Obľúbené príspevky

streda, mája 31, 2023

streda, mája 31, 2023

Inšpiruj sa: životným štýlom

 

Život ľudí kedysi nebol označovaný "životným štýlom", teda spôsobom, akým ľudia žijú. Skrátka žili tak, ako si to vyžadoval štát a politická situácia v krajine, no teraz majú ľudia možnosť si vybrať, akým životným štýlom chcú riadiť svoje životy, aké ciele chcú mať. Dnes vám preto prináša niekoľko možností: 


1. Minimalizmus

Minimalizmus je životný štýl, ktorý by sa dal charakterizovať ako nezávislosť na veciach. Ľudia, ktorí ho vyznávajú, nepotrebujú k životu veľa vecí, potrebujú tie, ktoré ich robia šťastnými a ktoré sú praktické. 

K minimalizmu sa nemôžete donútiť. Podstatou nie je dôjsť do extrému, v ktorom máte len najnižší možný počet vecí. Cieľom je mať len to, čo naozaj potrebujeme; ale dosiahnutie tohto cieľa vyžaduje viac času, než myslíte. Nie je to mesiac a nie je to ani rok. Pre mnohých ľudí je to cesta na celý život. Simply Barenica. 


2. Digitálny minimalizmus 

IKT technológie vo svojej podstate nie sú ani dobré, ani zlé. Kľúčom je používať ich na to, aby vám vo vašich cieľoch a hodnotách pomáhali, a nie nechať sa nimi využiť. Možno ste si už tiež všimli, že na mobile alebo počítači trávite príliš veľa času bez toho, aby sme urobili niečo užitočné. Digitálne technológie vás oberajú o čas, ktorý nie je nekonečný, ale obmedzený. 

Digitálny minimalizmus nás učí ako digitálne technológie využívať vo svoj prospech. 


3. Bezobalový prístup/Zero waste

Bezobalový prístup je v "plastovej dobe" veľmi vzácni a ťažko sa udržiava. Jeho podstata spočíva v


4. Hygge

Toto je môj obľúbený životný štýl. Vznikol v Dánsku ako reakcia na dni, ktoré Dáni musia stráviť vo vnútri pre nepriaznivé počasie. Hygge je o pohodlnosti, sviečkach, dobrom jedle a užívaní si času s priateľmi a rodinou. 


5. Ajurvéda

Ajurvéda, v doslovnom preklade "náuka o živote," predstavuje najstarší celistvý lekársky systém o zásadách zdravého spôsobu života. Vznik tohto učenia spadá do starodávneho obdobia indických posvätných písiem (véd), ktoré vznikli ako výsledok vnútorného poznania osvietených mudrcov (ríšiov).

 


Ktorý životný štýl uznávate?

1 komentár:

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger