Pieniny - splav na rafte a Červený Kláštor

Vo štvrtok 8. 8. sme boli na splav Dunajca na Pieninách. Pieniny sú vyhľadávaným miestom, pretože sa v ňom spája príroda, zábava a história. Je vhodný pre akýkoľvek typ návštevníkov, či už to sú deti, milovníci adrenalínu, milovníci turistiky alebo legiend a živej histórie. Ja som si pre tento jednodňový výlet vybrala od každého niečo. 


Pieniny (pohorie)

Pieniny sú pohorie (Východné Beskydy) na severe Slovenska, presnejšie v časti, ktorá sa nazýva Zamagurie. Obyvatelia tejto časti Slovenska sa nazývajú Gorali. Týmto pohorím preteká rieka Dunajec a tvorí hranicu Poľska so Slovenskom. Na časti územia Pienin sú vyhlásené aj národné parky. V Poľsku je to Pieninki Park Narodowy (PPN) a na Slovensku Pieninský národný park (PIENAP). 

Môžeme povedať, že dominantou Pienin sú rieka Dunajec, Červený kláštor (historická pamiatka) a tri skaly, ktoré majú názov Tri koruny. (Na ich vrch ide turistická trasa)


Rieka Dunajec (splav na rafte)

Ako som už spomínala vyššie, tento výlet bol pre mňa výnimočný, pretože som si vybrala z každého trošku. Ráno sme začali splavom Dunajca na rafte. Požičali sme si raft a vyplávali na rieku Dunajec. Našu posádku tvorili štyria dospelí a štyri malé deti. Šli sme bez inštruktora, pretože dvaja z našej posádky chodia na raft pravidelne a dokázali náš raft pekne korigovať. 

Pre mňa ako začiatočníka, ktorý na splave ešte nebol, bol dnešný deň úžasne poučný, pretože som si na jednu stranu užívala výhľad a na druhú stranu sa učila spolupracovať s ostatnými, aby sme prešli kaskádami (peřejemi). Voda bola väčšinu času pokojná, avšak našli sa miesta, pri ktorých sme narazili na kamene. Dvaja skúsenejší vyskočili z lode, aby nás odtlačili a jeden z nich pritom stratil topánky. Dlho som takýto príjemný adrenalín nezažila a uvedomila som si, že takýchto aktivít nutne potrebujem viac. 

Po hodine a pol sme vystúpili na breh a s mokrými topánkami a nohavicami sme kráčali po cestičke na chatu Pieniny, kde sme počkali na odvoz autom. Chata Pieniny je štvorhviezdičkový hotel, ktorý vo svojom okolí ponúka workoutové ihrisko, obrvoské ihrisko pre deti, oddychovú zónu s lehátkami, malé občerstvenie, živú hudbu a veľa ďalšieho. 

Ak by ste šli na splav v Pieninách, späť ku Červenému Kláštoru sa môžete dostať autobusom, taxíkom, na bicykli alebo peši. Peši je to asi hodinu a pol až dve hodiny. Cesta ide okolo rieky, takže po rafte si môžete užívať výhľady na iných ľudí plaviacich sa po Dunajci alebo na klasické pĺte s pĺtnikmi. (Stojí to asi 20 eur na osobu). 


Červený kláštor (muzeum)

Po obede sme šli na prehliadku Červeného kláštora, po ktorom je pomenovaná aj dedinka, ktorá okolo neho v priebehu rokov "vyrástla". Vstupné pre študentov a deti stojí 2 eurá, dospelí zaplatia 5 eur. 

S týmto kláštorom sa spája aj veľa legiend, napríklad o lietajúcom mníchovi Cypriánovi, ktorý chcel vedieť lietať. Mních Cyprián skutočne existoval a pripisuje sa mu výroba najstaršieho herbára na Slovensku (vystavuje sa v múzeu v Trnave). 

Každú hodinu sa vo vnútri koná komentovaná prehliadka, ktorá nie je príliš dlhá, ale za to zaujímavá. Povedal nám, že mnísi nemohli prehovoriť, preto v ústach nosili kamienky, ktorý im v prípade prehovorenia zaskočil do krku a oni by sa udusili alebo to, že sa mnísi celý život pripravovali na smrť. Súčasťou toho bolo aj vykopanie si vlastného hrobu, do ktorého si pred smrťou ľahli a ostatní mnísi ho potom zakopali. So smrťou súvisí aj lebka svojho spolubrata položená na stolíku a podobne. 

Sprievodcu dopĺňajú rôzne interaktívne inštalácie, pri ktorých si môžete chytiť rôzne materiály, z ktorých sa vyrábali mníšske rúcha, ovoňať si tinktúry, na displeji si prekresliť ozdobné písmená alebo si od animácie mnícha vypočuť čosi o ich bežnom dni a práci. 

Po prehliadke sme si v kláštornej krčme dali pivo Romuald, ktoré tam vyrábajú. 


Na záver opäť zhrniem, že ak máte radi plavenie sa po vode, cyklistiku, turistiku, dobré pivo, históriu a chcete sa v lete schladiť, choďte na Pieniny, kde zažijete všetko naraz. 



Boli ste už v Pieninách alebo na inom splave?

3 comments

  1. Já sjížděla Otavu a bylo to bezva. Krásný článek :)

    Smile Thess

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na vodě jsem nikdy nebyla a přiznám se, že mě to zase tolik neláká. Před tou vodou mám dost respekt. Ale ta příroda tam musí být úžasná, vypadá to tam fakt skvěle :)

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, musím se ostudně přiznat, že o existenci tohoto místa jsem neměla vůbec tušení. Vypadá to tam krásně.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)