FOTOČLÁNOK: Rozárium u Bohušov

Ako som už spomínala v niekoľkých článkoch, moja mamka miluje kvety. Okrem botanickej záhrady zvykneme navštevovať aj rozárium a arboretum. Dnes by som vám chcela predstaviť toto domáce rozárium u Bohušov (rodiny Bohušovcov), ktorí ho vybudovali iba pred nedávnom. 

Ak máte radi kvety, včely, príjemné prostredie alebo hľadáte zátišie pre svoje fotky, určite k nim zájdite. Majitelia sa s vami radi podelia o svoje skúsenosti s pestovaním a radi si vás aj vypočujú. Vstup je zadarmo, no radi uvítajú symbolický poplatok. Môžete si u nich dať aj malé občerstvenie alebo si kúpiť prísady a tak nemáte čo stratiť. 


Čo je to Rozárium u Bohušov?

Toto rozárium vzniklo vďaka dvom obetavým dôchodcom, ktorí celý život milovali kvety a záhradníctvo. Sami hovoria, že je to jedinečné rozárium bez tradície, pretože s prípravnými prácami začali na jar 2018 a spolu so záhradníkmi pripravili pôdorys rozária. Ďalej pripravovali odrody ruží, chodníky, závlahy a elektrinu, kamerový systém... Samotná výsadza potom bola v apríli 2019 a vysadili 180 odrôd ruží. Na slávnostné otvorenie rozária si počkali až do 11. júna 2021  a odvtedy je zahájenie sezóny vždy okolo 15 júna, keď sú ruže najkrajšie. 

Rozárium u Bohušov sa nachádza v Nižnej Mišľy, čo je necelých 30 minút autom od Košíc. 

0 comments