5 spôsobov ako si vychutnať Pumpkin Spice latte

 Už ste túto jeseň ochutnali pumpkin spice latte? Všade sa ňom hovorí, ale kde je jeho pôvod? Čo obsahuje? A ako si ho môžete vychutnať? To všetko sa dozviete v dnešnom článku. 


Čo je pumpkin spice latte?

Je to kávový nápoj vyrobený zo zmesi tradičných jesenných chutí korenia, o ktorých vám poviem nižšie, mlieka, espressa a často aj cukru, doplnený šľahačkou a korením na tekvicový koláč. Nápoj je najčastejšie spájaný so spoločnosťou Starbucks, ktorá tento nápoj prvýkrát ponúkla na jeseň v roku 2003. Tento nápoj odštartoval nový jesenný trend výrobkov z tekvicového korenia ako sú sviečky, osviežovače vzduchu, ako aj rôzne potraviny, napr. šišky a raňajkové cereálie. Ľudia dokonca zašli tak ďaleko, že si dnes môžete kúpiť aj kvapky proti kašľu s príchuťou dyne alebo omáčku na špagety. 

Čo robí tento obyčajný dochutení nápoj takým výnimočným nie je ani tak chuť ako marketing, ktorý sa mu dostáva. Ľudia bažia po tom, čo je sezónne, čo si môžu dopriať iba raz za rok a "zvyšok roka je to nedostupné". Časopis Forber v roku 2013 uverejnil článok, v ktorom sa píše, že "produkty, ktoré sú dostupné obmedzený čas, majú akýsi výstavný marketing, ktorý môže časom narastať". 



1. Choďte do kaviarne

Prvou možnosťou ako si tento nápoj vychutnať je návšteva kaviarne, ktorá ho ponúka. Musím sa priznať, že ja som pumkin spice latte mala v kaviarni iba dvakrát, z toho prvýkrát v Starbuckse, ale to len preto, že sme s kamarátkou mali študentský kupón, pretože bežne tam stojí cez päť eur. To vám (i mne) však nebráni ísť niekam inam, pretože ho ponúkajú takmer všade. Zvyčajne ho pridávajú ako sirup do výberovej kávy v jesenných mesiacoch - druhá polovica septembra, október a november. 


2. Vyrobte si vlastnú koreninovú zmes 

Naschvál som vám v úvode neprezradila korenie, ktoré sa za touto zázračnou chuťou skrýva, aby ste si o tom mohli prečítať tu a následne si vyrobiť vlastnú koreninovú zmes. Potrebujete na ňu len: 

  • Mletá škorica
  • Muškatový oriešok
  • Zázvor
  • Klinčeky
  • Malé množstvo nového/čierneho korenia
  • Badián
  • Pridať môžete aj tekvicové korenie 
Všetko spolu zmiešate do jednej zaváraninovej fľaštičky a máte hotovo. Množstvo závisí od vašej chuti. Kedže ide o váš domáci výrobok máte možnosť ovplyvniť to, čoho bude viac a čoho bude menej. Skúšajte a vymýšľajte a možno prídete na vlastnú, vylepšenú receptúru. 


3. Vytvorte si domáci pumpkine spice sirup

Nevedela som, že je možné si vyrobiť vlastný sirup, až kým som nenašla článok od misty.visions, ktorá recept napísala na svoj blog. Ešte som ho neskúšala, ale pri najbližšej príležitosti to vyskúšam. Ďalšie recepty som našla napr. na Happy Baby, Green Plantation (je tam aj recept na gingerbread Cappucino) alebo špinavá kuchyna (je šťastná kuchyňa). 


4. Kúpte si korenie alebo sirup 

Pre tých, ktorí sa neradi babrajú v kuchyni, je tu možnosť kúpiť si hotový sirup i korenie. Odporúčam kúpiť sirup od značky Monin, Grizly alebo Athea. Korenie si kúpite aj v drogérii dm za pár drobných alebo si môžete na stránke Aktin kúpiť aj s proteinom. Príprava je veľmi jednoduchá. Sirup alebo korenie primiešane do vašej kávy a je hotovo. 


5. Dbajte na správnu atmosféru

Ako som už spomínala na začiatku, korenie samo o sebe by sa mohlo podávať aj na Vianoce, ale to, čo robí Pumpkin Sice latte unikátnym je obdobie, v ktorom sa pije. Preto vám odporúčam, aby ste dbali na správnu jesennú atmosféru. Choďte na jesenné trhy, urobte si doma jesennú výzdobu, urobte si kávu do termohrnčeka a choďte do lesa... Verte mi, že to má zásadný vplyv na to, ako vám bude káva chutiť. 


Teraz už viete, ako si pumpkine spice latte vychutnať a ja vám len prajem dobrú chuť :)

0 comments