Obľúbené príspevky

piatok, marca 31, 2023

piatok, marca 31, 2023

Jeden marcový deň v Bratislave v roku 2023 a 1988

Pred odchodom do Dánska som v Bratislave strávila niekoľko dní. Včera (29. 3. - štvrtok) som čas trávila prechádzaním sa po tých najkrajších pamiatkach v Bratislave a večer sa objednala na kozmetiku. Hoci do nášho hlavného mesta chodím často, pre tento deň som sa zahrala na turistu a ako správny turista som sa stratila (práve, keď som hľadala správnu adresu kozmetičky). Pre krásu sa trpí... Bol to veľmi vydarený deň plný fotografických úlovkov, no aj pripomienky historických udalostí. 

Ráno, ako som tak kráčala okolo národnej galérie a ďalej okolo budov, zrazu som si všimla, že na pred kostolom Nanebovzatia Pannej Márie (Notre Dame) na námestí Eugena Suchoňa sú zhromaždení ľudia, čestná stráž aj dychová kapela a tak som sa pomalými krokmi približovala bližšie a bližšie k davu. Stála som tam, no aj tak sa mi nepodarilo rozumieť kontextu, prečo tam tí ľudia sú. No potom vyzval dvoch starčekov, aby niekomu odovzdali cenu za sviečkovú manifestáciu a vtedy som spozornela, pretože o tejto udalosti Slovenských dejín niečo málo viem. V ďalšom bode programu vystúpil nejaký taliansky kardinál so svojim prekladateľom a začal rozprávať príhovor, vďaka ktorému som sa konečne dostala do správneho obrazu. 

O sviečkovej manifestácii som už počula vďaka filmu Slobodní a aj preto, že táto udalosť podnietila vznik organizácie, kde pôsobím ako dobrovoľníčka, takže to malo význam aj pre mňa. Vďaka tomu, čo títo ľudia urobili, môžem robiť, čo ma baví a plniť si sny. 


Na fotke vpravo dole sú účastníci Sviečkovej manifestácie


Počuli ste už o sviečkovej manifestácii?

Sviečková manifestácia alebo Sviečková demonštrácia alebo Bratislavský veľký piatok bola pokojná manifestácia občanov za náboženské a občianske práva a slobody v socialistickom Česko-Slovensku, ktorá sa odohrala 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Je dnes s odstupom času považovaná za jedno z najdôležitejších vystúpení občanov a veriacich proti komunistickému režimu v Česko-Slovensku. Táto manifestácia bola najvýznamnejšou aktivitou tajnej cirkvi v komunistickom Česko-Slovensku. 


Film Slobodní

Nedávno o tejto udalosti vyšiel aj film Slobodní, ktorí bol o silnom priateľstve, ktoré zmenilo Slovensko. Ústrednou dvojicou tohto filmu bol Silvester Krčméry a Vladimír Jukl, ktorých nazývali aj "generálmi tajnej cirkvi" a ktorí zohrali významnú rolu v boji proti totalite v Československu. Ako?

  • Kritickí boli už voči Slovenskému štátu a zapojili sa do Slovenského národného povstania. 
  • Po príchode komunizmu boli prenasledovaní a strávili dlhé roky vo väzení. 
  • Napriek tomu po prepustení pokračovali vo svojej činnosti. Zakladali „krúžky“, malé ostrovy slobody, kde mohli ľudia slobodne myslieť a veriť. 
  • Šírili režimom zakázanú literatúru, vydávali samizdaty, organizovali podpisové akcie, púte a zhromaždenia. 
  • Vrchol ich úsilia bola Sviečková manifestácia, ktorej sa zúčastnili tisíce ľudí a nenásilne prejavili protest proti komunistickému režimu. O ich čine sa dozvedel celý svet. 
  • Netrvalo dlho a ich hnutie sa aktívne zapojilo aj do Nežnej revolúcie.

Vy máte v rukách moc, ale my máme pravdu. Tú moc vám nezávidíme a netúžime po nej, nám stačí tá pravda. Lebo je väčšia a silnejšia ako moc. Kto však má v rukách moc, ten si myslí, že môže pravdu potlačiť. Zabiť. Alebo i ukrižovať. Ale pravda dosiaľ ešte vždy vstala i vstane z mŕtvych. Silvester Krčméry. 

 

1 komentár:

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger