pondelok, apríla 24, 2023

pondelok, apríla 24, 2023

Päť dní v Poľsku (kratky Erazmus+)


Necelý týždeň po EuroCourse v Dánsku som absolvovala BIP Erazmus+ program v Poľsku na tému: „Praktické pedagogické aktivity v edukácii“. Z celého kurzu som sa snažila vybrať to, čo by vás mohlo zaujímať najviac. 


Čo je BIP Erazmus+ program?

BIP je krátky istá forma klasického Erazmus+. Každá univerzita, na ktorej prebieha Eramus+ sa musí spojiť s minimálne dvoma ďalšími univerzitami a vytvoriť kurz na nejakú tému. Účastníkov programu by malo byť 5 – 30. Tento kurz sa skladá z online stretnutí a prezenčnej formy „výučby“. Na online stretnutiach sa môžu účastníci zoznámiť, informovať sa o danej problematike alebo si vypočuť prednášku a o nejaký čas sa musia zúčastniť na prezenčnej forme, ktorá je zameraná predovšetkým na praktické aktivity.


Konkrétne o našom kurze

Pár dní predtým, než som odišla do Dánska som absolvovala tri dvojhodinové stretnutia, na ktorých sme sa zoznámili s účastníkmi z Poľska a z Česka a zároveň nám povedali, čo od kurzu môžeme očakávať. Nasledujúce dve stretnutia boli teoretické poznatky z oblasti pedagogiky, ako u nás funguje teória a prax, čoho je viac čoho menej a podobne a rozprávali nám aj o Montessori pedagogike, o ktorej už počul každý, pretože jej metódy sú v dnešnej dobe veľmi vyhľadávané, no aj ostro kritizované.


Krátko o Poľsku

Od môjho mesta sú Poľské hranice vzdialené iba 1, 5 – 2 hodiny, takže do Poľska chodíme pomerne často, no stráviť tu päť dní bez rodiny v priamom kontakte s ich každodenným životom je niečo celkom iné. Poľsko je vysoko zásadová krajina a ctí si svoje tradície a náboženstvo. Možno ste to nevedeli, no v takmer každej Poľskej škole alebo materskej škole visí okrem štátneho erbu aj kríž, pretože Poliaci sú veľmi kresťanský národ. Veľmi sa mi to na nich páči. Okrem toho o 22:00 končí predaj alkoholu, takže ak si ho chcete kúpiť v obchode alebo v reštaurácii, urobte to do tejto hodiny.


Úvod (17. apríla - pondelok)

Objednaným mikrobusom sme sa dopravili do Nového Sonču a ubytovali sa na internáte, ktorí pre nás bol pripravený. Na autobusovej stanici sme si potom kúpili lístky na MHD. Odporúčanie pre vás je kúpiť si 10 lístkov naraz, pretože tak vás to vyjde najlepšie. MHD sme sa potom presunuli na pedagogickú fakultu, kde sa nám v krátkosti predstavili koordinátorky Erazmus+ a lektorky, ktoré s nami budú tráviť čas. Obed sme si dali v („galérii) nákupnom centre Trzy korony. 


NOVO SADECKA 

O 16:00 sme sa aj s vyučujúcimi stretli v Novo Sadecka (Novo) Resto & Business Club, kde nás už čakali švédske stoly a pripravený bowling. Po odchode vyučujúcich sme si objednali luxusne vyzerajúce drinky alebo typické Poľské pivo.


SADECKI PARK ETNOGRAFICZNY a MIESTECZKO GALICYJSKIE (18. apríla - streda)

Tento deň sme strávili veľmi aktívne. Hneď ráno sme sa všetci stretli v Sadecki Park Etnograficzny na ulici Dlugoszowskiego 83. Regionálny skanzen prezentuje drevenú architektúru a tradičnú ľudovú kultúru historického regiónu Nový Sonč. Do tohto regiónu patria štyri (skupinky) sektory. Na približne 20-hektárovej ploche parku sa nachádza 68 objektov zoskupených v niekoľkých komplexoch. Nachádza sa tu 9 viacpodlažných sedliackych usadlostí, 4 jednostavové usadlosti, šľachtické domy zo 17. storočia, kaštieľ, lemkovský kostol, fragment cigánskej osady, voľne stojace vidiecke priemyselné budovy a drobná architektúra ako sú kaplnky, kríže, studne, včelie úle, sušiarne ovocia a podobne. Sektor Josephine Colonists, teda nemeckých osadníkov, bola posledná položka našej rozsiahlej prehliadky. Na konci sme prešli po moste do Miasteczko Galicyjskie (Haličské mestečko), ktoré predstavuje ďalšie „open air“ múzeum. Je to malé námestie z bieleho stavebného materiálu s altánkom uprostred. Dominantnou je aj budova s hodinovou vežou a dookola sú „obchody“ s dobovými predmetmi, napríklad: lekáreň, kabinet doktora, ateliér fotografa, hodinárstvo, židovské krajčírstvo a príklad ich domu, hasičská garáž so starými strojmi.



JUMP MANIA 

Po obede sme ešte navštívili materskú školu a večer šli do Jump Manie (Park Trampolin). Povinne musíte mať protišmykové ponožky, ale ak ich nemáte, môžete si ich kúpiť priamo u nich. Negatívny je spôsob uzatvárania skriniek, je pomerne zložitý a dlho trvá. Pred samotným skákaním nám tréner urobil rozcvičku celého tela a upozornil nás na pravidlá, ktoré v hale majú. Skákanie sme mali zaplatené na hodinu a pre mňa to bol ideálny čas. Vyskákala som sa do sýtosti, ale ku koncu už ma boleli nohy. No dalo mi to veľa energie a splnil sa mi sen, ktorý si môžem odškrtnúť z wishlistu.



MONTESSORI (21. apríla - štvrtok)

Tento deň by sa dal nazvať aj Montessori štvrtok, pretože doobeda sme boli v Montessori materskej škole a poobede v Montessori základnej škole, ktorá je dokonca aj čiastočne bilingválna. Majú osem ročníkov, pričom 1 – 6 je Montessori a 7 a 8 je na prechod z Montessori do typického vzdelávania, aby po prechode na strednú školu nemali problém s adaptáciou. Bolo to veľmi zaujímavé a hlavne možnosť vidieť základnú školu, pretože takú na Slovensku ani nemáme. Pri tejto jedinečnej príležitosti nám deti samé ukazovali ako sa s „materiálmi“ pracuje. Dvojica detí si zobrala jedného z nás a učili nás pracovať. Mali veľkú trpezlivosť, hovorili pomaly a pýtali sa, či majú hovoriť po Anglicky alebo po Poľsky, ak medzi nami bola jazyková bariéra, snažili sa mi to vysvetliť rukami nohami. Na tých deťoch bolo veľmi vidieť aké sú múdre a šikovné a všetko sa učia sami. Nepotrebujú k tomu ani učiteľa, pretože Montessori ma zásadu: 1. Snaž sa to zistiť sám, 2. ak nevieš, popros o pomoc spolužiaka, 3. opýtaj sa učiteľa. No ani učiteľ im nedá priamu, rýchlu, odpoveď, ale skôr ich nabáda k tomu, kde ju môžu sami vyhľadať.

Už predtým som mala čo dočinenia s Montessori pedagogikou, mala som vytvorený nejaký názor a ten sa mi len potvrdil. V Montessori sú veci, ktoré sme prebrali aj do tradičného školstva, no Montessori pedagogika nedokáže nahradiť všetko, pretože v konečnom dôsledku vytvára z detí dobrých zamestnancov.


Záverom môžem povedať, že tento "mini Erazmus+" ma veľa naučil. Cením si prístup poľských učiteľov a študentov, ktorí sa o nás s láskou starali a nedali nám pocítiť, že sme nevítaní. Rovnako prívetivo nás prijali aj vo všetkých materských školách, ktoré sme navštívili. Na tento výlet budem mať pekné spomienky. 

1 komentár:

  1. Přepošlu vnučce. Studuje pedagogiku na fakultě ostravské univerzity.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger