Naučný výlet do Košíc

30. 5. som bola na výlete v druhom najväššom meste na Slovensku - v Košiciach. Bola som tam už niekoľkrát, ale vždy rada objavím niečo nové. V tento deň sme navštívili výstavu motýľov v Botanickej záhrade UPJŠ a Technické muzéum.  


Botanická záhrada UPJŠ

Botanická záhrada je súčasťou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika ako vedecko-pedagogické pracovisko. Okrem klasických prehliadok rastlín pre školy ponúka botanická záhrada aj iné zaujímavosti: 

  1. Kaviareň botanicafe - Kaviareň nie je tak celkom súčasťou botanickej záhrady. Nachádza sa pri vchode a môžu ju navštíviť aj tí, ktorí do botanickej záhrady nejdú. 
  2. Apidomček na apiterapiu - Súčasťou botanickej záhrady je apidomček určený na špeicálnu aromaterapiu. Včely nasycujú priestor medovým vzduchom, ktorý je určený pre pooperačných pacientov, ľudí s migrénami a bolesťami hlavy, srdcových aritmiách a mnoho ďalšieho. 
  3. Plyšák za cumlík - Keď sme boli v botanickej záhrade, našli sme zvláštny strom plný detských cumlíkov. Mysleli sme si, že je to možno strom pre nenarodené alebo mŕtve deti, no v skutočnosti je to iná záležitosť. Deti, ktoré nevedia fungovať bez cumlíka môžu prísť zavesiť svoj cumlík na tento strom a potom dostanú za odmenu plyšáčika. 
  4. Svadby - Pre nevesty a ženíchov je poskytnutých hneď niekoľko služieb. Botanická záhrada môže slúžiť na svadobné fotenie alebo aj priamo na obrad. 
  5. Výstava motýľov - A v neposlednom rade sa v botanickej záhrade každý rok konajú výstavy motýľov. 

Práve výstava motýľov nás v tento deň prilákala do Botanickej záhrady. Tento rok sa koná od 17. mája do 30. júna, tak ak budete mať chuť, určite sa do Košíc zájdite pozrieť. Okrem živých exotických motýľov sa vo vestibule botanickej záhrade nachádzajú aj živé ryby, iný hmyz ako sú kobylky, mnohonožky, šváhy... a preparovaný hmyz. Niektoré boli naozaj "hnusné" a nechcela by som ich stretnúť vo voľnej prírode, no zároveň je to neuveriteľné, že na svete existuje niečo také veľkolepé a premyslené. 

Po výstave motýľov sme si pozreli šesť skleníkov s palmami, kaktusmi a citrusmi z celého sveta. Po vnútornej expozícii sme sa presunuli do exteriéru. Dominantou je veľký bázen na ekologickej náučnej ploche s vodnou kaskádou. Od tohto vodného prvku tečie potôčik až k prírodnému jazeru s vodnými a močiarnými rastlinami. Okolo vodného prvku s vodnou kaskádou sa nachádza arboretum a záhony s užitkovými rastlinami - zeleninou a bylinkami. 

Keď sme sa prešli po vonkajšej strane botanickej záhrady dostali sme sa do malého lesíka a na lúku, kde sa nachádzala mini ZOO s exotickými vtákmi, zajacami a sliepkami, taktiež príjemný altánok, workoutové a detské ihrisko a takisto už vyššie spomínaný  Apidomček a včelie úle. 

Hlavné námestie

Keďže bol prikázaný sviatok, po botanickej záhrade sme zaskočili na omšu v Dóme sv. Alžbety na hlavnom námestí. Omša bola prekvapivo krátka a skončila akurát na obed. 

Pred hľadaním dobrej reštaurácie sme si vypočuli Spievajúcu fontánu. 

Prešli sme celé námestie aj bočné uličky a nakoniec sme skončili vo vietnamskej reštaurácii Vietman Home Cooking na Mlýnskej ulici. 

Po obede sme sa na hlavné námestie vrátili cez Hrnčiarsku (Remeselnú) uličku a ďalej po Univerzitnej ulici. 


Technické múzeum

Technické múzeum dokumentuje vývoj vedy, techniky, výroby, dopravy a priemyslu na území Slovenska, ktoré bolo najpriemyselnejšou časťou Uhorska. Dve poschodia múzea sa delia na oddelenia hútnictva, baníctva, kováčstva, strojársta, elektromechaniky, fyziky, geodézie a kartografie a kinematografie, no nájdete tam aj vývoj dentistov. Zaujímavosťou tohto múzea je aj to, že majú špeciálne oddelenie pre deti, kde si môžu vyskúšať rôzne interaktívne hry zamerané na optiku a fyziku. Tieto hry si musíte priplatiť (my sme to nemali), ale stojí to za to aj pre dospelých. 

Keď sme prišli, práve odchádzala skupina detí na školskom výlete a po nich nebol v muzéu okrem nás nikto a my sme si to veľmi vychutnávali. 

Technické múzeum sa môže pýšiť svojimi interaktívnymi prvkami, s ktorými sa návštevníci stretávajú na rôznych miestach. V oddelení elektroveku nás snímala nás kamera, ktorá obraz premietala v starej čiernobielej televízii alebo sme si telefonovali cez retro telefón s vytáčacím ciferníkom.

Aj keď sme nemali sprievodcu, na viacerých miestach sme sa stretli s možnosťou požiť QR kód, ktorý nás prepojil na výklad k danej časti a keďže sme boli sami, nahrávky sme počúvali nahlas. 

Muzéum má aj planetárium a miestnosť so zábleskmi (Faradayovu klietku), no v súčastnosti sa nepoužívajú, čo je veľká škoda. Celkovo mám z muzea čudný pocit, pretože na fotkách múzea je súčasťou múzea aj podzemie, energetické oddelenie Aurela Stdolu..., no napriek tomu sme si to veľmi užili. 



Chodíte na výstavy, do galérie, do múzeí a podobne?

6 comments

  1. Botanickou zahradu bych určitě ráda navštívila ☺️ muzeum mě zas tak neláká 😉

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som od múzea očakávala viac, ale snažila som sa vidieť aspoň nejaké pozitíva :)

      Odstrániť
  2. Moc hezké fotky! Vypadá to na hezký výlet :) Do "mini zoo" bych šla hned taky a ta zpívající fontána mě taky zaujala (hned jsem googlila haha), v Košicích jsem nikdy nebyla, ale jestli tam někdy zamířím, nesmím ji přeskočit!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Spievajúca fontána je výnimočná. Počas zimy ju opravovali, takže večer je k vode pridaná aj laserová show. Hrá takto prakticky v kuse a večer so svetlami je to ešte viac ohromné :)

      Odstrániť
  3. To je krása, učiněná pastva pro oči. Úplně jsi mě nalákala a to dokonce tak, že jsem se šla podívat, kde máme kufry. :D Výlet do Košic (a nejen tam) by se mi náramně zamlouval. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Botanické zahrady navštěvuju hrozně ráda. Letos bych se ráda na podzim podívala do té v Praze. Loni jsem byla v botanické ve švýcarské Basileji a ve Vídni :) V Košicích jsem ještě nikdy nebyla. Muzeum už fakt musí být vyjímečné, abych ho navštívila.

    WantBeFitM

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za komentár :)