Deň na tanieri podľa výživovej poradkyne - apríl



RAŇAJKY - Vajíčková nátierka
Dobra prípravy: 15 minút
Ingrediencie: 
  • vajce na tvrdo
  • horčica kremžská
  • makký nezrejúci syr (napr. lučina)
  • krajec chlieb celozrný pšeničný (ideálne kváskový)
  • paradajky 
  • reďkovka
Postup prípravy: Vajíčko uvarte na tvrdo (približne 7 minút vo vriacej vode). Ošúpte a v miske ho rozdrvte vidličkou. Pridajte horčicu a syr, soľ a čierne mleté korenie. Konzumujte spolu s pečivom a zeleninou.


DESIATA - Jogurt s makom a jablkom
Dobra prípravy: 10 minút
Ingrediencie: 
  • jablká 
  • polievková lyžica mak 
  • tvaroh jemný hrudkový 
  • NÁPOJE: mlieko polotučné 
Postup prípravy: Nastrúhajte jablká na hrubo, nasypte mak a primiešajte do tvarohu alebo jogurtu (ako uvádza recept). Do pripravenej kaše, ak recept uvádza, pridajte med/sirup. Jedlo zapite mliekom. 


OBED - Nákyp s indiánskou ryžou
Dobra prípravy: 50 minút
Ingrediencie: 
  • indiánska ryža 
  • strúčik cesnak 
  • stredne veľká cibuľa 
  • mrkva 
  • paradajky
  • priemerný kus zeler buľvový 
  • ľadový šalát
  • olivový olej 
  • vaječný bielok 
  • syr eidam
Postup prípravy: Ryžu popražte na oleji a dajte variť v osolenej vode na 20 minút spolu s nakrájanou cibuľou, zelerom, nastrúhanou mrkvou a majoránkou (podľa chuti). Zmes premiešajte s vaječným bielkom a preložte do zapekacej misy. Posypte syrom (ak uvádza recept). Na tanier položte listy šalátu, kopček zapečenej ryže, obložte pokrájanými paradajkami, posypte prelisovaným cesnakom, ktorý však môžete pridať do ryže aj počas varenia. Ďalšie ingrediencie: majoránka, štipka soli (ak na prísady nie ste alergická)


OLOVRANT - Smoothie zo špenátu, bánu a jahôd
Dobra prípravy: 5 minút
Ingrediencie: 
  • miska špenátu
  • banány
  • jahody 
  • olivový olej 
Postup prípravy: Ingrediencie spolu s trochou vody (ak je smoothie príliš husté) rozmixujte a vypite.


VEČERA - Kura na sójovej smotane
Dobra prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
  • kuracie prsia
  • ryža basmati natural
  • olivový olej
  • sojová smotana
  • cibuľa
Postup prípravy: Kuracie prsia nakrájajte na kocky, osoľte, okoreňte čiernym korením a sladkou paprikou (podľa chuti). Na rozpálenej panvici osmažte nakrájanú cibuľu, pridajte mäso a krátko a prudko orestujte. Potom prilejte akúkoľvek rastlinnú smotanu a cca 5 minút varte (v prípade potreby podlievajte vodou). Dochuťte podľa chuti korením a podávajte s uvarenou ryžou alebo cestovinou.

0 comments