"Ogrody" (záhrady) v Muszyne (Poľsko)

Včera (20. 8.) som strávila nádherný deň v Muszyne v Poľsku. Tento deň sa niesol v znamení záhrad a parkov neskorého (no veľmi horúceho) letného dňa. Všetky parky sú ZADARMO a ak rátam cenu lístkov na vlak, koly z obchodu, obed, kávu a limonádu, sladkosti a pohľadnice, celý výlet stál do dvadsať eur pre dve osoby. 


CESTA

Do Muszyny sme sa dostali letným vlakom z obce Plaveč na východnom Slovensku neďaleko Starej Ľubovne. Jeden lístok stál 2 eurá pre dospelého a cesta trvala ani nie pätnásť minút. Lístky som kupovala asi týždeň dopredu a bolo fajn, že sme šli v nedeľu, pretože väčšina turistov (aspoň od nás z mesta) tam bola v sobotu a hovorili, že vlakom cestovalo veľa ľudí. 

Z vlakovej stanice v Muszyne sme šli po ulici Pilsudskiego okolo diskontného obchodu Netto rovno až k Delikateso centrum. Nabudúce si možno vyberieme cestu okolo rieky Poprad. Ďalej sme prešli po moste ponad rieku Poprad, okolo skateparku a kúpalisku, kam sa tiež oplatí zájsť. Dostali sme sa na ulicu menom Aleja Zdrojowa, ktorá nás priviedla k prvej časti parku. 


MAGICZNY OGRÓD - STAWY REKREACYJNE

Postupne sme prechádzali francúzskou časťou záhrady, antickou a skalnou záhradou. Za ním sa nachádzali výbehy pre daniele (druh jeleňa) a alpaky. Jednou z najzaujímavejších vecí na záhrade je rozhodne veľké jazero plné rýb a kačiek, ktoré čakajú, kým ich nakŕmite. Pri moste uprostred sme si kúpili jedlo  pre kačky v kačkomate za 2 zl., no viac ako kačky sme nakŕmili ryby, ktoré pre kus jedla doslova vyskakovali z vody jedna cez druhú. 

Všade okolo boli nainštalované záhony kvetov predstavujúce zvieratá, napr. žabu, rybu, bociany a labute. 

Ďalšou zaujímavou "stavbou" je "GRADOVNA" v poľskom jazyku "TEZNIA SOLANKOWA". Slúži na zahustenie "soľanky" (slanej vody) spracúvanej v solivaroch, ktorá sa v dnešnej dobe využíva k liečebným účelom. Zvyčajne to býva niekoľkoposchodová budova obložená slamou alebo trnkovými vetvičkami. Funguje to tak, že slaná voda pumpuje do vrchnej časti konštrukcie, ktorá následne steká dole a vyparuje sa. Škodlivé súčasti vody sa zachytávajú na vetvičkách a výsledkom je tak čistejší vzduch v okolí. 

Pri tejto gradovni sme presedeli veľmi dlhú dobu, pretože u nás na Slovensku ani v Česku sa nevyskytujú. Najčastejšie ich je možné vidieť práve v Poľsku, Nemecku, Francúzsku a Rakúsku. Keď som bola na krátkom Erazme v Poľsku, tieto gradovne mali v jednej zo škôlke, ktorú sme navštívili. Mali ju nainštalovanú ako "búdku" v rohu triedy a vetvičky trnky boli bezpečnostne oddelené od detí sklom. 

Ale späť k nášmu výletu. Posledná časť parku patrí klietkam pre rôzne druhy vtákov ako sú pávy a papagáje, no majú tam aj veveričky. 

Vrátili sme sa do stredu tohto parku, resp. na začiatok tohto parku, a cez ulicu sme videli veľký nápis: I love Muszyna. Do kopca okolo tohto nápisu sme prešli k sochám a chatkám, ktoré zobrazujú legendu o Jánošíkovi a k ďalšej západe. 

OGRODY SENSORYCZNE W MUSZYNIE (Záhrada pre zmysli s náradím na cvičenie)

Táto záhrada je postavená na kopci a je rozdelená do častí: zrak, čuch, sluch, hmat a dokonca aj chuť. 

  • "Sluchová" časť je koncipovaná ako jazierko, potok a dlhé trávy, ktoré pri poryve vetra krásne šumia. 
  • "Hmatová" časť je urobená prostredníctvom rastlín, ktoré sú rôzne na dotyk a takmer nezničiteľné, takže sa ich ľudia môžu dotýkať bez strachu zo zničenia. 
  • "Chuť" záhradníci a architekti zrealizovali ako pergoly, okolo ktorých sa ovíja lesné ovocie a je v nej aj kaviareň. 

Dominantou tejto záhrady je "wieza widokowa". Je možné z nej vidieť celé záhrady a je pod ňou posadený obrovský záhon levandule, ktorá navodzovala krásnu letnú atmosféru. Chvíľu sme si posedeli na kamennej lavičke pod stromami a pokračovali ďalej.

Našou poslednou zastávkou v tejto senzorickej záhrade bol záhon v tvare motýľa, neďaleko ktorého sa nachádzal záhon plný búdok a kvetov priťahujúcich motýle. Potom sme kráčali smerom dole po ulici Doktora Seweryna Mściwujewskiego okolo hotela menom (paradoxne) Korona. Táto cesta nás doviedla späť k skejtparku a mostu ponad rieku Poprad. 

HRAD

Prešli sme cez most a šli po chodníku okolo rieky smerom k hradu a následne popod železničný most na hlavnú cestu. Odbočili sme na ulicu "Zazamcze" a uvideli  veveričku z kvetov a malú cestičku idúcu do lesa.  Cez les sme šli necelých desať minút a ocitli sa na nádvorí novo zrekonštruovaného hradu. To, že veža je nová nám potvrdila aj pohľadnica, ktorú som si kúpila a veža hradu na nej ani nebola. Vchod do veže bol zamknutý, no aspoň máme o dôvod viac vrátiť sa. 

Na hrade bola malá terasa s lavičkami, odkiaľ bol výhľad na celé mesto. Bolo vidieť rieku, kúpalisko, záhrady aj námestie, kam sme potom zamierili. 


NÁMESTIE

Na námestí toho veľa nie je, je to len klasické námestie malého mesta a zopár reštaurácii. Nemali sme na výber veľa miest, kde sme sa mohli najesť, dali sme si len rýchli kebab na lavičke a pokračovali ďalej. 

BIBLICKÉ ZÁHRADY 

Od námestia po hlavnej ulici sme kráčali stále rovno až k veľkému bielemu kostolu. Hneď po pravej ruky sú ďalšia záhrada, ktorá nie je taká obrovská, no architekti dokázali na malom kúsku pozemku vybudovať nádherný príbeh. Táto záhrada je venovaná Biblii a rozpráva celý jej obsah od začiatku až do konca. My sme sa riadili číslami na mramore a kráčali postupne, no niekedy sme boli zmätený, kde je aké číslo. V záhrade je veľa sôch a rastlín, ktoré symbolicky znázorňujú rôzne udalosti opisované v Biblii. Časti týchto príbehov je možné si prečítať v Poľštine a hoci hovorenej Poľštine dosť dobre rozumiem, písaná už mi robí väčší problém. 

Atmosféru histórie spríjemňovala aj nežná hudba plynúca z ampliónu. V záhrade sa nachádzal aj prameň železitej vody a asi je ešte dôležité dodať, že táto záhrada je prístupná každý deň od 10:00 do 18:00. 

Z tohto výletu som si odniesla veľmi veľa, hlavne tú skutočnosť, že je všetko zadarmo. Obyvatelia Poľska nemajú potrebu vykorisťovať svojich obyvateľov ani návštevníkov. Všetci k sebe boli navzájom milí a usporiadaní, nikto prehnane nekričal a nerozprával nahlas, takže to bol veľmi príjemný a pokojný deň. 

 


Ak budete niekedy v Malopolska (dolná časť Poľska až po Krakov) určite sa choďte pozrieť do Muszyny a navštívte aspoň jednu je záhradu, pretože si to zaslúži. Boli ste už v Muszyne alebo ju poznáte? 

4 comments

  1. Moc hezký blog. Co se týče Polska, taky se někdy v budoucnu chystáme, doufám, že najdu nějaký tip na výlet i s prckem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, snažím sa :) Môžem napísať článok s ďalšími typmi, kam sa dá ísť pozrieť v Poľsku aj s deťmi, no tieto záhrady môžem tiež vrelo odporúčať. Je tam veľa miesta na behanie a dajú sa kŕmiť zvieratá :)

      Odstrániť
  2. O místě slyším poprvé, ale rozhodně mi je sympatické! Jak sama píšeš, v dnešní době se málo kdy vidí, že je někde ještě vstup zdarma :) A i když je někam vstup zdarma, člověk platí majland za parkovné.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)