Deň na tanieri podľa výživovej poradkyne - marec


Musím sa priznať, že v mesiaci marec som pri dodržiavaní jedálnička podvádzala viac ako v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Týkalo sa to hlavne obedov a večerí. Dôvodom bolo hlavne to, že sa vyčasilo a nie vždy som si pripravila jedlo dopredu, takže som sa viac prispôsobila tomu, čo už bolo pripravené pre ostatných členov rodiny. 
Ale aj v "nejedálničkových" chodoch som sa snažila aplikovať zásady, ktoré mi radila výživová poradkyňa:
  • Jedzte každé tri hodiny (5x do dňa) v menších porciách. 
  • Posledné jedlo jedzte tri hodiny pred spánkom. 
  • Ku každému jedlu pridajte veľa zeleniny. 
  • Pite veľa čistej vody alebo sypané bylinné čaje (najlepšie je ak ste bylinky naozaj zbierali na lúke)
 Nie som profesionál v oblasti športovania a stravovania a vidíte, že moje články nie sú o (telesnom) zdravom životnom štýle, ale o viere. Ak viete niečo lepšie, pokojne to napíšte do komentárov.

V druhej polovici mesiaca som sa vrátila na správnu "jedálničkovu" cestu. Mám silnú vôľu, ktorá ma každý deň núti sa prekonávať a rásť. Buďte aj vy odhodlaní zmeniť svoje myslenie. Keď budete chcieť prestať, pripomeňte si prečo ste začali. Športovanie a zmena jedálnička nemá byť o tom, že chcete dobre vyzerať, ale že sa chcete cítiť zdravo a sviežo. Ste stvorení k veľkým veciam. Vaša myseľ to zvládne a uvidíte ako rýchlo sa telo na nový spôsob života prispôsobí.

RAŇAJKY - Čučoriedkovo-pohankové lievance
Dobra prípravy: 20 minút
Ingrediencie:
  • vaječné bielky
  • menší kus babánu
  • pohanka lúpaná
  • mlieko polotučné 
  • čučoriedky 
  • kokosový olej 
Postup prípravy: Večer pohánku zalejte vodou a dajte na noc do chladničky. Ráno prelejte cez sitko a dajte do mixéra. Pridajte všetky ostatné suroviny - bielky, banán, sirup/med, mlieko a soľ. Rozmixujte na homogénnu zmes. Prelejte do misky, pridajte čučoriedky. Zľahka premiešajte varechou. Rozohrejte panvicu, pomastite lyžičkou oleja, pridajte dávku cesta. Pečte lievance. Podávajte ozdobené čučoriedkami, poliate sirupom/medom, ak uvádza recept.


DESIATA - Banánovo-jahodový nápoj
Dobra prípravy: 5 minút
Ingrediencie:
  • banán
  • mlieko polotučné 
  • jahody
  • Ďalšie ingrediencie: stévia, škorica
Postup prípravy: Ovocie spolu s mliekom rozmixujte a nápoj vypite. 


OBED - Rýžové rezance so zelenými fazuľkami 
Dobra prípravy: 25 minút
Ingrediencie:
  • ryžové rezance
  • kokosové mlieko so zníženým množstvo tuku
  • cícer v konzerve
  • mrazená fazuľka
  • tofu
Postup prípravy: Ryžové rezance uvarte v slanej vode podľa návodu. Po uvarení môžete jemne opražiť na panvici alebo priamo v hrnci pred zmiešaním. Všetky ingrediencie zmiešajte spolu, krátko povarte. Dochuťte korením podľa chuti, odporúčame korenie garam masala (inšpirovať sa môžete aj ďalšími uvedenými ingredienciami).


OLOVRANT - Pečivo, šunka, horčica a zelenina
Dobra prípravy: 5 minút
Ingrediencie: 
  • krajec chlieb celozrný pšeničný (ideálne kváskový)
  • horčica plnotučná 
  • miska ľadového šalátu
  • paprika biela
  • balkánsky syr
Postup prípravy: Ingrediencie naneste na pečivo a konzumujte spolu so zeleninou a syrom. 


VEČERA - Zapečená cuketa s cibuľkou
Dobra prípravy: 30 minút
Ingrediencie: 
  • strúčik cesnaku
  • stredne veľká cibuľa
  • Cuketa
  • Paradajky
  • Morčacie prsia
  • Olivový olej
Postup prípravy: Cuketu pokrájajte na kolieska, poukladajte na pekáč. Každé koliesko potrite rozdrveným cesnakom, posypte rascou (podľa chuti) a pokvapkajte olejom. Poukladajte navrch morčacie mäso, ktoré ste opiekli nasucho. Na cuketu umiestnite paradajky nakrájané na kolieska a cibuľu na kocky. Dajte zapiecť.


0 comments