Obľúbené príspevky

pondelok, mája 10, 2021

pondelok, mája 10, 2021

Ako tešiť mamku každý deň v roku


Štyri písmená, hlboko vryté v každom z nás, vyvolávajú množstvo zmiešaných pocitov. Každý si pritom predstaví tvár, ktorá patrí nenahraditeľnej žene. Mamino srdce je ako záhrada plná kvitnúcich kvetov, pričom sa dobrou starostlivosťou ešte znásobuje. Rovnako ako záhony rastlín, i o mamu sa treba starať tak, ako sa ona celý život stará o nás, či sme deti alebo dospelí so svojimi vlastnými problémami a radosťami. Všetky tieto rady na starostlivosť o mamku praktizujte každý deň alebo niekoľkokrát do dňa. Niekedy si neuvedomujeme koľko málo stačí k tomu, aby sa mama cítila dobre a túto pohodu môžeme udržať počas celého roka. 


Darom sa často myslia materalne veci, ale ten najväčší dar je náš čas, láskavosť a pocit bezpečia pre tých, čo ho potrebujú. Joyce Sequiche Hifler


Polievajme ich láskou. Každá mama bola raz zaľúbená školáčka, ktorej snom bolo mať bábätko so svojim milovaným. S poslaním prichádza charizma. Nezabudnime mamke rozprávať, že nám na nej záleží a máme ju radi. 

Doprajme im oddych, ktorý potrebujú. Každý si raz za čas zaslúži vytúžený oddych, šálku kávy, pozeranie televízie alebo dobrú knihu. Popri strese v práci a snahe udržať domácnosť je nedeľná chvíľka pokoja to pravé orechové.

Venujme im svoju pozornosť. Niekedy kniha skrátka nestačí alebo nie je vhodná. Zoberme svoje najdrahšie bicyklovať do prírody alebo zostaňme doma váľať sa na gauči. Skrátka robme všetko, čo by sa jej mohlo páčiť.

Učme ich. Majme úctu k starším, lebo oni vedia viac, ale mladšia generácia ich predsa len môže naučiť niečo nové. Deti "nútia" rodičov zisťovať si informácie o veciach, o ktoré sa ich ratolesti zaujímajú. Moja mamka sa naučila na tablete, ale počítač vie ovládať iba trochu. 

Rozprávajme sa. Ak už sme pri tom venovaní svojho času niekomu inému, neodmysliteľne k tomu patrí aj zdieľanie nových zážitkov alebo len spomínanie si na „staré dobré časy“.

Počúvajme. V každom dobrom vzťahu ide o vzájomnú lásku a rešpektovanie potrieb toho druhého. Nielenže by sme mali rozprávať, ale mali by sme aj načúvať slovám našich mám. 


"Z každej strany počúvam reči našich zlatých mám
 ako strašne šibe nám, vravia nám to stále.
Stále počúvam ako strašne šibe nám do uší si
vatu dám, plné zuby mám rečí našich mám."
(Girls - Puberta)

Poraďme. Pridať k rozprávaniu pár rád je dobrý zvyk.

Neodvrávajme. Ako to vidím na sebe, tak to vidím aj na mojej mamke a jej mamke. Stále sa hádame pre obyčajné maličkosti, pre ktoré by bola hádka naozaj zanedbateľná a bezvýznamná.  Napriek tomu si viem len veľmi ťažko dokážeme zahryznúť do jazyka. Potom sa veľmi rýchlo stáva, že ja plačem vo svojej izbe mamka vo svojej a môj brat s ockom nevedia, ku ktorej majú ísť skôr. Nezabúdajte však, že posledným slovom po hádke by malo byť ospravedlnenie. 

Pomáhajme. Nezabudnime, že mami sú síce superhrdinky, ale nie sú nesmrteľné a z času na čas sú unavené. Vtedy by každý z nás mal naštartovať lietajúcu metlu a polietať po podlahe krížom krážom naprieč bytom. 

Obdarúvajme ich. Nemusia to byť obrovské a drahé darčeky. Nekupujte darčeky, radšej ich vyrobte! Stačí, ak si spomenieme, že mamka mala včera chuť na obľúbené ovocie a dnes jej ho kúpime. Úsmev, objatie a pusa sú dokonca zadarmo. 

Dávajme im príležitosť na smiech a radosť. Nemusia to byť iba výlety, ani darčeky. Ako deti sme stále niečo vyvádzali. Dnes sú z toho príjemné vtipné situácie, aj keď vtedy mamke bolo skôr do plaču. Nenechávajte ich zapadnúť do luxusu, že sa už nič nemôže stať. Ja svoju mamku držím neustále v strehu. Napríklad pred pár týždňami mi spadlo vedierko na zem a horčica z neho vyprskla až na strop. Prešiel už skoro mesiac a stále počúvam narážky na moje nepodarené odkladanie horčice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger