Obľúbené príspevky

pondelok, marca 04, 2024

pondelok, marca 04, 2024

12 (ne)knižných darčekov pre knihomoľov

Som knihomoľ a milujem knihy, no mám rada aj iné veci, ktoré s knihami súvisia. Práve marec je mesiacom kníh a to treba osláviť článkami o knihách! 


1. Audiokniha

Audioknihy sú skvelým ozvláštnením čitateľského života. Niektorí ľudia berú audioknihy ako podvod, pretože knihu neprečítali, ale vypočuli si ju, no iní knihomoli audioknihy vidia ako alternatívu seriálu, môžu sa venovať knihe aj keď sa im čítať práve nechce alebo knihu nemôžu mať v ruke, napr. pri šoferovaní, varení, upratovaní a podobne. Dokonca nemusíte audioknihu vyberať vy, môžete podarovať iba poukážku 


2. Poukážka do kníhkupectva 

Ja som od svojej "tety" niekoľkokrát dostala na Vianoce poukážku do kníhkupectva a prekvapivo som ju nepoužila na knihy, ale na spoločenskú hru. Milujem poukážky, pretože mi dovoľujú kúpiť si veci, ktoré by som si bežne (za peniaze alebo pre seba samú) skrátka nekúpila.


3. Vecičky, ktoré spríjemnia čítanie

Žiaden knihomoľ nepohrdne vecami, ktoré spríjemňujú čítanie. Pekný hrnček, sviečku, svetielka, teplú deku, mletú kávu, sypaný alebo pečený čaj... 


4. Čitateľský zápisník alebo stierací plagát

Na trhu sa môžete dopátrať aj k rôznym čitateľským mapám alebo škrtacím plagátom, vďaka ktorým si môže knihomoľ zaznamenávať svoje "knihomoľské" úspechy. Jednoducho ich zapíše do pripraveného zoznamu alebo ich vyškrtá ako stierací los. 


5. Záložka

Vyrobené, papierové, magnetické, so svetielkom, s nápisom, s obrázkom... milujeme a chceme ich všetky! Väčšina knihomoľov vlastne záložky nepoužíva, namiesto toho si knihu zakladajú čímkoľvek, čo je po ruke, kvetom, (toaletným papierom - samozrejme nepoužitým!), bločkom... A navyše veľa kníhkupectiev dáva záložky ku knihám zadarmo, tak prečo ich niekomu nepodarovať? 


6. Čitačka kníh + e-kniha

Ďalší (ne)knižný darček, ktorý sa čitateľovi môže zíjsť. Najlepším argumentom pre čitačku kníh je to, že má človek všetky knihy pohromade, môže si ich s kamarátmi ľubovoľne vymieňať, neničia sa mu a môže z nich čítať bez toho, aby si zbytočne míňal baterku na mobile. 


7. Čokoľvek, čo odkazuje na milovníka kníh

Tričko, pohár, ponožky, taška... to všetko má nápis alebo obrázok knihy a knihomoľ to musí mať! 


8. Nálepky alebo zvýrazňovače 

Kto by odolal nálepkám s knihami, s citátmi o knihách a podobne... A jemné zvýrazňovače v pastelových farbách krásne poslúžia na hlboké knihy s mnohými dobrými myšlienkami. 


9. Látkový obal na knihy 

Ja osobne som takýto obyl ešte na knihy nepoužila, no stretávam sa s ľuďmi, ktorí majú tieto obaly v obľube. 


10. Plagát

Vo svete minimalizmu môže byť plagát veľkým prehreškom, pretože je zbytočný, ale plagát obľúbených postách alebo s obľúbeným knižným citátom v skle alebo zarámovaný skrášli izbu a pripomína, prečo je čítanie kníh také zábavné! Kto vo svojej mladosti nemal ani jeden plagát? 


11. Antistresové omaľovanky 

Vyfarbovanie svojich obľúbených knižných postáv je upokojujúca činnosť, ktorá môže čitateľa spojiť s jeho obľúbenou knihou a pomôže mu rozšíriť zbierku tejto série. 


12. 


 


Akú (ne)knižnú vec by ste knihomoľovi podarovali? :)

2 komentáre:

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger