Hrad v Škótsku - Julie Caplinová

V recenzii na Kaviareň v Kodani som napísala, že som voči knihám Julie Caplin skeptická, no musím uznať, že som výrazne zmenila názor. Táto kniha mi okrem priamych narážok na knihu Outlander pripomenula sériu kníh Aristokratka od českého autora Evžena Bočeka. 

Kniha Hrad v Škótsku je 9. časťou série Romantické úteky. Láka na vôňu vanilky a hrejivé objatia, no viac ako vanilka sa spomína whisky a tradičné škótske miešané drinky. Je to kniha, z ktorej sa ozývajú zvuky, chute a vône Vianoc. 

Hlavnou postavou je Izzy, ktorá sa vracia z kurzu varenia, na ktorom bola v predchádzajúcej knihe Domček v Írsku. Izzy zdedila hrad po prastrýkovi Billovi a sama usúdila, že hrad udrží jedine tak, že z neho urobí malý hotel, no jej matka Xanthe (čítajte Zantí) má ambicióznejšie plány. Kým bola Izzy preč, Xanthe horlivo propagovala hrad na instagrame a ubytovala v ňom mladého profesora Rossa, ktorý za ticho a pokoj na hrade platí veľké peniaze. Vo výmene názorov, Xanthe priznáva, že jeho peniaze potrebujú pretože na vrch všetkého zaistila aj ďalších hostí, ktorí by za škótske Vianoce na vysočine zaplatili bohatú sumu. Obyvatelia hradu sa teda musia pripraviť na príchod členov rodiny Carter-Jonese. 

V tejto knihe sa okrem Izzy, Rossa a Xanthe stretávame s dôležitými vedľajšími postavami. Duncan, starý údržbár, kamarát prastrýka Billyho a chovateľ dvoch kráv a po Izzynom návrate sa k nemu pridali aj pracovití mladomanželia Jeanette a Jim  z Edinburgu. Hoci sú knihy od Julie Caplinovej sladké ako rozprávky o princeznách od Disneyho, autorka má dar vymýšľať zaujímavé príbehy, životné udalosti a charaktery vedľajších postáv. Tie sú v jej knihách častokrát omnoho zaujímavejšie ako stereotypne vykreslení mrzutí a nedostupní muži a ženy, ktoré na konci knihy každý vychvaľuje pre ich priateľskosť, organizáciu a schopnosti. 

Páči sa mi materinský vzťah v knihe, ktorí sa netýka iba Izzy a Xanthe, ale aj Rossa a jeho mami. Autorka pekne vykresľuje, že chyby našich rodičov sú zanedbateľné, pretože iba naši rodičia nám dokážu dať lásku bez určovania podmienok. 

Predvianočné prostredie na Škótskom hrade je veľmi osviežujúce a mrazivé. Nechýba vianočné nakupovanie v Edinburghu, snehová búrka, guľovanie, rezanie stromčeka a príprava večere. 

Pri knihách od Julie Caplinovej ma stále prekvapuje ako plynie ich dej. 


Pri čítaní knihy vám odporúčam počúvať tento playlist: 

1 comment

Ďakujem za komentár...