Recepty na nápoje, ktoré zahrejú telo i dušu

V zime, keď vonku príroda zaspáva pod pokrývkou snehu a studeného vánku, nie je nič lepšie, ako sa zahriať v teple domova s lahodným nápojom v ruke. Každá šálka v sebe nesie kúzlo a teplo, ktoré nás sprevádza v týchto zimných mesiacoch.


Horúca čokoláda s čili a škoricou

  • 2 šálky mlieka
  • 100 g čokolády na varenie
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky mletej čili papričky
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • Marshmallows alebo šľahačka na ozdobenie

Postup: V hrnci zohrejte mlieko, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte škoricu, čili, vanilkový extrakt a nechajte zovrieť. Podávajte s marshmallows alebo šľahačkou na vrchu.


Klinčekový jablkový punč

  • 1 liter jablkového džúsu
  • 4-5 klinčekov
  • 2 hnedé korenie
  • 1 škorica palička
  • 1/2 citróna (šťava)
  • Med podľa chuti

Postup: V hrnci zahrejte jablkový džús s klinčekmi, hnedým korením a škoricou. Pridajte citrónovú šťavu a med podľa chuti. Podávajte horúce.


Varené víno s pomarančmi a hnedým cukrom

  • 1 fľaša červeného vína
  • 2 pomaranče (na plátky)
  • 4 hnedé cukorové kocky
  • 2 hviezdičky anízu
  • 3 klinčeky
  • 1 škorica (celá)

Postup: V hrnci zohrejte červené víno s pomarančovými plátkami, hnedým cukrom, anízom, klinčekmi a škoricou. Nechajte zovrieť a potom znížte teplotu. Podávajte teplé.


Zázvorový čaj s medom a citrónom

  • 2 šálky vody
  • 1 plátek čerstvého zázvoru
  • 1 citrónová plátky
  • 2 čajové vrecúška
  • Med podľa chuti

Postup: V hrnci zohrejte vodu s plátkom zázvoru a citrónom. Pridajte čajové vrecúška a nechajte lúhovať 5-7 minút. Pridajte med podľa chuti a podávajte horúce.


Jablčno-hroznový nápoj s vanilkou

  • 2 šálky hroznového džúsu
  • 1 šálka jablkového džúsu
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • Hrozienka na ozdobenie

Postup: V hrnci zohrejte hroznový a jablkový džús. Pridajte vanilkový extrakt a premiešajte. Podávajte s hrozienkami na ozdobenie.


Kakao s rumom a vanilkou

  • 2 šálky mlieka
  • 3 polievkové lyžice kakaa
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1-2 polievkové lyžice tmavého rumu

Postup: V hrnci zohrejte mlieko s kakao a hnedým cukrom, kým sa nerozpustí. Pridajte vanilkový extrakt a rum. Podávajte teplé.


Punč 

  • hrniec
  • vodu
  •  2 – 3 vrecúška ovocného čaju
  •  klinčeky
  •  celú škoricu
  • cukor
  • 2 pomaranče
  • 2 jablká
  •  pomarančový džús
  •  citrónovú šťavu na dochutenie podľa vlastného uváženia
  • (Na alkoholický - víno a rum) 

Postup: Dáme zovrieť vodu. Do vriacej vody pridáme dve až tri vrecúška ovocného čaju, klinčeky, celú škoricu, cukor a necháme chvíľku vylúhovať. Medzitým si nakrájame jablká a pomaranče, ktoré neskôr alebo pred koncom varenia, pridáme priamo do hrnca alebo do pohárov. Vrecúška čaju vyberieme a vlejeme pomarančový džús. (Ak robíme alkoholický punč vlejeme aj rum a víno.) Punč môžeme dochutiť citrónom, vlejeme do pohárov a podávame.  


Horúce jablká (čerstvý jablkový kompót)

  • Jablká
  • Cukor
  • Vanilka
  • Škorica
  • Klinčeky

Postup: Ošúpte jalblka a nakrájajte ich na mesiačiky. Vložte do hrnca tak, aby jalbká boli tesne pod vodou. Ochuťte cukrom, vanilkou, celou alebo mletou škoricou a klinčekmi podľa vlastnej chuti. Priveďte do varu a varíme do zmäknutia jabĺk. Doba varenie je približne 10 minút, ale závisí to od typu jabĺk. 

Skúste experimentovať: K jalbkám pridajte pomaranče alebo hrozienka.


 



Nech už je vonku akokoľvek chladno, tieto nápoje sú tu, 
aby vás zahreli a pripomenuli vám všetky radosti, ktoré zima môže priniesť. 
Užívajte si ich v dobrej spoločnosti a nechajte sa hrejivými chvíľami 
unášať do sveta plného radosti a tepla. Aký je váš obľúbený nápoj? 

0 comments