2/2 Vianočné knihy, ktoré vás zohrejú

Narozdiel od tohto predchadzajúceho výberu  vám dnes prinášam originálnejšie vianočné príbehy, ktoré nie sú také sladké a tuctové ako tie predchadzajúce, no bohato zachytávajú toto čarovné obdobie. Priznávam, že s týmto výberom som oveľa viac spokojná. Prajem príjemné čítanie (článku i kníh). 

1. Posledné Vianoce v Paríži

Historický román, ktorý s Vianocami (ne) súvisí. Začína sa v roku 1914 v Anglicku, teda v čase začiatku 1. svetoej vojny. Dvaja kamaráti Tom a Will sa dobrovoľne hlásia do vojenskej služby. Will doma necháva svoju sestru Evie a jej kamarátku Alice. Navzájom si posielajú listy a do popredia preniká krutosť vojny, pre ktorú neustále odkladajú spoločné Vianoce. 


2. Vianoce v Cartone - Tamera

Ďalší historický príbeh (novela) z pera známej autorky. Kniha opäť prebieha na pozadí vojny, no tentoraz je to vojna Konfederácii. Hlavnou postavou je Alleta a jej syn, ktorí sa snažia zvládnuť život. Alleta sa začne priateliť s raneným vojakom Jakeom, ktorý sa snaží o to isté. 


3. Vianoce v Ivy Hille - Julie Klassenová

Julie Klassenová je moja najobľúbenejšia autorka a mám od nej doma každú knihu, ktorá doteraz vyšla. Vianoce v Ivy Hille sú súčasťou série (3 príbehov) z prostredia vidieckej dedinky Ivy Hille. Richard trávi čas v rodinnom dome v Londýne, no matka sa mu vyhráža, že musí prísť na Vianoce domov do Ivy Hille. Tam stretáva osirelého učňa, svoju prvú lásku, no i Arabellu, ktorá je rozhodnutá si s ním nič nezačať. 


4. Cesta za vianočným svetlom

Charlieho rodina sa presťahuje a v ich schránke sa objaví list, ktorý bol poslaný pred šesťdesiatimi rokmi. Charlie ho necháva na pokoji až kým nezmizne susedka Lilly. Každý sa tvári, že o nej nepočul, no oni dokonca nepočuli ani o Vianociach! Charlie teda ide na cestu zistiť čo sa stalo. Spoločnosť mu robí pes a utáraný sob. 


5. Duch Vianoc

Ďalšia originálna kniha hovorí o dvoch najlepších kamarátoch. Jeden je barman, druhý je pastor. Obaja si myslia, že ich povolanie je nenahraditeľné, no keď si týždeň pred Vianocami vymenia svoju prácu, zistia, že také jednoduché to nie je. Kniha je plná myšlienok o Bohu a životných právd, no zároveň je i plná lásky, ktorú kamaráti objavia po svojej výmene. 


6. Vianočná koleda

Klasická kniha, ktorú všetci poznáme v rôznych variaciách. Ebenezer miluje peniaze a nenávidí Vianoce. V noci ho navštívia traja duchovia: Duch minulých Vianoc, prítomných a budúcich... 

 


Ktorá kniha vás oslovila najviac?

0 comments