Obľúbené príspevky

piatok, septembra 09, 2022

piatok, septembra 09, 2022

Náš život s arou marakanou




Máme doma papagája menom Rio. Je to ara marakana a pôvodom je to vták z Brazílie, ale my sme ho kúpili od chovateľa na strednom Slovensku. Vyliahol sa 9. septembra 2018 a my sme ho potom kúpili 27. januára 2019. A takýto je náš život s ním. 

PREDTÝM 
Predtým ako prišiel k nám sme už mali veľké množstvo papagájov. Boli to však tie malé druhy ako andulky, neofémy, rozely... náš posledný papagáj bola žltá andulka, ktorá vyzerala skoro ako kanárik. Veľa sme sa s ňou rozprávali až začala aj ona rozprávať nejaké slovíčka. V tom čase mala aj moja babka malú modrú andulku, ktorá bola trochu... znevýhodnená. Nelietala a mala aj problém s jednou nohou. Ale aj tak nám všetkým robila radosť. Zdochla v rovnakom čase ako sa babke stratil kocúr a mala prejavy typu: Aká veľmi je sama a že jej je smutno... Už dlhšie sme našu mamku prehovárali, aby sme si kúpili nejakého väčšieho papagája, ale ona veľmi nechcela. Keď však zdochla táto modrá andulka, prišli sme s argumentmi, že našu žltú andulku (mimochodom, volala sa Holub) dáme babke a my si kúpime toho väčšieho papagája, na ktorého sme našli inzerát. A tak sme hneď na druhý deň sadli do auta a vyrazili do Martina. 

KUPOVANIE KLIETKY
Rovno v Martine sme mu kúpili veľkú klietku, misky na žrádlo, nejakú pochúťku, hračky... S kupovaním klietky je to takisto veľmi zaujímavá príhoda. V zverimaxe sme povedali, že chceme klietku pre aru a pozerali na nás ako na bláznov. Keď sme si prešli obchod, všimli sme si jednu veľkú klietku a oni nám povedali, že táto klietka je pre veveričky a sú k nej aj dve kruhy na behanie. Tak pochopíte to? Keď kupujete klietku pre papagáje, tomu veľmi nerozumeli, ale pre veveričky to predsa bolo normálne?! Takže doma máme klietku pre veveričky, v ktorej býva papagáj. 

MENO
V aute sme takisto živo diskutovali o tom, aké bude mať meno. Predtým už sme mali niekoľkých Filipov, Georga, Holuba... chcela som znova Holuba, ale oni povedali, že už bolo dosť vtipov, že to chce niečo krátke, aby to vedel papagáj aj sám vysloviť. Moja mamka sa pýtala na "tá rozprávka o papagájoch" a ja som pohotovo povedala Rio. Takže vták dostal meno Rio. Keď sa nás niekto raz opýtal prečo sa tak volá, hrdo som odpovedala, že je ako z Rio + je jeho pôvod v Brazílii, ale moja mamka povedala, že je Rio podľa jej obľúbeného huslistu Andre Rieu. 

ZAČIATKY S AROU
Život s Riom je veľmi zábavný a začalo to hneď v prvý deň, keď sme ho vybrali z vedra. Do dnešného dňa, a mám to aj natočené, si pamätám ako šiel pomalými krokmi po stole a my sme na neho pozerali ako na zázrak. Mamka mu do misky pripravila ovocie a on sa posadil na misku a my sme s vyvalenými očami pozerali ako žerie, aké má pohyby. Bolo to také neohrabané dieťatko, lebo potom s ním spadlo a naraz vysypal aj misku s ovocím aj s vodou a všetko tieklo po celom stole. 
Kým sme s mamkou utierali ten neporiadok, ocko s bratom mu stavali bydlo. Sú to palice v tvare Y, cez ktoré je na vrchu ešte pribité jedna palica a visia mu z nej laná, hračky a rebríky...


PREČO ARA MARAKANA
Rozmýšľali sme aj nad iným druhom papagája, ale ara marakana nám prišla zo všetkých najlepšia. U žaka sa často stáva, že si vyberie iba jedného člena rodiny a na každého iného je protivný. Kakadu je dosť bláznivý a nepredvídateľný. Veľké ary sú zase drahé a ostatné vtáky dosť kričia. Takže najlepšou voľbou pre nás bola ara marakana. Jej povaha je veľmi spoločenská, učenlivá... 
Náš Rio si na rozdiel od žaka vybral každého, no z iného dôvodu. Za mojim tatikom chodí, keď potrebuje pohladkať alebo poškrabať, za mnou chodí, keď si chce dávať pusy alebo sa šaliť a na zábavu si vybral takisto aj môjho brata. No mamka a Rio majú medzi sebou veľmi špeciálny vzťah. Rio si ju chráni ako oko v hlave, lebo sa mamka o neho najviac stará. 


REŽIM DŇA: 
  • Spánok ráno - Ráno spí rovnako dlho ako my. Ak je zlé počasie tak spí dokonca oveľa dlhšie, pretože počasie na neho vplýva rovnako ako na nás. V prípade, že sa zobudí skôr, je taký úžasný, že potichu zijde z bydla, žerie a pije vodu, potom sa vráti na bydlo a buď znova spí alebo sa hrá so zavesenými handričkami, pod ktorými aj spí. Až keď vidí, že sme otvorili oči a pozeráme na neho alebo že už používame mobil, vtedy sa začne ozývať, zdraviť nám alebo vydávať neurčité zvuky. 
  • Jedlo - Potom, čo vykonáme svoju rannú rutinu mu z klietky vyberieme misky, dáme čistú vodu a žrádlo, prípadne do tretej misky dostane nakrájané ovocie alebo zeleninu. Ak tieto dobroty nedostane ráno, dostane ich v priebehu dňa. Rio je dosť vyberavý a aj keď má pestrú stravu, niektoré drobné semienka jednoducho neje a môže to vyzerať aj tak, že nezjedol nič, ale opak je pravdou. Žrádlo, ktoré "nevylúska" Rio dáme do inej nádoby, ktorú zbierame pre sýkorky alebo pre dedkove papagáje. V poslednom čase sa však ušlo aj babkiným sliepkam. 
  • Výmena podstielky - Na dne klietky má Rio podstielku z novín a letákov. Snažíme sa mu ju vymieňať každý deň alebo aspoň každé dva dni. Záleží od našej zaneprázdnenosti alebo od toho, či hneď potom budeme vysávať, keďže semienka a ovocie na dne sa pri presúvaní do koša často rozsype. 
  • Jeho činnosti - Počas dňa kričí, hrá sa alebo spí. Ak nie sme doma alebo ak je v byte ticho, vtedy spí, ale ak nás počuje rozprávať sa, takisto kričí a snaží sa dostať k nám. 
  • Vyberanie z klietky - Rio chodí vonku z klietky dvakrát do dňa, pričom čas vonku sa rapídne líši od rôznych faktorov. Jeho nálada ovplyvňuje aj výber jeho aktivít. Ak má dobrú náladu, vtedy ho máme vonku doobeda niekoľko hodín a ďalších pár hodín po obede. No keď ma zlú náladu a skáče do klietky už keď prejdeme okolo klietky, vtedy ho radšej vyberieme iba raz a na krátko. 
  • Kúpanie - Nevieme, ako to Rio môže cítiť, ale každú sobotu sa sám začne kúpať v miske na vodu. Strká do nej laby a snaží sa vyhodiť si vodu na hlavu. Vtedy vieme, že potrebuje "osprchovať". Nerád sa kúpe v sprche alebo pod tečúcou vodou, preto ho kúpeme pomocou rozprašovača. Striekame na neho čistú vodu až kým nie je úplne mokrý. 
  • Strihanie pazúrov a brúsenie zobáka - Približne raz za dva mesiace ho chytíme a odstrihneme končeky pazúrov, pretože mu rýchlo rastú a neúmyselne nás škriabe na pokožke. To isté platí aj v prípade zobáka. Má síce dostatok hračiek na brúsenie, ale nie je to také účinné ako pilník na nechty. 
  • Spánok večer - Rio je ako bábätko. Veľa spí a aj počas dňa. Keď sa začne stmievať okolo ôsmej, pol deviatej, začne si upravovať perie, potom škrípe zobákom a našuchorí sa. Vtedy vieme, že je čas zhasnúť svetlá alebo znížiť jas, pretože potrebuje mať svoj pokoj. 
NÁŠ TERAJŠÍ ŽIVOT
Postupom času sa naučil viac a viac vylomením a takisto sme prišli na to, že život s arou môže byť rovnako úžasný ako so psom.

  • Čo vie povedať: Ahoj, čau, no poď, daj pusu, ic spac (východnarsky ekvivalent pre choď spať), čo to je, kuk... okrem toho sa snaží vysloviť serus, ako sa máš, ale ešte mu to nejde
  • Ako sa vie hrať: 
    • aportuje - sedí na klietke a my mu zdola hádžeme mäkký špagát, on ho chytí a hodí nám ho naspäť dole
    • chodí popod perinu - je to jedna z jeho najobľúbenejších činností. Rád sa skrýva pod perinou a prelieza cez ňu ako cez tunel. Je veľmi hákliví na to, keď mu perinu niekto zdvihne a dosť hryzie
    • chodí do skrine - 
    • ľahá na chrbát - Je to k neuvereniu, ale vie sa prevrátiť aj na chrbát. Vtedy sa chce "šaliť" a dovolí nám, aby sme ho rôzne obracali, skrývali, nakláňali atď. 
    • chodí po zemi - Rio sa najčastejšie vozí na pleci alebo na ruke, no niekedy preletí po byte z jednej izby do druhej. Nevydrží dlho lietať, keď lieta veľmi dlho, dychčí akoby zabehol maratón. Z času na čas, ak vidí na zemi niečo zaujímavé, zletí na podlahu, aby to dostal alebo sa pozrel bližšie. Vtedy zvyčajne využije to, že je dole a začne chodiť po chodbe. Vyzerá to veľmi komicky.
    • chodíme s ním na prechádzky vonku - zo všetkého najradšej mám vysvetľovanie, že s našim papagájom chodíme aj vonku do prírody. Má totiž vlastné vodítko, ktoré sa mu dá cez hlavu a popod obe krídla a stiahne sa na brušku. Popruhy má zapnuté o naťahovaciu gumičku, takže aj keď sa vonku rozhodne vzlietnuť alebo sa niečo zľakne, gumička ho vráti späť a dovolí mu urobiť napr. pár kolečiek okolo nás. 

    Najčastejšie otázky: 
    Papagáj takejto veľkosti je dosť nezvyčajný a niektorí ľudia sa ho boja viac ako československého vlčiaka. Otázka, či hryzie je na mieste, pretože to závisí od Riovej nálady. Ak má dobrú náladu, hryzie iba "zo srandy", ale ak má zlú náladu, dokáže svojim ostrým zobákom nepríjemne ublížiť, až človeku tečie krv. Rio vo všeobecnosti nemá rád hluk a ruch. Nemá rád spoločnosť veľa neznámych osôb, ani krik. Ak sa kričí, pridá sa k nám a snaží sa nás všetkých prekričať. Najpokojnejší je, keď sme doma všetci štyria (ja, brat, ocko a mamka). 


    6 vecí prečo je papagáj rovnako skvelý ako pes
    1. Vie dobre počúvať, ale zároveň vám aj odpovie
    2. Má vodítko a viete s ním chodiť na prechádzky ako so psom
    3. Ohrýza nábytok a topánky
    4. Prosí o jedlo, ktoré nesmie
    5. Pozná povely (daj serus (labku), daj pusu...)
    6. Má veľa hračiek 
    Na záver ak máte nejaké otázky alebo sa chcete podeliť so svojimi skúsenosťami s papagájmi, môžete napísať do komentáru :)

    Žiadne komentáre:

    Zverejnenie komentára

    Ďakujem za komentár...

    Copyright © Vynimocna , Blogger