Obľúbené príspevky

pondelok, januára 17, 2022

pondelok, januára 17, 2022

Ktoré hygge sa oplatí prečítať?

Paradoxne sa vždy vyhýbam tomu, čo je v nejakom období moderné. Ak všetci čítajú knihu od Sarah J. Maass, tak ja nebudem. Podobne to bolo aj s hygge, no dnes je to môj je to môj najobľúbenejší životný štýl. Prezentuje striedmosť, pohodlnosť a rodinu. Ak o tom chcete vedieť viac môžete si prečítať môj článok čo je hygge a ako priviesť hygge domov. Ak sa aj vy chcete o hygge dozvedieť viac a uprednostňujete knihy, v dnešnom článku vám poviem, ktorú knihu o hygge sa oplatí prečítať. 


1. Marie Tourell Soderberg - Dánske šťastie ukryté v maličkostiach každodenného života

O autorke: Autorka je dánska herečka narodená v Kodani, ktorá študovala aj v New Yorku a svoje vzdelanie ukončila na Dánskej škole muzických umení. Ďalšou zaujímavosťou je, že dabovala Alicu/Alenku z Krajiny zázrakov (2010). 

O knihe: Táto kniha má veľmi krásnu obálku. Na prvý pohľad vyzerá veľmi prepracovane, no keď nahliadnete dnu, zistíte, že väčšina strán je takmer prázdna, respektíve minimalisticky založená. Písmená sú menšie ako je bežný štandard. Dopĺňajú ich aj pekné minimalistické fotky, ktorým môže konkurovať nejeden človek s dobrým fotoaparátom. Napriek môjmu kritizovaniu však musím povedať, že kniha plynie cez príbehy ľudí z Dánska, ktorí hovoria ako našli svoj kúsok hygge. Autorka dokazuje, že hygge je všade vôkol nás a týka sa každej oblasti nášho života, čo jej potvrdili a vysvetlili aj odborníci.

Toto hygge sa oplatí prečítať, keď... milujete minimalizmus v knihách, zbierate knihy s peknými obalmi a máte radi spovede bežných ľudí.


2. Meik Wiking - Proste šťastný spôsob života

O autorovi: Meik Wiking má plné právo písať o Dánsko šťastí, pretože je výkonným riaditeľom Inštitútu pre výskum šťastia v Kodani a štúdiu dánskeho spôsobu života sa venuje už roky. Popri voľbe toho správneho osvetlenia, plánovaní večierkov s priateľmi tvorí hygge krabičky poslednej záchrany. 

O knihe: Jeho kniha je veľmi jednoduchá, akoby človek čítal článok namiesto knihy. Kultivovaným, takmer až rozprávkovým jazykom popisuje rôzne aspekty hygge. Viacmenej vlastnými, málo odobrnými slovami vysvetľuje, čo hygge znamená a kedy sa o neho začala zaujímať široká verejnosť. (Napoviem vám: Bolo to vtedy, keď boli Dáni označení za najšťastnejších ľudí na svete). V knihe sa v neposlednom rade nachádza aj 10 krokov ako môže domov pôsobiť útulne. Práve tieto kroky ma inšpirovali k napísaniu vlastnej verzie na túto tému.  

Toto hygge sa oplatí prečítať, keď... bla bla


3. Signe Johansenová - Tajomstvo severského života 

O autorke: Signe je Nórska kuchárka a autorka niekoľkých kníh. Vyštudovala archeológiu a antropológiu na univerzite v Cambridge, no absolvovala aj prestížne kurzy varenia v Londýne. Má blog o kráse a zdravom životnom štýle. 

O knihe: V Česku možno túto knihu nájsť s podtitulom fenomén útulná a okrem nadpisu má na svojej obálke aj stručný popis obsahu: Recepty, typy do interiéru a pre voľný čas. Ak som pri predchadzajúcich knihách niečo kritizovala, táto kniha si to zaslúži omnoho viac. Má príliš malý text, ktorý majú problém prečítať aj ľudia so zdravím zrakom. Autorka veľa čau v knihe venuje rozprávaniu o vlastnom živote a situácii, v ktorej sa počas písania nachádza a rozboru výrokov iných autorov alebo básni. Nečakajte ani zdravé recepty, ale klasické jedlá, ktoré poznáme aj z našich končín. Text pôsobí viac ako stredoškolská esej alebo blogový príspevok, než kniha. Čo sa mi páčilo boli kapitoly o prírode a ekoterapii. O ekoterapii som nikdy predtým nepočula. 

Toto hygge sa oplatí prečítať, keď... milujete prírodu a varenie.

 


Hygge nie je iba o sviečkach a dekoráciách, je to niečo, čo sa musíte naučiť cítiť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger