Ako sa pošas sviatkov vyhnúť prejedaniu


Mnohí sú už od začiatku decembra vo Vianočnej nálade, ale až pár dní pred Vianocami si doprajú to, čo celý zvyšok roka držia pod kontrolou. Jedlo! Sviatky so všetkými svojimi sladkými i nezdravými pochúťkami priam volajú k malým prehreškom, nikdy by to však nemalo skĺznuť do prejedania sa. Viem o čom hovorím.


1. Pite veľa vody

Smäd je prezlečený za smäd. Rozhodne nehovorím, že by ste mali hladovať a piť iba vodu, aby ste schudli, ale čím viac vody vypijete, tým menej budete mať pocit, že sa chcete prejedať. Voda zaberá miesto v žalúdku a necháva menej priestoru na jedlo. Tiež vás udrží hydratovaných, aby ste nedostali  vedľajšie účinky ako je nadúvanie pri nadmernej konzumácii soli alebo cukru!


2. Jedzte pomaly

Keď pri jedle spomalíte, telu to dopraje viac času na správne strávenie jedla a potom si začnete všímať, že sa cítite sýty rýchlejšie, ako keby ste sa rýchlo najedli. Snažte sa naozaj vychutnať chute jedla a jedzte zámerne. 


3. Počúvajte svoju intuíciu

Ak vám vaše telo hovorí, že je plné, je najlepšie iba počúvať samého seba a prestať jesť. Bude to vyžadovať určitú vôľu a prax, ale postupom času sa v tom budete zlepšovať a rozvoj tejto zručnosti vám pomôže aj v iných oblastiach vášho života. Ak ťažko odmietate jedlo, skutočne vám pomôže premýšľať o tom, že sa po nadmernej porcii jedla budete cítiť zle. Váš žalúdok bude plný a ako to neskôr na Nový rok býva, viac ako polovica predsavzatí sa týka chudnutia nahratých kíl počas Vianoc. 


4. Konzumujte viac zdravých tukov

Vedeli ste, že živočíšne produkty sú jedny z najtučnejších a najkalorickejších jedál, ktoré môžete jesť? Čím viac sa im počas sviatkov môžete vyhnúť, tým lepšie.

Našťastie existuje veľa jednoduchých vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste v tomto sviatočnom období znížili príjem mäsa a mliečnych výrobkov. Skúste jesť kukuricu bez toho, aby ste si na ňu dali maslo, alebo použite svoje obľúbené neochutené rastlinné mlieko na prípravu zemiakovej kaše namiesto mliečneho mlieka atď.

Pokiaľ ide o typy tukov, ktoré by ste mali jesť, pokúste sa jesť veľa avokáda, orechov a semien. Tieto druhy potravín vám pomôžu cítiť sa sýtejšie, pretože rastlinné tuky môžu byť tiež dobrým zdrojom vlákniny.


5. Cvičte, ale nie za trest

Aj keď sa počas sviatočného jedla náhodou prejedáte, netrestajte sa! Všetci robíme chyby a mojou najlepšou radou je, že keď sa to stane, urobte si skutočne dobrý tréning nasledujúci deň alebo kedykoľvek, keď na to budete mať chuť. Ak budete cvičiť, budete mať zo seba oveľa lepší pocit a pomôže vám to tiež eliminovať niektoré škody. 


6. Zahrňte maškrtenie do vášho stravovacieho plánu

Nebolo jednoduché napísať presný "názov" tohto bodu, ale ak som sa niečo počas tohto roka, plného zmien, niečo naučila, tak je to to, že maškrtenie môže byť súčasťou jedného z vašich piatich jedál počas dňa. Čokoláda, javorový sirup, med, jahody a veľa ďalších potravín dokážu plne uspokojiť vaše chute na sladké ako súčasť jedného z piatich jedál počas dňa. Stačí ich zahrnúť v receptoch na raňajky, desiatu, obed, olovrant alebo večeru. Nepotrebujete žiadne šieste, siedme, ôsme... "jedlo" počas dňa. Nepotrebujete jesť cukríky, lízanky, keksíky... sú  to prázdne kalórie bez živín. Zdravé a sladké alternatívy receptov vám nie lenže odpomôžu od zbytočného maškrtenia, ale aj vás zasýtia. 

0 comments