streda, apríla 12, 2023

streda, apríla 12, 2023

Moje tri dni v Kodani

farebné domy pri kanále Frederiskholm, palác Christiansborg, výhľad od sochy Frederika VII.

Vitajte pri mojom ďalšom článku. Po predstavení programu na kurze vám prinášam ďalší článok z Dánska, ktorí je zameraný na miesta, ktoré sme navštívili. 1. apríla 2023 (sobota) sme strávili v Kodani a hneď 2. apríla v nedeľu sa presunuli na ostrov Langeland (článok), kde prebiehal zvyšok kurzu. Na ďalšiu sobotu 8. apríla sme sa vrátili do Kodane a mohli v Kodani stráviť celé poobedie a celú nedeľu. 

Čas v Kodani sa mi veľmi páčil, pretože keď som sledovala obrázky cestovných denníkov na pintereste, stále som narážala na tie, kde boli vyfotené s farebnými domčekmi v Kodani. Keď som sa dozvedela, že pôjdem do Dánska mojim veľkým snom bolo vidieť ich a tento sen sa mi splnil hneď dvakrát pri kanáli Frederiskholm a pri Nyhavn. 

Hneď v úvode by som vám rada predstavila jeho "nebezpečnejšiu" stránku, ktorú som síce nenavštívila, ale rozhodne je dobré o nej vedieť a počuť. 

Ak raz pôjdete do Dánska musíte si pripraviť tučný balík peňazí, pretože už len za obyčajné pohľadnice alebo pol litra kofoly zaplatíte 7 eur. 


Ubytovanie + cestovanie po Kodani

Keď sme boli v Kodani (1. apríla a 8. apríla) bývali sme v centre organizácie FDF na Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF, odkiaľ sme mali všade veľmi blízko a väčšinou sme chodili pešo až na pár výnimiek. Nie všetci sme sa však do ich strediska vošli, preto niektorí spali v hostely Danhostel Copenhagen city, ktorí tiež nebol ďaleko. Keď som tam raz prišla za svojimi kamarátmi, recepcia bola plná mladých ľudí a prostredie vyzeralo veľmi pekne a moderne. 

Ak sa chcete prepravovať po Kodani autobusom, určite si do mobilu stiahnite aplikáciu DOT Billetter, cez ktorú si kúpite lístky na autobus, metro, vlak, loď... skrátka na všetko, čo potrebujete. 


31. marca 2023 (piatok)

Christianshavn a Christiania (Freetown)

Keď sme 1. apríla prišli do Kodane, z letiska sme sa metrom odviezli na zastávku Christianahavn. Štvrť Christianshavn, ktorú tvorí niekoľko malých ostrovov, je známa svojou štýlovou kaviarenskou kultúrou a kanálmi lemovanými farebnými hausbótmi. Medzi populárne miesta patrí tržnica Copenhagen Street Food s medzinárodnými jedlami a slobodné mesto Christiania – alternatívna komunita so schátranými domami, galériami a hudobnými klubmi. Tam sme neboli, ale ak navštívite Kodaň a máte radi bizarnosť, určite sa tam zastavte. No ak sa radšej cítite v bezpečí, tomuto miestu sa rozhodne vyhnite a najmä v noci, pretože ľudia tam fajčia marihuanu na ulici a každému ju ponúkajú. Čo vám oficiálne stránky a Wikipédia nepovedia, iba ľudia, ktorí tam boli, Freetown je free naozaj pre všetko. Býva tu asi 900 hippies ľudí, ktorí si vytvorili vlastné pravidlá mimo štátu Dánsko. Mnohí ďalší "piráti" čakajú na prijatie do komunity. Nedá sa tam fotografovať a aj na internete nájdete obmedzený počet fotografii, pretože celý Freetown je prísne monitorovaný od uší po päty ozbrojenými policajtmi. 


1. apríla 2023 (sobota)

Kanál Frederiksholm 

Len čo sme mali počas kurzu pauzu, vyšla som si do mesta a najprv kráčala za ostatnými, ale oni mi zmizli z dohľadu, tak som skúmala časť mesta sama. Moje kroky ma zaviedli ku kanálu Frederiksholm, kde sú farebné domy veľmi podobné tým v Nyhavn, ale je tam oveľa menej turistov a aut, čo vám zaručí krásne "dobové" fotky. Stačí sa postaviť na most cesty Stormbreen a kochať sa výhľadom alebo prejsť na druhú stranu kanálu, priamo pod farebné domčeky a prejsť sa po ulici Nybrogade. (obrázok hore). Na druhej strane kanála na poloostrove Slotsholmen uvidíte Thorvaldsens Museum, ktoré je venované neoklasicistickému sochárovi Bertel Thorvaldsena, ktorý väčšinu svojho života žil a tvoril v Ríme. Cesta Nybrograde vás zavedie až na kruhový objazd a po moste späť na hlavnú cestu Christiansborg Slotspads priamo pred sochu Frederika VII., ktorý bol dánskym kráľom v rokoch 1848 až 1863. Bol posledným dánskym panovníkom staršej kráľovskej vetvy rodu Oldenburgov a posledným dánskym kráľom, ktorý vládol ako absolútny panovník. Počas svojej vlády podpísal ústavu, ktorá zriadila dánsky parlament a urobila z krajiny konštitučnú monarchiu.

Pri tejto soche sa otočte späť na kanál, pretože je odtiaľ vidieť nádherný výhľad. Od sochy Frederika VII. som bránou prešla na nádvorie Christiansborg Palace s obrovskou hodinovou vežou. Je to bývala kráľovská rezidencia dánskych kráľov v Kodani, v súčasnosti je to sídlo dánskeho parlamentu, Úradu vlády a múzeum. Cez nádvorie sa ocitnete pri soche Christiana IX. a cez záhradu na malý most Marmobroen, odkiaľ je opäť výhľad na farebné domčeky a kanál. 

Vľavo hore: Det Kongelige Bibliotek, vľavo dole: most Inderhavnsbroen


8. apríla 2023 (sobota)

Nyhavn a iné pamiatky

Hádam najznámejšia turistická pamiatka v Kodani je Nyhavn, ktorá je slávna vďaka pestrofarebným mestským domov z konca 17. a začiatku 18. storočia, v ktorých sú reštaurácie, bary a kaviarne. Tiahne sa od Konges Nytorv až po prístav južne od Royal Playhouse. Túto kanálovú a pobrežnú zábavnú štvrť nájdete na každej pohľadnici a magnetke, no aj po ceste k nej uvidíte veľa iných pamiatok. 

Od nášho ubytovania sme šli okolo Frederiksholms Kanal k veľkému kanálu Kobenhavns Havn okolo knižnice Det Kongelige Bibliotek. (Po pravej strane prejdete po ulici Proviantpassagent a budete pri nádhernej záhrade Det Kongelige Biblioteks Have) Ďalej sme prešli popod Knippels Bridge (z tohto miesta neďaleko ďalšej pamiatky Børsen) až k mostu Inderhavnsbroen, odkiaľ už je nádherný výhľad na Nyhavn plný lodí a kaviarní a samozrejme aj plný ľudí. 

Nyhavn

Tivoli Gardens (Tivoli park)

Je druhý najstarší zábavný park na svete a v dobe založenia stál park na okraji Kodane, no postupne sa okolo neho postavili ďalšie a ďalšie budovy a dnes stojí v centre mesta. 

My sme tento park navštívili až po zotmení (okolo 21.00) a park pôsobil oveľa krajšie ako počas dňa, pretože je plný svetiel a o 22:00 sme sledovali aj laser show nad jazerom pri Čínskej časti. Nie všetky atrakcie však boli spustené, hlavne tie pre najmenších už boli vypnuté, no ak milujete rýchle jazdy a adrenalín dole hlavou, návštevu v tento čas neoľutujete, pretože rady nie sú dlhé. Za 34 eur si môžete zakúpiť permanentku z automatu alebo si stiahnuť aplikáciu Tivoli, v ktorej si kúpite jednorazový lístok na atrakciu, ktorú chcete. Jeden lístok stojí približne 12 eur. 

Georg Carstensen v roku 1844 povedal: „Tivoli takpovediac nikdy nebude dokončené“, sentiment zaznel o niečo viac ako storočie neskôr, keď Walt Disney povedal o svojom vlastnom zábavnom parku inšpirovanom Tivoli: „Disneyland nebude nikdy dokončený. Bude pokračovať rásť, kým na svete zostane fantázia“.

Zábavný park Tivoli gardens

9. apríla 2023 (nedeľa)

Od nášho ubytovania sme sa autobusom zviezli na zastávku Nørreport, kde sme si dali rýchli obed a niektorí z nás aj kávu a vyrazili sme ďalej. Tento deň bol pre všetkých náročný, pretože sme okrem kráčania za sebou ťahali aj ťažké kufre. 


Rosenborg Slot (hrad)

Rosenberg je renesančný zámok pôvodne postavený ako vidiecky letný dom v roku 1606 a je príkladom mnohých architektonických projektov Christiana IV. Bol postavený v štýle holandskej renesancie, typickom pre dánske stavby v tomto období. Zámok je otvorený pre verejnosť na prehliadky a nachádza sa v ňom múzeum vystavujúce kráľovské zbierky, artefakty zahŕňajúce celú kráľovskú dánsku kultúru od konca 16. storočia Christiana IV do 19. storočia.

Až tu som mala po prvý raz pocit, že Kodaň je plná turistov, pretože na rozdiel od iných miest, ktoré sme v Kodani navštívili (s výnimkou Nyhavn). V radoch na prehliadku čakali ľudia a okolo nás sa striedalo množstvo ľudí s fotoaparátmi. 


Keď sme vyšli z hradu späť k hlavnej ulici, odrazu sme zbadali pochodovú kapelu dánskej čestnej stráže, ktorá šla krížom po hlavnej ceste. Auta zastavovali alebo pomaly prechádzali popri hudobníkoch a vojakoch. Na začiatku sprievodu stál jeden klasický policajt, ktorý ľudí upozorňoval, aby si dávali pozor. 


Historická štvrť Nyboder

Nyboder je historická radová obytná štvrť bývalých námorných kasární a nachádza sa neďaleko od hradu Rosenborg a parku Kastellet. Určite si o tejto štvrti prečítajte viac na internete, pretože jej história je famózna!


Park Kastellet

Cez park Kastellet sme prechádzali, pretože sme sa chceli dostať k soche Malej morskej víly. Prekvapilo nás, aký čistý tento park je. Na vode pokojne plávali kačky a volavky (uprostred hlavného mesta!) a vďaka stromom bol vzduch veľmi čistý a svieži. 

Je to jedna z najlepšie zachovaných pevností v severnej Európe. Je postavený v tvare päťuholníka s baštami na jeho rohoch. Kastellet bol súvislý s prstencom baštových hradieb, ktoré kedysi obopínali Kodaň, ale z ktorých dnes zostali len hradby Christianshavn. 

V areáli Kastelletu sa nachádza niekoľko budov, vrátane kostola Citadel a veterného mlyna. V oblasti sa nachádzajú rôzne vojenské aktivity, ale slúži hlavne ako verejný park a historické miesto.


Socha malej morskej víly

Pri vode na promenáde Langelinie, prakticky na jednom z cípov parku Kastellet sa nachádza aj socha Malej morskej víly od Edwarda Eriksena, ktorá je inšpirovaná rozprávkou Hansa Christiana Andersena. 

My sme sa tam už bohužiaľ nedostali. Na moste do pevnosti smerom k ulici Langelinie sme sa zastavili a uvedomili si, že k morskej panne ísť nestihneme, pretože zastávka metra je rovnako ďaleko ako malá morská víla a keby sme pokračovali ďalej, nestihli by sme prísť na letisko včas. Len tak tak sme stihli nájsť metro, no mám o dôvod viac vrátiť sa navštíviť Dánsko. 


Vľavo hore: štvrť Nyboder, hrad Rosenborg

2 komentáre:

  1. V Kodani jsem byla přes 6 lety s kamarádkou a vůbec jsme netušili, jak je tam draho :D Ale výlet to byl super. My naštěstí malou mořskou vílu stihly. Celkově musím říct, že na ten výlet mám fakt krásné vzpomínky. A doteď nechápu, jak jsme to mohly dát na budgetu 3500 kč/os (středa se jelo, čtvrtek ráno příjezd, pátek v noci odjezd) :) Ráda jsem na to s tvým článkem zavzpomínala.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne za komentár. Som rada, že si si vďaka mne mohla zaspomínať :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger