Obľúbené príspevky

piatok, apríla 22, 2022

piatok, apríla 22, 2022

Ako osláviť Deň Zeme

Nie tak dávno, keď som ešte chodila za základnú školu (asi pred siedmimi rokmi), bola väčšina našich osláv dňa Zeme spojená s rôznymi klasickými aktivitami ako napr. maľovanie planéty, robenie plagátov o ochrane prírody, zbieranie odpadkov okolo školy atď. Postupom času si hádam každý uvedomil, že všetky tieto "mini projekty" vlastne nie sú v skutočnom súlade s environmentálnou výchovou. Zároveň, ako som študovala pedagogiku a rôzne tematické oblasti výchovy a ich špecifiká, sama som pochopila, že všetky tieto aktivity, ktoré s nami učiteľky robili síce boli tvorivé a kreatívne, ale v skutočnosti v nás rozvíjali kreativitu, manuálne zručnosti a veľa iného, ale zostalo v nás iba naozaj málo z toho, ako chrániť prírodu každý deň. Pretože je síce pekné, že si raz za rok pripomenieme Deň Zeme, ako je dnes, ale ak si neosvojíme zásady ochrany prírody do svojej každodennosti, našu planétu to nikdy nezachráni.

Celú vašu oslavu Zeme môžete začať jednoduchým testom na spoznanie vašej ekologickej stopy. Na internete ich nájdete hneď niekoľko, ale vyberte si ich starostlivo, pretože mnohé nenápadne podsúvajú reklamu na svoju značku alebo od vás požadujú e-maily, kde okrem výsledkov testov dostanete aj ich pravidelný newsletter. 

 

1. Podporte alebo zorganizujte nejaký projekt 

Pri organizovaní nemusíte zostať iba pri tých malých veciach, nebojte sa zrealizovať aj nejaké väčšie projekty. Možno sa to hneď prvý rok nevydarí podľa vašich predstáv a nebude na ňom veľká účasť, ale nenechajte sa tým odradiť. Na začiatku je dôležitá hlavne reklama. Rozprávajte sa so svojimi známymi, povedzte im o svojich plánoch a buď sa stretneme s podporou alebo si nechajte poradiť, ale určite sa nenechajte odradiť. Neskôr sa tento malý nápad môže stať príjemnou každoročnou tradíciou. Ak sú to zložitejšie projekty, neváhajte požiadať o pomoc dobrovoľníkov, môžete pritom požiadať o pomoc krajské dobrovoľnícke centrum. Sú to vždy ochotní a zanietení mladí ľudia.

  • Môžete zorganizovať swap ("vzájomná výmena") - pozvite ľudí na výmenný obchod napr. oblečenia alebo kníh, ktoré majú ľudia zvyčajne veľmi veľa. Postupom času sa nám doma môžu nahromadiť tieto druhy vecí, pretože sme si niečo kúpili, ale nepáči sa na to, od niekoho sme to dostali alebo v prípade kníh sme ju prečítali a už z nej viac nečerpáme. Pri príchode na swap odovzdáte svoje oblečenie, ktoré by malo byť nepoškodené, pekné, čisté a vypraté. Oblečenie, ktoré by ste s pokojným svedomím dala aj svojej kamarátke. Dobrovoľníci vaše šaty navešajú na stojany a rozdelia do rôznych sekcií. Následná výmena potom môže prebiehať rôzne. Pri príchode zaznačíte, koľko kusov kto doniesol, toľko si môže odniesť alebo si môže odniesť ľubovoľný počet. Ďalším príkladom môže byť aj to, že si za oblečenie zaplatí ako v second hande a vyzbierané peniaze poputujú napr. na výsadzbu stromov, ktorú zorganizujete neskôr. Hlavnou myšlienkou swapu je veci spotrebovať a nie produkovať.
  • Jóga, strečing alebo cvičenie v prírode - Mnohí obľubujú cvičenie v prírode alebo je to ich snom, tak prečo im ho nesplniť? Môžete to uskutočniť aj počas východu alebo západu slnka, čo vám pomôže prežiť zážitok z cvičenia. Čerstvý vzduch vám pomôže lepšie dýchať a posilní váš imunitný systém. (článok - 50 dôvodov prečo cvičiť)
  • Dajte si predsavzatia ku dňu Zeme - Vytvorte si kontrolný zoznam s niektorými krátkodobými a dlhodobými cieľmi alebo si zapíšte niektoré ekologicky zmýšľajúce nápady do denníka, ktoré vás inšpirujú, aby ste sa ku každému dňu správali ako ku Dňu Zeme!

 

2. Zasaďte strom

Tomuto bodu môže predchádzať už vyššie spomenutý swap, z ktorého použijete peniaze na vysádzanie stromov v blízkom okolí alebo môžete zasadiť vianočný stromček v kvetináči (článok - Ako minimalizovať odpad počas Vianoc) ak ste si ešte doteraz nenašli čas ho zasadiť. Ja osobne sa vyhýbam veľkým organizáciám, ktoré propagujú sadenie stromčekov ako napr. SPP alebo Lidl, pretože im neverím. Radšej pôjdem kúpiť a zasadiť strom sama ako by som im mala darovať peniaze. Prezentujú sa síce, že to robia, ale väčšia časť zárobku z podpory ľudí pravdepodobne pôjde na marketing, platy ľudí, ktorí ho propagujú, bagety pre dobrovoľníkov, reklamné predmety atď. Nebojte sa zašpiniť si ruky a nebojte sa ani toho, že váš jeden zasadený stromček v lese ničomu nepomôže. Ako povedala Matka Tereza: "Všetko, čo robíme je iba kvapka v mori, ale keby sme to nerobili, tá kvapka by tam chýbala." 



3.Strávte deň v prírode

Čo môže byť lepšia oslava Dňa Zeme ako pobyt v prírode. Môže ísť o turistiku, výlet s deťmi alebo piknik, počas ktorého môžete spoločne zasadiť strom alebo si sadenie zeleniny na záhrade nechajte práve na Deň Zeme. Príroda má zázračné účinky človeka upokojiť a spomaliť v každodennom živote. Môže byť zdrojom našich nápadov alebo nám naopak pomáha myslieť na problémy alebo zbytočné myšlienky.


4. Choďte peši alebo na bicykli

Dym z cigariet, výpary z výfukov, dym z priemyselných továrni... to všetko a ešte viac produkuje veľké ekologické stopy, ktoré zanechávame. Veľký vplyv má aj to, ako chodíme do práce a do školy. Idete viacerí jedným autom? Idete autobusom? Idete vlakom? Idete hromadnou dopravou? Keď už ste v cieľovom meste uprednostníte vozenie sa MHD alebo idete pešo? Viem, že vo veľkých mestách sa nedá ísť pešo z jedného konca na druhý, ale aspoň môžete/môžeme prejsť určitú časť cesty po vlastných nohách. V malých mestách sa dá oveľa viac využiť bicykel alebo kolobežka (nie elektrická) a napriek tomu mnoho ľudí ide radšej autom. Skúste to v tento deň zmeniť. 

Alebo ak už istý čas chodíte peši, skúste vnímať koľko prírodných prvkov okolo seba vlastne máte. Sú po ceste, kadiaľ chodím stromy? Sú tam kvety? Spievajú tam vtáky? Sú tam vtáčie búdky? Všímavosť vám môže priniesť mnoho inšpirácie na zmenu prostredia k lepšiemu. 


5. Prečítajte si knihu o ekológii v každodennom živote (článok)

Veľmi vám odporúčam prečítať si knihu od pápeža Františka - Laudato Si, v ktorej hovorí nie len o morálnych dilemách ochrany prírody, ale ponúka aj reálne riešenia na zmenu v každej oblasti života. Neprihovára sa iba veriacim a jednotlivcom, ale aj majiteľom veľkých priemyselných továrni, vedcom...



Ako Deň Zeme oslávime ja?

Na campe o ekológii v Portugalsku!

Ešte po bodke na záver chcem povedať, že ja Deň Zeme oslávim o týždeň neskôr a to tým najlepším možným spôsobom. Dostala som ponuku ísť v rámci svojej dobrovoľníckej činnosti na camp o trvalo udržateľnej ekológii s názvom "Do coração à terra", čo v preklade znamená "Zo srdca na Zem" a koná sa, ako už názov napovedá v Portugalsku! Takže vďaka organizáciám eRko a  CIDSE strávim krásny týždeň v Portugalsku na mieste zvanom Casa Velha, blízko Fatimy, kam tiež pôjdeme. Na konci tábora sme si ešte s kamarátkami zaplatili hostel v Lisabone, kde strávime jeden krásny deň, prespíme a na druhý deň hurá domov, takže sa na to už veľmi teším. 

Pevne verím, že sa počas mojej cesty nestane nič zlé ani tam, ani doma a ja si budem môcť tento výlet užiť naplno a vrátiť sa s novými podnetmi nie len pre svoj osobný život a obnovu kampane v eRko, ale aj pre blog. Už skôr som mala pripravené veľké množstvo článkov o ekológii, v administrácii mi už rok leží ekologická výzva na 30 dní, ale neskôr som nejako nemala chuť ani čas ju dopísať, takže je len moja škoda ako málo presadzujem ekológiu na svojom blogu, aj keď táto tematika ma už dlhé roky zaujíma a samozrejme aj v súvislosti organizácie domácnosti v udržateľnom štýle. 



Nezabudnite, že Deň Zeme je iba pripomienkou starostlivosti o prírodu, 
nemá to byť jediný deň v roku, keď sa snažíte robiť pre prírodu dobré skutky. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger