pondelok, apríla 03, 2023

pondelok, apríla 03, 2023

Prečo sú Dánske deti šťastné? - J. J. Alexander, I. D. Sandhal

Vedela som, že táto kniha existuje, ale nečítala som ju, no na kurze v októbri o outdoorovej edukácii nám učiteľ veľa rozprával o svojej ceste do Dánsku a ja som tejto krajine podľahla. Kúpila som si túto knihu hneď po kurze a ani nie o pol roka som zistila, že pôjdem do Dánska. O tejto krajine je všeobecne známe, že sa v nej nachádzajú najšťastnejší ľudia, pretože ich životná úroveň a myslenie fungujú na celkom iných zaužívaných zvykoch ako v strednej Európe. 

Medzitým, ako tento článok vyšiel a vy čítate túto recenziu, ja som v Dánsku (na EuroCourse - článok) a snažím sa načerpať čo najviac. A určite som plná vzrušenia z toho, ako vám o všetkom budem môcť napísať. Dúfam, že realita, ktorú prežívam nie je na míle vzdialená od tejto knihy. 

Jej autorka Jessica je Američanka, ktorá si za manžela vzala Dána. Až keď mali deti uvedomila si, aké veľké rozdiely medzi nimi sú. A to hlavne vo výchove detí. Čoraz viac si začala všímať svojich dánskych priateľov a snažila sa pochopiť ich myšlienkové pochody. Svoje postrehy konzultovala so svojou kamarátkou, psychologičkou, Iben a spoločne sa rozhodli pátrať po zdroji dánskej výchovy a detského šťastia. 


Zo šťastných detí rastú šťastní dospelí, ktorí vychovávajú šťastné deti a tak stále dookola. 


Táto kniha vám ukáže ako Dáni rozvíjajú svoje deti hlavne v emocionálnej oblasti ("soft skills") a správaniu sa k druhým prostredníctvom niekoľkých krátkych pravidiel: 

  • Radosť z hry
  • Číra autentickosť
  • Otvorená myseľ
  • Empatia
  • Defenitívne žiadne ultimáta
  • Intimita a útulnosť (hygge)
Kniha sa číta veľmi ľahko, pretože vedecké štúdie so svojim detstvom a detstvom ich detí. Jednotlivé pasáže z ich skúseností popisujú, napr. "V triede Ibeninej dcéry..." alebo "Keď bola Jessica malá..." Vďaka tomu je čitateľ pekne oboznámení s tým, ktorej autorky (americkej alebo dánskej) sa táto spomienka alebo skúsenosť týka. Na konci každej kapitoly sa nachádza aj štruktúrovaný zoznam typov s krátkym vysvetlením, čo robiť, aby sa naša bežná výchova zmenila na "dánsku". 

Ako aj pri iných knihách, i tu veľmi oceňujem zdroje na konci knihy, ktoré čitateľa odkazujú na prameň výskumu, štúdia... 


Jedným z pilérov dánskeho spôsobu výučby empatie je neodsudzovať. Dáni sa snažia príliš tvrdo nesúdiť ani svoje deti, ani svojich priateľov, priateľov svojich detí alebo svoju rodinu.


V knihe sa zďaleka vyhli počítačovým hrám. Všetky kapitoly boli dobré a do hĺbky sa venovali nastaveniu pravidiel, humanistickej výchove, inklúzii, výchove detí s ADHD, ale najviac sa mi páčili: 

  • Prvý princíp - Radosť z hry: V našom školstve sa kladie veľký dôraz na splnenie štátom určených smerníc, tabuliek a legislatív, ale Iben a Jessica a zvyšok dánska stavajú na piedestál spontánnosť a hru. Je úplne jedno, či je to hra batoliat s kontrastnými knihami alebo hry dospelých ako sú tenis, futbal, volejbal... Dôležitá je spontánna a samostatná hra. Nemôžeme deťom iba vymýšľať hry a neustále ich niečím zamestnávať. Treba im dať voľný čas, nech sa prejaví ich vlastná fantázia a kreativita. 
  • Posledný princ - Útulnosť a intimita: v ktorej hovorili o (dánskom šťastí) hygge. Všetci o tomto "životnom štýle" rozprávajú, píšu ho, ale Iben a Jessica ukázali aj to, aký vplyv má hygge na výchovu detí. Všetci rovnakým dielom prispievajú k pohode v domácnosti. Upratujú, pomáhajú si pri varení... Nie je to len o pokoji, svetielkach a čaji pri krbe, ale najmä o spoločných chvíľach, ktoré spolu ľudia trávia ako rodina. Žiadne mobily, počítate, ani zapnutá televízia. Keď sú spolu, tak sú spolu celým duchom, rozprávajú sa, hrajú spoločenské hry. Užívajú si ten čas naplno. A to je na tomto svete to najdôležitejšie. Rodina je to na čom najviac záleží. 


Prísaha Hygge z knihy:

Súhlasíme, že nedeľné obedy budeme tráviť v hygge. Sľubujeme, že jeden druhému budeme pomáhať a spolupracovať ako tím pri vytváraní útulnej atmosféry, v ktorej sa každý cíti v bezpečí a nikto sa nemusí znepokojovať a byť neustále v strehu. Súhlasíme, že sa pokúsime... 

3 komentáre:

  1. To musí být zajímavý kniha. Ono obecně jsou Dánové šťastnější. Jednou bych se tam chtěla jet podívat, mám ráda to jejich hyggie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, áno je to veľmi dobrá kniha. Aktuálne som v Dánsku na ostrove Landeland a dom, kde bývame mame priamo na pláži. Už len keď si človek každý večer pozrie západ slnka nad morom, tak nevidí dôvod na smútok. Môže to byť melancholické, ale je to naozaj krásne. Dáni si nerobia ťažkú hlavy z ničoho a vo všetkom nám vyjdu v ústrety.
      Ak ťa to zaujíma viac určite si precitaj aj ďalšie moje články v rubrike Dánsko :) budúci týždeň v pondelok, stredu, piatok aj v nedeľu vyjdu aj ďalšie články z mojich zážitkov :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger