pondelok, apríla 10, 2023

pondelok, apríla 10, 2023

Program na EuroCourse v Dánsku

Tak a je koniec. Som späť na Slovensku a tak ako minulý rok, tak aj tento rok som plná emócii a zážitkov, ktoré sa do jedného článku nevojdú, tak som ich pekne rozdelila na viaceré. Všetky nájdete v rubrike Dánsko. Tento článok sa týka viac-menej detailného programu na Eurocourse, ktorý bol hlavným dôvodom, prečo som do Dánska cestovala. 

Na kurz sme cestovali 1. apríla (sobota) večer. (článok) Nedeľu doobeda a krátko poobede sme strávili čas v Kodani a potom cestovali na ostrov Langeland, kde sme strávili najdôležitejších päť dní kurzu a intenzívne sa učili tvoriť hry pre deti a mládež. 

Langeland

  • Cesta na ostrov - Z Kodane sme na ostrov Langeland (v preklade Dlhý ostrov) prechádzali cez Great Belt Bridge, čo je 19 kilometrov dlhý most pozostávajúci z visutého mostu nad hladinou zálivu a železničného tunela medzi ostrovmi Sprogø a Funenom. 
  • Langeland je dánsky ostrov nachádzajúci sa medzi Veľkým Beltom a Kielským zálivom. Ostrov meria 285 kilometrov štvorcových, produkuje obilie a je známy ako rekreačná a wellness turistická oblasť. Most ho spája s Tasinge cez malý ostrov s približne 20 obyvateľmi Tåsinge cez Siø a hlavným ostrovom Funen (na severozápad). Existuje spojenie trajektom na ostrovy Lolland, Ærø a Strynø. 
  • Ubytovanie v Hov - Bývali sme na ulici Gustav Petersvensvej v školiacom stredisku organizácie FDF, ktoré sa volá Hovborglejren

Tento ostrov má veľa čo ponúknuť. Vždy, keď som mala voľný čas, využila som ho na prechádzky a objavovanie okolia, ale o tom vám postupne rozpoviem nižšie. 

Hpre: Dom susedov, Hou Fyr (maják), Dole: výhľad z "dvora"

Program kurzu

Štruktúrou si jednotlivé dni boli veľmi podobné, no každý deň bol výnimočný niečím iným: 

  • Morning fellowship - bolo niečo medui modlitbou a zábavnými hrami. Záviselo to od toho, ktorá organizácia alebo človek si tento pol hodinový čas pripravil. 
  • Morning session - Dopoludňajšia lekcia
  • Poobedné voľno - Od 12:30 - 14:00 - ľudia tieto prestávky využívali na prechádzky, hranie futbalu, prechádzanie sa po pláži alebo otužovanie v mori.
  • Afternoon session - Poobedňajšia lekcia
  • Evening session - Každý večer si jedna krajina/organizácia pripravila zábavný večer, pripravili si hry a predstavili svoju krajinu a organizáciu na videu, dali nám ochutnať svoje typické jedlá atď. 


Nedeľa - 2. apríla

Prvý deň kurzu sme mali Morning Fellowship na spôsob modlitby aj zoznamovačky. Vyberali sme si z obrázkov, ktorý sa nám najviac páči a potom sme o nich vzájomne diskutovali v trojiciach. Bolo to veľmi dobré, pretože to bol prvý kontakt s ostatnými účastníkmi. Ďalej sme pokračovali kolom krátkych zoznamovacích aktivít. Pri každom človeku sme hrali inú hru alebo robili inú aktivitu. Písali sme na papier naše skúsenosti v istých oblastiach, vyfotili nás polaroidom, dostali sme fľašu s logom organizácie FDF a iné. 

V nedeľnej lekcii sme si rozobrali, čo je organizácia FDF a aké sú jej zámery. Počas lekcie sme prevažne diskutovali s ostatnými a hrali hry. 

Poobedné voľno som využila na krátku prechádzku po Kodani, ale o tom si viac môžete prečítať v článku Moje tri dni v Kodani. Po poobedňajšom voľne sme cestovali na ostrov Langeland.



Pondelok - 3. apríla

EuroCourse sa oficiálne začal. V Morning Session sme sa dozvedeli o vysvetľovaní hier, no najzábavnejšia bola krátka scénka, ktorá nám ukázala, prečo je dôležité vedieť vysvetliť pravidlá hry. Chlapec Caspar  si šiel hádzať vajíčka s ďalším divčaťom. Na začiatku jej dal do rúk vajce a povedal jej, že mu ho hodí. Kým kráčal ďalej od nej, Anna po ňom hodila vajce, ktoré sa rozbilo o dvere. Caspar sa s pokojom otočil a snažil sa Anne vysvetliť, že má počkať na pokyn. Ona po ňom znova hodila vajce, ktoré sa tentokrát rozbilo na zemi pred ním. Po ďalšom vysvetľovaní mu rozliala rozbité vajce do rúk... Takto to pokračovalo ďalej až kým jej Caspar nezačal vysvetľovať, čo má robiť krok za krokom. Bola to veľmi prekvapivá lekcia, pretože v našej organizácii dbáme na neplytvanie jedlom a na bezpečnom. Rozbíjanie vajec o dvere bol len zlomok toho, ako Dáni prežívajú hru. 

V Afternoon Session sme si mali sadnúť k stolom so štyrmi - piatimi stoličkami a číslom uprostred stola. Na minútu sme dostali pravidlá kartovej hry, mali si ich prečítať a pochopiť. V prvom kole hry sme sa mohli rozprávať, ale v ďalších kolách sme museli byť ticho a dohadovať sa iba posunkami alebo naznačovaním. Hrali sme karty a darilo sa mi, ale nevedela som, čo vlastne robím. Ak niekto vyhral, posunul sa o stôl vyššie, kto prehral, posunul sa o stôl nižšie. Celý čas som rozmýšľala, čo nám táto lekcia prinesie a pôvodne som si myslela, že ticho je pri hre dôležité, ale pravda bola celkom iná. Po hodine alebo dvoch hodinách tichého hrania, organizátori hru ukončili a povedali nám význam lekcie: Ak sme v cudzej krajine, nepoznáme ani jazyk, ani ich zvyky, no je to ich krajina a mali by sme hrať podľa ich pravidiel. 


Utorok - 4. apríla

V Morning Fellowship nám Škóti pripravili hľadanie veľkonočných čokoladových vajec. Mne sa podarilo nájsť dve, ale jedno som dala kamarátke. V Morning Session sme pracovali v skupinách. Každej organizácii bola pridelené ešte druhá a našou úlohou bolo napísať si jednotlivo ciele alebo princípy organizácie a následne nájsť to, v čom sa zhodujú. V Afternoon Session sme sa učili o rôznych metódach Brainstormingu a vyskúšali si jednu z nich a to Disney metódu, ktorá spočíva v troch krokoch: Nereálnom snívaní, vyberaním reálneho a následne vyhodnotení ako tento cieľ dosiahnuť. Táto lekcia nás pripravovala na vymýšľanie hry. Každá organizácia dostala čas na brainsorming novej hry, ktorá bola výstupom kurzu. 


Streda - 5. apríla

Celý deň sme pracovali na vymýšľaní a vylepšovaní hry. Keď bolo po obede voľno šli sme sa prejsť k majáku Hou Fyr, ktorý je jeden z mnohých majákov na ostrove Langeland. Od nášho ubytovania je podľa internetu vzdialený 20 minút pešej chôdze, no reálne nám to trvalo 30 minút. Maják Hou je v súkromnom vlastníctve a na bráne píše, že im môžete prejsť okolo dvora a fotiť si ho, ale nemôžete ísť dovnútra.


Štvrtok - 6. apríla

Počas tohto dňa sme si vzájomne zdieľali hry, čo znamená, že sme ich hrali, prípadne dávali spätnú väzbu na vylepšenie. 


Piatok - 7. apríla

V piatok sme Morning Fellowship mali na starosti my (naša organizácia a krajina). Po našej typickej modlitbe sme im ukázali náš zvyk oblievanie dievčat a veľmi sa im to páčilo. Počas Morning Session sme natáčali videa, aké pravidlá majú naše hry a počas Afternoon Session sme dávali kurzu spätnú väzbu prostredníctvom rôznych metód. Evening Session patrila nám, organizácii z Islandu a Lotyšska. Pred začiatkom sme našim kamarátom z Katalánie dali veľkú slovenskú vlajku a malé Slovenské vlajky na paličkách a pripravili si samolepky s logom organizácie, naše časopisy a letáčiky, taniere s našimi typickými sladkosťami a slanosťami. Z domu sme si doniesli Milu, Mätu, Miňomky, Fidorky, Margotky, Bebe keksy,  tyčinky, arašidové chrumky a samozrejme sme nezabudli ani na náš skvost Horalky. Na začiatok programu Pustili sme 30 sekundové video (trailer) o Slovensku, ktoré robil jeden náš známi a ktoré na nich veľmi zapôsobilo. V krátkosti sme povedali niečo o našich tradičných krojoch a pustili im dlhšie video, kde sa tancovalo v rôznych kútoch našej krajiny, jedli bryndzové halušky a podobne. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger