pondelok, mája 22, 2023

pondelok, mája 22, 2023

Prečo milujem seriál - Sparking Joy (KonMari)



Marie Kondo je odborníčka na upratovanie. Nie je to upratovačka, nechodí k ľuďom domov a neupratuje im, neleští dlážky, ani neperie záclony. Ona chodí k ľuďom domov, aby ich naučila ako sa správne starať o priestor, v ktorom žijú, aby nebol preplnený vecami a zbytočnosťami, ale dýchal radosťou. 

Sparking Joy je nezáväzné pokračovanie seriálu Tidying Up with Marie Kondo a zároveň je seriálovým prevedením jej tretej knihy Radosť z práce, ktorú napísala so Scottom Sonensheinom, organizačným psychológom, ktorý primárne využíva terénne metodológie na skúmanie otázok okolo práce a organizácie. 

Zatiaľ čo Tidying Up sa primárne zameriava na upratovanie, no Sparking Joy ide viac do hĺbky ľudských emócii. Keď som popisovala, prečo milujem Tidying Up, popísala som každú časť v súhrnom zozname, no teraz nemôžem urobiť to isté, pretože tento seriál bol naozaj plný veľkých emócii. Odlišní bol aj preto, že namiesto najvýraznejšieho prvku, vyhadzovania, sa zamerali na uskladnenie a osobné vzťahy. Muži, ženy, starší i mladší, všetkých zmena prinútila plakať, pretože sa počas upratovania nenaučili iba skladať oblečenie a knihy, ale vďaka komunikácii a vzájomnom rozhodovaní toho, čo si nechať a čo vyhodiť, sa dostali do minulosti a k spomienkam a to ich naplnilo dávno strateným časom, ktorý v sebe znova objavili. Bolo úžasné sledovať tie zmeny. 

Súčasťou každej časti bolo aj "malé" prekvapenie od tvorcov seriálu v podobe rýchlej premeny priestoru. Marie sa ich na začiatku opýtala na víziu klientov a neskôr sme sa mohli stať svedkami toho, ako zruční majstri premenili ich vízie na skutočnosť. 

Obsah seriálu tvorcovia postavili na dobre vyzerajúcich záberoch. Zatiaľ čo v Tydying Up sa nebáli ukázať aj viac "neporiadne" miesta, v Sparking Joy sa zamerali na dizajn, hru so slnečnými lúčmi a svetlami. 

Spôsob, akým seriál plynul, mi dodal veľa pozitivity. Spája sa v ňom všetko, čo milujem. Upratovanie, organizovanie, hygge, čas strávený s prírodou a v poslednom diely dokonca aj dobrovoľníctvo a Boh. 

  1. Rodina - Otec nebol pri deťoch, kým vyrastali, no keď boli takmer dospelí vrátil sa a ukázal im svoju prácu. Záhradnú škôlku (záhradníctvo) pomenoval po svojom synovi a chcel, aby jedného dňa patrilo jemu. Vďaka upratovaniu odbúrali aj posledné bariéry medzi sebou. 
  2. Rovnováha - Mladá žena vlastní kaviareň s obchodom a okrem toho je manželkou a matkou, ktorá potrebuje byť organizovaná. Chce zorganizovať svoju pracovňu a miesto pod pultom vo svojej izbe. 
  3. Zbohom - Keď sa so ženou rozviedol jej muž, musela sa so svojimi dvoma synmi presťahovať do iného štátu, no našla tam svoje poslanie. Pracuje v kostole a robí dobrovoľníčku v charite pre bezdomovcov. Okrem toho do svojho srdca aj domu prijala dcéru, ktorú rodičia vyhodili z domu. Teraz je čas na to, aby si aj ona našla čas pre seba a zároveň upratala časť kostola, kde majú potrebné milodary. 

3 komentáre:

  1. Tak toto už neznám :-) Znám jen to uklízení. Já teď sleduji Selling Sunset :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, tento typ seriálov a "reality show" ma veľmi nebaví...

      Odstrániť
  2. Marii Kondo znám, ale vůbec jsem nevěděla, že má takhle i seriály :) Určitě to musí být zajímavé. Z nějakého důvodu nás většinou uklidňuje, když vidíme druhé uklízet :D

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger