, čo všetko sme si prešli a čo všetko videli, vieme, že sa ešte musíme vrátiť, aby sme si prešli ostrovy a vonkajšiu stranu Benátok. 


Boli ste v Benátkach? Čo sa vám páčilo najviac?

1 comment

  1. Byla, ale před 7 lety, takže vzpomínky jsou čím dál víc černobílé :) O tom knihkupectví slyším poprvé a vypadá fakt dobře! Nevidím se, že je místo tolik populární na instagramu :D

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)