Muž menom Ove - Fredrik Backman


"Muž menom Ove" som čítala počas cesty do Talianska. K tejto knihe som sa dostala tak, že na istej spoločenskej akcii nám pustili film Muž menom Otto (filmovú verziu tejto knihy). Film sa mi veľmi zapáčil a tak som sa po pár mesiacoch dostala aj k tejto knihe.

Kniha "Muž menom Ove" (v origináli "A Man Called Ove") od švédskeho autora Fredrika Backmana je dojímavý a zároveň humorný príbeh, ktorý sa zaoberá témami ako sú osamelosť, priateľstvo a význam života.

Príbeh sa sústreďuje na Oveho, staršieho muža, ktorý je vo svojej štvrti radových domov, známy pre svoj tvrdohlavý a mrzutý prístup k životu. Ove nie je gýčovitý knižný deduško, ktorý si berie deti na kolená a rozpráva im o rozprávky, príbehy zo života a dáva im rady, Je to typický reálny "starý mrzút", ktorý všetko kritizuje a dodržiava prísne pravidlá. Manželka Sonja zomrela a firma, v ktorej Ove pracoval takmer celý život, ho poslala na dôchodok. Ove (vo filme Otto) zistil, že takto si starobu nepredstavoval. Nemal zostať sám, mal mať manželkinu oporu, nejakú funkciu... A tak sa rozhodne, že život predčastne ukončí, no túto snahu mu stále niečo prekazí. Najmä susedia, ktorým veľmi nerád pomáha. 

V retrospektívnych pohľadoch do Oveho minulosti sa dozvieme viac o Ovem, jeho detstve, dospievaní, veľkej láske k manželke Sonji a tragédiách, ktoré ho zasiahli. Táto retrospektíva nám umožňuje pochopiť, prečo je Ove taký, aký je. 

"Ľudia hovoria, že Ove vidí svet čiernobielo. Ale Sonja hrala farbami. Všetkými jeho farbami."


Postavy

Noví susedia manželia Patrick s tehotnou manželkou Parvaneh z Iránu a ich dve malé dcérky ("sedemročná a trojročná") prinesú do Oveho života neočakávanú energiu a chaos, čo vedie k sérii humorných, ale aj dojímavých udalostí. 

Backman vynikajúco vykresľuje svoje postavy. Ove je na prvý pohľad nesympatický, ale čitateľ si ho postupne obľúbi vďaka jeho úprimnosti, lojalite a skrytej dobrosrdečnosti. Vedľajšie postavy, ako napríklad Parvaneh, nová susedka s veľkým srdcom, a ďalší susedia, dodávajú príbehu dynamiku a rôznorodosť. Každá z týchto postáv má svoj vlastný príbeh, ktorý sa prepletá s Oveho životom a prispieva k celkovému posolstvu knihy.


Štýl a jazyk 

Fredrik Backman píše s veľkým citom pre detail a humor. Jeho štýl je prístupný a ľahko čitateľný, čo umožňuje čitateľom rýchlo sa ponoriť do príbehu. Napriek vážnym témam, ako sú strata a osamelosť, Backman dokáže udržať ľahký tón a často vyvoláva úsmev na tvári čitateľa. Páčila sa mi jeho práca s prirovnaniami, metaforami a persfonikáciami napr. "Slová sa rozkotúľali po chodníku" a alebo prirovnanie manželstva k nasťahovaniu sa do nového domu. 


Kniha vs. film

Ak porovnám knihu s filmom, tak okrem mena hlavnej postavy, premenovania Patricka na Tommyho a Parvaneh z Íranu na Marisol zo Španielska, žiadne zásadné rozdiely neboli. Vo filme z roku 2022 hral Oveho/Otta Tom Hanks. Mladého Oveho/Otta si zase zahral jeho vlastný syn Truman Hanks. 

"Ove vedel, že láska nie je o tom, byť s niekým dokonalým. Je to o tom, byť s niekým, kto vie, ako sa s vašimi chybami vyrovnať."

"Vzťahy sú ako domy. Niekedy stačí opraviť strechu, niekedy treba vymeniť celú konštrukciu. Ale vždy to stojí za to, ak to robíte pre niekoho, koho milujete."

"Život je ako vlak. Jeho cieľová stanica sa niekedy zmení, aj keď vy to nečakáte."

"Ove nikdy nepovažoval sám seba za zlého človeka. Robil, čo robil, pretože veril, že je to správne."

"Ľúbiť niekoho je ako nasťahovať sa do domu,” povedala raz Sonja. “Spočiatku sa človek zaľúbi do novoty a každé ráno sa budí s údivom, že skutočne patrí jemu, a podvedome sa trochu strachuje, že ktosi pribehne a oznámi, že došlo k obrovskému omylu a taký krásny život nebol určený preňho. No rokmi fasáda opadá, drevo popuká a človek začne svoj dom milovať nie preto, že je dokonalý, ale práve pre jeho nedokonalosť. Naučí sa poznať všetky kúty a zákutia, ako dosiahnuť, aby kľúč nezamŕzal v zámke, keď je vonku chladno, ktoré parkety sa trochu prehýbajú, keď sa na ne stúpi, a ako otvoriť dvere skrine, aby nezavŕzgali. Lebo všetky tieto malé tajomstvá spolu tvoria domov.”

  


Videli ste film? Čítali ste knihu? Čo sa vám páčilo viac?

2 comments

  1. Přiznám se, že o této knížce čtu poprvé. Ani film jsem nečetla, ale zní moc dobře. Určitě si to vyhledám :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  2. O knížce vím, ale nečetla jsem ji a film jsem taky neviděla. Ale tvá recenze mě zaujala, takže se po knížce podívám, až budu mít cestu do knihkupectví, nebo při příští objednávce. (Předevčírem jsme si s mamkou a sestrou objednaly jedenáct knížek.) Ale tuto přiště nevynechám. Děkuji za pěknou recenzi, Luci. 🙂

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)