SUVLAKI - Grécka chuť v Bratislave

Kamarát nám poradil, že ak pôjdeme do Bratislavy, musíme zájsť do tohto gréckeho bistra Suvlaki, ktoré vlastní šéfkuchár z gréckeho ostrova Kréta menom Yiannis Fanourakis. Až keď som neskôr pripravovala tento článok, zistila som, že niekoľkokrát varil aj v televíznej show Tajomstvo mojej kuchyne. 


Miesto

Priamo pred bistro sa dostanete na električke č. 4. Zastávka "Americké námestie". Odtiaľ stačí prejsť cez ulicu a ste tam. Dajte si však pozor, pretože aj električka č. 3 ide na "Americké námestie (3)." Aj z tejto zastávky sa dostanete do bistra, ale je to trochu ďalej ako zastávka 4. 

Bistro stojí pri rušnej ulici, ale všimnete si ju vďaka ikonickej gréckej bielo-modrej kombinácii exteriéru aj interiéru. 


Vzhľad a obsluha

Už na prvý pohľad vidieť, že to dýcha Gréckom. Na stene majú tapetu typických gréckych domov, steny sú natreté na bielo a modro, rovnako tak aj stoličky pri stole majú túto typickú farbu. Každý stôl má číslo a nádobu s gréckou soľou Kalas. Na ich webe som zistila, že si túto soľ môžete kúpiť, spolu s inými potravinami. 

Neviem, ako je to počas iných hodín, ale v obednej špičke sme si vybrali, objednali a zaplatili jedlo pri pulte a potom si šli sadnúť. Vybrali sme si miesto v zadnej časti, pretože vonku a vpredu bolo plno, ale bolo tam príjemne, pretože tam nepanoval obedný zhon. Okolo obeda bolo bistro plné ľudí a čašník behal zo strany na stranu, aby každého obslúžil (resp. doniesol jedlo). Na čašníka (a možno aj kuchára pri pulte) musíte rozprávať po anglicky, pretože ak hovoríte po Slovensky, len na vás pozrie a povie: "He?" alebo sa pri vás ani nezastaví, no ak má čas trochu si vydýchnuť, je veľmi milý. 


Jedlo

Bistro ponúka naozaj rozmanité druhy gréckych jedál - predjedlá, polievky, hlavné jedlá aj dezerty: rôzne druhy rýb, chobotnice, chalumi syr, feta, jahňacie mäso, bravčové, kuracie, baklavu, kantaifi alebo dokonca grécke limonády a pivo Mythos. 

My sme si objednali baklavu (za 3, 80 eur), Kurací a Suvlaki (bravčový) gyros v pita chlebe (jeden za 4, 50 eur). Kuchár nás upozornil, že na gyros budeme musieť počkať 20 minút, ale netrvalo to ani 10 a už sme jedli. Kým sme čakali, kuchár sa prešiel po bistre a skontroloval, či nezabudol na žiadnu objednávku, presne vedel, čo sme si objednali. Namiesto predjedla sme zjedli polovicu baklavy a druhú si nechali ako dezert. Baklavu som jedla po prvýkrát a keďže ja sladké veľmi nemusím, druhú polovicu som nevládala ani dojesť. S priateľom sme zhodnotili, že Suvlaki (bravčový) gyros chutil oveľa lepšie. Mäso bolo chrumkavejšie a jeho pita obsahoval viac zeleniny. 



Aké grécke jedlo máte najradšej?

2 comments

  1. Já miluju celou řeckou kuchyni! Ale favoritem jsou asi tzaziky s pita chlebem. Na jednu stranu je super, že je to opravdu autentické, ale myslím, že když mají podnik na Slovenku, měli by ten jazyk trochu ovládat :D :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Rozhodně gyros a stále čekám, kdy nějaký najdu i v ČR a všude je to samý kebab, v těhotenství jsem na něj dostala takovou chuť, že jsem myslela, že skočím na letadlo a zaletím si pro něj. Tak snad brzo :D

    Smile Thess

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)