Obľúbené príspevky

pondelok, novembra 29, 2021

pondelok, novembra 29, 2021

Význam sviečok na adventnom venci


Adventný veniec nie je iba jedna z dekorácii, ktoré bez rozmyslu patria k vianočným sviatkom. Dnes už môžeme vidieť v domácnostiach rôzne moderné prevedenia. Sviečky stoja v rade na tanieriku alebo sú vložené do sklenených fliaš a vystavené v okne. Využívajú sa rôznorodé druhy sviečok. Niektoré sú tónované z dvojfarebného vosku, dokonca som už videla aj také, ktoré po zapálení menia farby. Môžu byť úzke a vysoké, alebo malé a široké. Vlastne nemusia byť ani z vosku. 
Počiatočný adventný veniec mal iba jeden tvar a bol urobený z vetvičiek ihličnanov s troma fialovými a jednou rúžovou sviečkou. Každý detail, počnúc kruhovým pôdorysom až po farbu sviečok, má svoj symbolický význam: 
  1. Kruhový pôdorys ovinutý ihličím má predstavovať večnosť. Trvalý život, symbol vzkriesenia majú vyjadrovať dekorácie ako sú šišky, oriešky či semienka. Dávnejšie sa často používali aj nevyzdobené slamené vence, ktoré odháňali zlých duchov a tým zabezpečovali do domu požehnanie.
  2. Sviečky znamenajú svetlo, svetlom je Kristus. Štyri sviečky - štyri adventné týždne. Niektoré zdroje uvádzajú, že každá sviečka predstavuje tisíc rokov, dokopy štyritisíc rokov od Adama a Evy až do narodenia Krista. V niektorých modernejších verziách adventných vencoch nájdeme aj piatu sviečku v strede adventného venca, bielej farby, ktorá má symbolizovať Krista. Zapaľuje sa na Božie narodenie. 
  • Fialová farba je farbou pokánia, modlitieb, prípravy na Vianoce. 
  • Ružová farba je farbou radosti, nádeje, prichádzame do druhej polovičky Adventu, približujeme sa Vianociam. 
    • Podľa katolíckej tradície sa má sviečka na adventnom venci zapaľovať pred jedlom (pred večerou). Po požehnaní jedla otec rodiny požehná aj veniec. Po modlitbe zapáli prvú sviečku - sviečku nádeje - na adventom venci najmladšie dieťa rodiny.
    • Druhú adventnú nedeľu zapáli sviečky najstaršie dieťa rodiny. Druhá sviečka je sviečkou "Betlehemskou" alebo sviečkou "prípravy."
    • Počas tretej adventnej nedeli prislúcha po modlitbe zapáliť sviečky na adventnom venci matke (tretia sviečka v poradí je práve sviečka ružovej farby, farby radosti).
    • Na štvrtú adventnú nedeľu by mal po požehnaní a modlitbe zapáliť všetky štyri sviečky otec rodiny. Štvrtej sviečke (fialovej farby) hovoríme aj anjelská sviečka alebo sviečka lásky.
U nás doma sme už mali najrôznejšie kreácie adventných vencov. Vždy sme však zachovali kruhový tvar a štyri farebné sviečky. V posledných rokoch sme sa však vrátili k tradičným adventným vencom z nazbieraných ihličnatých vetvičiek. Okrášlený je mašľami, hviezdičkami a inými dekoráciami. 
Spôsob zapaľovania sviečok doma nepraktizujeme presne podľa pokynov. Snažíme sa však zapaľovať spolu a modlíme sa. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger