Prečo je dobré čítať smutné knihy?

Malá morská víla, Dievčatko so zápalkami od Adersena, Malý princ od Exuperyho, Šťastný princ, Slávik a ruža, Sebecký obor od Oscara Wildea - to je len hŕstka príkladov klasických príbehov, ktoré nekončia šťastne ako od Disneyho. Ja s väčšinou tiež nevyberám knihy, ktoré ma nútia plakať, ale na jednej prednáške v škole o literatúre pre deti nám vyučujúci vysvetlil, prečo je dôležité, aby sme sa my aj deti stretávali s knihami, ktoré majú smutní koniec, ktoré nás nútia plakať, v ktorých sa rozoberajú ťažké témy ako sú domáce násilie, smrť, choroby, nedostatok jedla... Títo autori dobre vedeli, čo robia a smutné príbehy sú ich zámer. Je dôležité, aby sme všetci čítali knihy so smutným koncom alebo dejom, pretože pre niektorých ľudí môžu byť dokonca terapeutické a obohacujúce z niekoľkých dôvodov:

  • Emočná hĺbka: Smutné knihy často ponúkajú hlboký vhľad do ľudských emócií, skúseností a vzťahov. Tieto knihy nás môžu nútiť zamyslieť sa nad našimi vlastnými pocitmi a skúsenosťami, čo môže viesť k hlbšiemu sebapoznaniu.
  • Empatia a porozumenie: Čítanie o smutných udalostiach a charakteroch môže rozvíjať našu schopnosť empaticky rozumieť druhým ľuďom. Keď prežívame príbeh cez postavy v knihe, môžeme lepšie chápať rôzne perspektívy a skúsenosti z vlastného života. Knihy nás taktiež pripravujú na budúce udalosti (smútok, stráta, smrť). Pomocou kníh sa s týmito zlými životnými príbehmi môžeme vyrovnať vopred, prostredníctvom "vymysleného" alebo životného príbehu niekoho iného, čo nás lepšie pripraví na emócie, ktoré sami pocítime. 
  • Realizmus: Život nie je vždy ľahký a veselý. Smutné knihy často odrážajú realitu ľudskej existencie s jej výzvami, stratami a bolesťou. Čítanie týchto kníh nám môže pomôcť prijať a pochopiť komplexnosť ľudského života.

  • Hodnotenie šťastia: Keď sme konfrontovaní so smútkom alebo tragédiou v literatúre, môže to posilniť našu schopnosť oceniť a byť vďační za šťastné a pozitívne momenty v našom živote.

  • Literárna kvalita: Niektoré z najväčších literárnych diel sú smutné knihy. Čítanie ich nám môže pomôcť rozvíjať literárne chápanie a oceniť majstrovstvo autorov v ovládaní jazyka a emócií.

  • Učenie sa stratégiami zvládania: Postavy v smutných knihách často čelia ťažkostiam a výzvam. Ich príbehy nám môžu poskytnúť vhľad do rôznych stratégií zvládania a prekonávania ťažkých situácií.

V závislosti od individuálnych skúseností a preferencií môže čítanie smutných kníh ponúknuť rôzne výhody. Niektorí ľudia môžu nájsť útechu v týchto príbehoch, zatiaľ čo iní môžu nájsť inšpiráciu alebo hlbšie porozumenie ľudskej povahy.

Ako som už spomínala vyššie, dôvody čítania smutných kníh sme rozoberali na hodine literatúry na vysokej škole. Na smutné knihy nie som expert a to, čo môže byť smutné pre mňa nemusí byť smutné pre vás, pretože každý vnímame emócie inak, no tu je niekoľko typov odo mňa: 




Aké smutné knihy poznáte vy? Čítate ich? 

2 comments

  1. Za mňa do tejto kategórie patrí určite kniha Pokánie, ktorú som prečítala pol roka dozadu. Tiež je v podstate smutná a človek pri jej čítaní nezažije prioritne smútok ale hnev.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já je čtu ráda, třeba Malou prodavačku zápalek. Mám ráda i Malého prince, ale toho ani smutně neberu, spíš dojemně. Pro mě je to třeba Zlodějka knih nebo svým způsobem i Malé ženy, i když tam jsem rozporuplná, něco je smutné, něco hezké.

    Smile Thess

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)