pondelok, mája 08, 2023

pondelok, mája 08, 2023

Seriál - Tidying Up with Marie Kondo



Odkedy som prvýkrát prečítala knihu Kúzelné upratovanie od Marie Kondo, jej metódu upratovania skrátka milujem! (článok) Dokonca som prečítala aj jej ďalšiu knihu Upratané!. a riadila sa podľa nej, keď som si balila veci do Dánska. (článok)

Zároveň musím poznamenať, že kým ľudia vidia v seriály veľký prínos pre osobný život, kritici o seriáli hovoria, že je plytký, ale mne sa veľmi páčilo vidieť tie premeny nie len v izbe, ale aj v osobnom živote. Rovnako tak mi to pripomína americké seriály, ktoré som zvykla pozerať ešte v detstve, ako sa hromadné zbavovali neporiadku a ten rozdiel bol neskutočný. Ako som už viackrát spomínala, Marie Kondo prináša aj niečo navyše. Je bezprostredná, pomáha ľuďom meniť životy, založila si dobrí biznis a má prekladateľku. Aj posledný bod je pre mňa veľmi sympatický, pretože ani ja sama neviem dobre po anglicky a dokážem sa do Marie dokonalo vcítiť. 

  1. Upratovanie s batoľatami - Rachel a Kevin majú malé batoľatá a ich dom je preplnený všetkým možným. Najhoršie vnímajú kuchyňu a garáž, kde trávia najviac času. Ich najväčším problémom je pranie, skladanie a žehlenie bielizne. 
  2. Prázdny hniezdiči - Keď bol Ron malý presťahovali sa z Japonska do Ameriky. V rovnakú dobu sa z Japonska presťahovala aj Wendy s rodinou a zabývali sa na tej istej ulici. Wendy a Ron sa do seba bezpodmienečne zamilovali a sú spolu už 42 rokov. V ich zdedenom dome sa nahromadili veci troch generácii a je na čase začať novú etapu. Wendy miluje vianočné ozdoby a luskáčikov a svoje oblečenie. Ronovou závislosťou sú baseballové kartičky. To, čo na začiatku vyzeralo iba ako upratovanie sa nakoniec stane ich spoločným trávením času. 
  3. Downsvizeri - Štvorčlenná rodina, ktorá už viac ako rok a pol býva na inom mieste, no ich dom vyzerá ako ubytovňa alebo dočasné bydlisko. Jednotliví členovia nedokážu nájsť ani najbežnejšie veci, o všetkom vie iba mama a keď nie je po ruke, nič sa v dome nehýbe. Najväčším snom rodičov je, aby sa ich deti naučili starať o svoje veci a vedeli, kde ich majú. 
  4. Ubúdajúca radosť po prehre - Po smrti manžela Ricka chce Margie začať novú etapu svojho života, no najprv musí nechať odísť jeho oblečenie. Vždy sa rozhodovala s ním a po mnohých rokoch je ťažké začať sa rozhodovať sama, bez kompromisu s niekým iným. 
  5. Zo študentov dospelí - Pár mužov, ktorí bývajú spolu a ich dom vyzerá skôr ako internátna izba, než plnohodnotný dom. Chceli by ukázať svojim rodičom, že sú zrelí a dospelí, pripravení na život. Najväčším problémom tejto časti sú papiere a knihy a napriek mojim presvedčeniam sa mi táto časť veľmi páčila, pretože s triedením papierov mám aj ja veľký problém. 
  6. Vymaniť sa z hôr dusna - Aaron a Sehnita sú multikultúrna rodina. Sehnita je indického pôvodu a narodila sa v Pakistane, no nerada by sa vzdialila svojej kultúre. Miluje oblečenie a je pre ňu ťažké niečo vyhodiť, pretože to môže v budúcnosti potrebovať a zároveň sa jej so všetkým spája nejaká spomienka. 
  7. Robenie izby pre dieťa - Clarissa a Mario čakajú dieťa a ich najväčšou závislosťou sú topánky. Majú veľmi veľa, veľa, veľa topánok... Zatiaľ čo Clarissa vyhadzuje jednu vec po druhej, Mariovi to ide ťažšie, pretože množstvo vecí mu pripomína rodný Guatemal. 
  8. Keď sa dvaja (neporiadni) stanú jedným - (Pre mňa ďalší kontroverzný pár, ale rešpektujem to) Novomanželky Angela a Alishia majú dvoch psov a domáce práce dali na druhú koľaj, no vďaka Marie Kondo sa naučili ako využívať škatuľky na upratovanie v zásuvkách a skrinkách. 

1 komentár:

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger