V zime, keď vonku príroda zaspáva pod pokrývkou snehu a studeného vánku, nie je nič lepšie, ako sa zahriať v teple domova s lahodným nápojom v ruke. Každá šálka v sebe nesie kúzlo a teplo, ktoré nás sprevádza v týchto zimných mesiacoch.
Horúca čokoláda s čili a škoricou
- 2 šálky mlieka
- 100 g čokolády na varenie
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletej čili papričky
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- Marshmallows alebo šľahačka na ozdobenie
Postup: V hrnci zohrejte mlieko, pridajte čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Pridajte škoricu, čili, vanilkový extrakt a nechajte zovrieť. Podávajte s marshmallows alebo šľahačkou na vrchu.
Klinčekový jablkový punč
- 1 liter jablkového džúsu
- 4-5 klinčekov
- 2 hnedé korenie
- 1 škorica palička
- 1/2 citróna (šťava)
- Med podľa chuti
Postup: V hrnci zahrejte jablkový džús s klinčekmi, hnedým korením a škoricou. Pridajte citrónovú šťavu a med podľa chuti. Podávajte horúce.
Varené víno s pomarančmi a hnedým cukrom
- 1 fľaša červeného vína
- 2 pomaranče (na plátky)
- 4 hnedé cukorové kocky
- 2 hviezdičky anízu
- 3 klinčeky
- 1 škorica (celá)
Zázvorový čaj s medom a citrónom
- 2 šálky vody
- 1 plátek čerstvého zázvoru
- 1 citrónová plátky
- 2 čajové vrecúška
- Med podľa chuti
Postup: V hrnci zohrejte vodu s plátkom zázvoru a citrónom. Pridajte čajové vrecúška a nechajte lúhovať 5-7 minút. Pridajte med podľa chuti a podávajte horúce.
Jablčno-hroznový nápoj s vanilkou
- 2 šálky hroznového džúsu
- 1 šálka jablkového džúsu
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- Hrozienka na ozdobenie
Postup: V hrnci zohrejte hroznový a jablkový džús. Pridajte vanilkový extrakt a premiešajte. Podávajte s hrozienkami na ozdobenie.
Kakao s rumom a vanilkou
- 2 šálky mlieka
- 3 polievkové lyžice kakaa
- 2 polievkové lyžice hnedého cukru
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1-2 polievkové lyžice tmavého rumu
Postup: V hrnci zohrejte mlieko s kakao a hnedým cukrom, kým sa nerozpustí. Pridajte vanilkový extrakt a rum. Podávajte teplé.
Punč
- hrniec
- vodu
- 2 – 3 vrecúška ovocného čaju
- klinčeky
- celú škoricu
- cukor
- 2 pomaranče
- 2 jablká
- pomarančový džús
- citrónovú šťavu na dochutenie podľa vlastného uváženia
- (Na alkoholický - víno a rum)
Postup: Dáme zovrieť vodu. Do vriacej vody pridáme dve až tri vrecúška ovocného čaju, klinčeky, celú škoricu, cukor a necháme chvíľku vylúhovať. Medzitým si nakrájame jablká a pomaranče, ktoré neskôr alebo pred koncom varenia, pridáme priamo do hrnca alebo do pohárov. Vrecúška čaju vyberieme a vlejeme pomarančový džús. (Ak robíme alkoholický punč vlejeme aj rum a víno.) Punč môžeme dochutiť citrónom, vlejeme do pohárov a podávame.
Horúce jablká (čerstvý jablkový kompót)
- Jablká
- Cukor
- Vanilka
- Škorica
- Klinčeky
Postup: Ošúpte jalblka a nakrájajte ich na mesiačiky. Vložte do hrnca tak, aby jalbká boli tesne pod vodou. Ochuťte cukrom, vanilkou, celou alebo mletou škoricou a klinčekmi podľa vlastnej chuti. Priveďte do varu a varíme do zmäknutia jabĺk. Doba varenie je približne 10 minút, ale závisí to od typu jabĺk.
Skúste experimentovať: K jalbkám pridajte pomaranče alebo hrozienka.
0 comments
♥ Vaše komentáre sú dôležité pre osobný rast autora aj blogu ♥