Obľúbené príspevky

pondelok, júla 04, 2022

pondelok, júla 04, 2022

Jak žít ekologicky - Georgina Wilson-Powell

Túto knihu som si kúpila deň pred odchodom do Portugalska. Musím sa priznať, že knihu som prestala čítať v polovici a na dlhší čas som na ňu dokonca zabudla, no po tejto recenzii mám ja sama chuť sa k nej vrátiť a osviežiť si pamäť. 

Kniha nie je veľká, ani hrubá, je veľmi ľahká a vojde sa kamkoľvek. Ako môžete vidieť hneď na obálke knihy, autorka ju písala v karanténe počas pandémie covid-19. Práve vďaka nej si autorka a mnohí ďalší začali uvedomovať dôsledky svojho nerozvážneho konania vo viacerých oblastiach života a v neposlednom rade aj to, aký dopad má naše správanie na prírodu a že stav klimatického ohrozenia je skutočný. Pred našou planétou stojí 9 veľkých problémov: 

  1. Globálne otepľovanie
  2. Odlesňovanie
  3. Vodné hospodárstvo
  4. Znečistenie
  5. Odpad
  6. Biodiverzita
  7. Okysľovanie oceánov
  8. Erózia pôdy
  9. Ubudajúce zdroje surovín
Podobne ako Bea Johnson v knihe Domácnosť bez odpadu (článok), aj Georgina sa vo svojej knihe venuje zlepšeniam v domácnosti:
  • Zelená kuchyňa
  • Potraviny
  • Zelená kúpeľňa 
  • Zelený šatník
  • Zelené nakupovanie
  • Zelené technológie
  • Zelená záhrada
  • Práca a zábava
  • Rodina a vzťahy 
  • Cestovanie a doprava

No ak knihy porovnáme, Bea Johnson vychádza z vlastných skúseností, kým Georgina kniha je plná analýz a faktov z rôznych zdrojov. Na každej dvojstránke knihy rozoberá inú tému vo vybranej oblasti. 


Najvýraznejším prvok tejto knihy je porovnávanie viacerých metód, o ktorých ľudia tvrdia, že sú najekologickejšie. Napríklad, koľko energie sa minie pri používaní plynu, elektriny alebo indukčnej dosky pri varení, či je lepšie umývať riad alebo mať umývačku riadu, odkiaľ pochádza sója a čo nám nikto nehovorí o jej pestovaní, odkiaľ pochádza jedlo, ktoré máme na stole, akými procestmi prechádza jedlo ktoré jeme, ktoré druhy mäsa sú najzelenšie a mnoho ďalších faktov, ktoré som doteraz nikde predtým nevidela. Každý fakt obsahuje aj číselné údaje, či už je to z hľadiska ekonomiky, kilgramov, objemu a mnohých ďalších. Nemusíte sa však báť, že by sa v tom prívale stratili, pretože udržať rovnováhu pozornosti pomáhajú udržať čierno-bielych a zelených ilustrácii, ktoré krásne vysvetľujú, dotvárajú a uľahčujú porozumenie inak zložitých faktov. 


Žiť udržateľným spôsobom často znamená vrátiť sa k starým, prirodzeným riešeniam. 

 

Čo mi na tejto knihe chýba sú zdroje na konci knihy. Počas čítania autorka síce aspoň okrajovo spomína odkiaľ vyhlásenie pochádza, no aspoň čiastočne sa to vynahradilo slovníčkom pojmov ako bio, biodiverzita, parabeny, prepad uhlíku atď. 

Čo sa mi na tejto knihe páči je priestor pre vytvorenie si vlastného názoru. Autorka neuvádza žiadne striktné výsledky, ale pomáha čitateľovi odpovedať na rôzne otázky a navedie ho správnym smerom. No čitateľ si sám môže vybrať, ktorá verzia je pre neho najprijateľnejšia a najviac dostupná. Či chce zvoliť nenáročnú ekonomickú variantu alebo zelenšiu a ktorá variant je vlastne najzelenší.. Napríklad, veľa ľudí pije sójové mlieko, pretože v krajinách nie je toľko mlieka, aby vystačilo pre všetkých, no vedeli ste, že kvôli sójovým poliam sa vyrubujú dažďové pralesy a veľkou časťou sóje sa kŕmia sliepky v klietkach? 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger