Obľúbené príspevky

pondelok, novembra 02, 2020

pondelok, novembra 02, 2020

Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

Je mesiac do Vianoc a možno už pomýšľate na Vianočné darčeky tak ako ja. Krásne tašky, ligotavé baliace papiere a veľké mašle. Ale viete koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? Ani ja som to nevedela, až kým moju triedu na strednej škole v štvrtom ročníku (roku 2019) neoslovila učiteľka z hodiny finančnej gramotnosti. Dozvedeli sme sa, že sa po Slovensku šíri projekt s rovnomenným názvom. 

Iniciátorkou je Janka Galatová, ktorá založila skupinu a oslovila svojich známych, aby sa zapojili do zbierky darčekov pre seniorov v domovoch dôchodcov. Urobila tak po smutných skúsenostiach z pravidelných návštev ťažko chorej mamy v nemocnici, kde často videla starých ľudí, ktorých vôbec nikto po celé týždne nenavštevoval, sa rozhodla skúsiť potešiť 30 seniorov v domove dôchodcov a založila skupinu na Facebooku. Ani v najlepšom sne nečakala, že sa jej projekt rozrastie do všetkých kútov krajiny. Začali sa zbierať ďalší dobrovoľníci v spolupráci s domovmi dôchodcov, aby potešili starké a starkých klasickou krabicou od topánok zabalenou papierom, zvlášť vrchnú a zvlášť spodnú časť. 

I my sme sa riadili inštrukciami, že škatule musia byť rovnomerne naplnené. Vložili sme do nich aspoň po jednej veci z každej kategórie: 

  1. Sladké/slané - napr. horalka, mila, čokoláda, hašlerky, fidorka, perníčky, tyčinky, krekry...
  2. Zahreje zvnútra - napr. čaj, káva, horúca čokoláda...
  3. Zahreje zvonku - napr. rukavice, ponožky, papuče, šál, čiapka, podkolienky, tielko
  4. Drogéria - napr. mydlo, sprchový gél, dezinfekcia na ruky, vlhčené obrúsky, tekuté mydlo, pena na holenie, voňavka, krém...
  5. Niečo pekné/milé - čokoľvek, čo poteší babku alebo dedka. Napr. kniha, krížovky, pohľadnica, nakreslený obrázok, rámček na fotky, nejaká ručná práca a podobne. 
Neváhali sme sa ihneď zapojiť. Pani učiteľka odniesla naše krabičky kontaktnej osobe pre Prešov, kde skontrolovali, či sú darčeky v poriadku a nie je tam niečo, čo do škatule nepatrí: 
  • alkohol
  • použité oblečenie a doplnky
  • otvorená a použitá drogéria
  • sviečky 
  • "zbytočnosti", ktorých sa doslova zbavujete, lebo vám doma prekážajú
Do pár dní sme mali povolenie od pani riaditeľky, aby sme ich tam osobne odniesli. Krabičky sa nám nevrátili naše, ale aj s cudzími sme sa plné nádeje a radosti z dobročinnosti vydali do domova pre dôchodcov. Boli sme jedni z mala tých, ktorí darčeky mohli osobne odovzdať. Opatrovateľky a starkí nás privítali s otvorenou náručou. Zaspievali sme im koledy a potom si každá dvojica vybrala niekoho, komu darček odovzdala.

Mnohí plakali a i my samé sme mali slzy na krajíčku. Bolo dojemné sledovať ako sa babky a dedkovia tešia z obyčajných ponožiek alebo šampónu.

Došlo mi, že si veľakrát hovorím ako niektoré deti nemajú krásne Vianoce, ale ani raz mi nezišlo na um spomenúť si na starkých, ktorí trávia čas v domovoch dôchodcov, pretože si na nich vlastné deti nespomenú alebo si na nich už nemá kto spomenúť. Osudy týchto ľudí sú naozaj rôzne. Vypočuli sme si srdcervúce príbehy zo života, zahrali si karty a so škatuľami darovali i kúsok svojho voľného času.
Na záver môžem odkázať všetkým ľuďom dobrej vôle: 

„Nezabúdajte na dobročinnosť a spoločenstvo, lebo v takých obetach má Boh záľubu.” (Heb 13, 16)

Ak sa vám moja minuloročná skúsenosť vryla do srdca, neváhajte sa zapojiť. Nemyslite na to, že by ste chceli niečo urobiť. Jednoducho to naozaj uskutočnite.

Viac informácií nájdete vo facebookovej skupine. 

"Každý z nás zažíva náročné obdobie, a preto budeme musieť prispôsobiť aj našu zbierku súčasnej situácii. Dôsledkom toho je aj fakt, že tento rok bude zbierka krabičiek prebiehať LEN 2 TÝŽDNE a to v období 23.11.-6.12.2020." (Janka Galantová)

 


Už ste o tejto výzve počuli? Zapojili ste sa?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger