pondelok, júna 20, 2022

pondelok, júna 20, 2022

ROZHOVOR: Lieky z prírody



Už dlhodobo ma trápia kožné problémy a vyskúšala som skutočne veľké množstvo krémov a mastičiek ako vlastným skúšaním, tak aj na rady dermatologičky. Niektoré prípravky boli určené priamo pre atopikov (ľudia s atopickým ekzémom) alebo s obsahom ureoi. Hoci sa o tejto látke hovorí vo väčšine reklám, iba málo ľudí tuší, že táto vychýrená látka je v skutočnosti "močovina", ktorá je v dnešnej dobe už vyrábaná synteticky. V neposlednom rade však musím spomenúť maste na prírodnej báze, ktoré sa mi počas zimy osvedčili lepšie ako akékoľvek produkty videné v televízii. 

Ako som sa k týmto mastičkám dostala?
Na Vianoce v roku 2021 som od svojho uja dostala krásnu krabičku s vianočným motívom. Bola vystlaná vláknami drevenej vlny, ktorá nechala vyniknúť kovovým nádobkám s mastičkami. Zaraz som ich všetky otvorila a ako prvé ma na nich očaril výzor a po otvorení vôňa, ktorá celkom opantala moje zmysly a hneď ma zlákala, aby som tieto mastičky vyskúšala. 

Moje skúsenosti s liečivými účinkami mastičiek
 Okrem iného mám aj alergiu na zimu a žiadna z kúpených mastí mi doteraz nedokázala pomôcť. Vždy, keď som nejaký krém kúpila, pokožka ma svrbela, pálila, mala som na tvári lupienky alebo to naopak vyzeralo, akoby som mala popáleniny. Bolo to naozaj na nevydržanie. Ale po tom, čo som dostala Lieky z prírody sa môj kožný problém obrátil na dobré. Okrem šiestich mastí, ktoré obsahovala táto vianočná krabička v nej bola aj väčšia nádobka so šípkovou masťou. Príbalový letáčik ma naviedol, že každá mastička má svoje osobité liečivé účinky. Práve šípková masť bola pre mňa požehnaním a vyslobodením z môjho trápenia. Po opakovanom používaní, vyzerala moja pokožka hydratovaná a dokonalo ochránila moju tvár pred zimou. 

Opäť sa teda vraciam k tomu, že príroda je mocný čarodej a nikto sa jej nedokáže vyrovnať. Môžeme jej dary využívať s láskou a starostlivosťou, môžeme sa k nej správať uvážene, pretože každé steblo si zaslúži našu pozornosť. Aj tá najmenšia rastlinka, ktorú považujeme za burinu môže mať pre ľudí blahodarne účinky. 

Celkom "obyčajná" láska k prírode tak stojí za vznikom prírodných mastičiek Lieky z prírodyTieto mastičky predáva Klaudia Letkovská s rodinou na svojej facebookovej stránke a ja som ju "vyspovedala" vo veľmi srdečnom rozhovore. 

    1. Odkiaľ vznikol nápad vyrábať a predávať mastičky?
Malo to svoju postupnosť od výroby prvej z mastí až po plán vyrobiť viacero druhov. Ale prvotná inšpirácia bola vyrobiť živicovú masť. Ideu podnietil Človek (sám seba tak nazýva). Človek strávil niekoľko rokov života výlučne v lese a pri stretnutí s ním, ako jedna z prvých vecí, ktorá udrela doslova do nosa bolo to, že voňal ako les. Tá vôňa bola výrazná a bola to vôňa živice. Myseľ neustále mátalo, ako je môžné dosiahnuť tak krásnu a výraznú vôňu lesa. Neskorším študovaním postupov prišlo k výrobe prvej živicovej masti a okrem jej vône sme mali možnosť overiť si jej mnohoraké využitie najmä na pohybový aparát, ale aj na dermatické účely, respiračné ťažkosti a podobne. Zber tejto živice bol koncom novembra a počas zberu poletoval v týchto vysokých polohách sneh. Výsledok prvej živicovej masti očaril každého, kto ju vyskúšal. Nevedeli sme sa dočkať jari a ďalšieho zberu. Dlhoročným pozorovaním obľúbených lokalít lesov bolo známe, kde rastú byliny a popri živici prišla myšlienka spracovať aj bylinné masti. Spočiatku vôbec nebol zámer masti propagovať, ale s pribúdajúcimi pozitívnymi reakciami a povzbudzovaním od blízkych a okolia vznikli prvé ponuky na fb stránke Lieky z prírody.

    2. Prečo práve názov Lieky z prírody?
Keď sme vyskúšali liečivú silu prvej vyrobenej živicovej masti na sebe, potom na našich blízkych, tak sme si povedali, že toto je ako liek...liek priamo z prírody. Zahojila akné, uľavila od bolesti chrbtice, zmiernila respiračné ťažkosti atď. Taktiež príroda nelieči iba telo, ale aj dušu.

    3. Aké boli začiatky "obchodu"? Boli aj nejaké nepodarky?
Áno, tak ako pri každej činnosti a výrobe masti a zvlášť v počiatkoch pri nadobúdaní praxe dochádzalo aj k nevydareným pokusom či výrobe. Napriek dostupnosti odbornej literatúry v problematike sa človek podľa nášho názoru najlepšie naučí priamo v praxi. Naša prax ukázala, že je dôležité zachovať procesy a postupy pre dosiahnutie čistoty masti a v neposlednom rade mať overenú pomerovú škálu pre dosiahnutie optimálnej konzistencie. Pri akomkoľvek náznaku nekvality radšej celú produkcie nepodarenej série zlikvidovať a investovať energiu a čas do novej a úspešnej výroby.

    4. Máte tajnú rodinnú receptúru alebo recept čerpáte z iných zdrojov?
Originálny recept vychádza z odbornej literatúry, pričom sme si ho postupom času prispôsobili na potreby našich mastí.
    5. Pestujete bilynky doma alebo využívate to, čo nájdete počas prechádzky?
Byliny a živicu zbierame práve pre tento účel spracovania cielene v lesnom prostredí, najčastejšie v Slanských vrchoch mimo intenzívnej dopravy či pohybu lesných mechanizmov. Na niektoré špecifické produkty máme dodávateľov aj z farmy a zo záhrad.

    6. Kedy a ako vyrábate mastičky? Ako dlho trvá vyrobiť jednu várku mastičiek?
Mastičky vyrábame podľa sezóny. Každá bylina či rastlina má v správnom herbári odporúčaný čas zberu. Podľa času zberu a vždy v ideálnom počasí vykonáme zber. V závislosti od typu zberu – vňať, list, koreň, kvet, plod.. prebieha sušenie, macerácia a samotné vyhotovenie mastí. Najkratšia doba prípravy je minimálne 6,5 týždňa od zberu. Najprácnejšia časť je samotné vyhotovenie masti, ktoré je individuálne v závilosti od pripravovaného množstva. Vyhotovenie môže trvať od 3 hodín pri bylinnej masti do 10 hodín najprácnejšej živicovej masti.

    7. Aký mate vzťah k prírode? Používate bylinky aj na iné výrobky?
Vzťah k prírode máme veľmi kladný, keďže všetci naši starí rodičia pochádzajú z mesta, preto sme si vždy vážili a radi spoznávali prírodu, do ktorej nás ako deti brávali rodičia, a práve tie miesta sú dnes miestom pre zber bylín, ale aj húb či lesných plodov. Vedieme k tomu aj ďalšiu generáciu, našu najmladšiu “členku”, ktorá miluje pobyt v prírode. Rada počúva o bylinkách, ktoré vidíme cestou na našich potulkách lesmi a lúkami. Toto krásne hobby spája dohromady celú našu rodinu.

    8. Čo by ste chceli odkázať na záver?
Na záver by sme chceli odkázať všetkým našim fanúšikom, že bez nich by celé lieky z prírody v dnešnej podobe vôbec nevznikli, za čo sme im veľmi vďační. Cítime, že nás podporujú ľudia, ktorí milujú prírodu a chceme im zaželať nech ich príroda vždy obdarí zdravím, pokojom, láskou.

2 komentáre:

  1. Každý kdo se věnuje toho co ho baví a ještě pomáhá lidem obdivuji, podle mě tím má plnohodnotný život, který ho musí naplňovat. Sama bych si nepřála nic jiného, krom zdraví mé rodiny samozřejmě :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger