1/3 - Zábavné internetové stránky na učenie sa

Bolo to pred rokom, čo som namiesto písomných maturít zostala doma a na strednú školu sa už nevrátila... Teraz študujem na výške, ale prakticky ani poriadne neviem ako vyzerá budova, do ktorej "chodím". Namiesto toho sedím celý deň doma pred počítačom a sledujem ako si študenti i učitelia počínajú na druhej strane siete. Častokrát už prednášky vnímam iba okrajovo, pretože sa zlievajú do jedného. Naopak semináre sú o niečom inom. Mladí vysokoškolskí učitelia, teda rôzni doktori filozofie a psychológovia, prinášajú vždy nové spôsoby akými sa dá oživiť vyučovanie. Dnes by som vám chcela predstaviť niektoré z internetových stránok, ktoré sa dajú využiť v dištančnom vzdelávaní cez MS Teams a Zoom.


  1. Komiksy na Storyboardthat.com a Pixton

Story board That je vytvorený pre rozvoj vo vzdelávacej, obchodnej a osobnej oblasti. Učitelia môžu pomocou ľahko ovládateľného systému naplánovať a vytvoriť:
  •  časovú os
  • inštruktážne komiksy
  • pojmovú mapu 
  • komiksový príbeh
  • ...

prostredníctvom ktorých odovzdajú svojim žiakom nové vedomosti, napríklad ako aktivizujúcu časť, hlavnú časť ale aj fixačnú časť vyučovacej hodiny. V motivačnej časti môžu komiksom prilákať pozornosť na menej lákavú učebnú látku alebo ich môžu postavy sprevádzať od začiatku až do konca a pomôcť im pochopiť ťažké súvislosti. Ak si systém predplatíte otvorí vám dvere k väčším možnostiam využitia. Aj v neplatenej verzii si však viete komiks vytvoriť a stiahnuť. 


Pixton je veľmi podobný storyboardu, takže ho určite hravo zvládnete. Po prihlásení sa dostanete ponuku na vytvorenie si komiksového avatara, ktorý bude hlavnou postavou vašich komiksov. Neskôr si dokážete stvoriť aj nové postavy. Na tejto stránke dokážete upraviť nie len to ako sa postava tvári, či chodí alebo stojí, ale využitím funkcií jej dokážete vložiť do ruky predmety, striedať oblečenie, meniť počasie... nevýhodou je, že sa bez predplatenej verzie nedokážete dostať k obšírnejším pozadiam a nemôžete komiks ani uložiť, kým v storyboarde máte pozadia neobmedzené. 


    2. Paddlet


Na online stretnutí eRkárov sme mali pracovať v dvojiciach. "Manažér" hovoru cez Zoom nás rozdelil do dvojíc. Počas spoločne strávenej hodiny sme sa mali zamýšľať nad otázkami viery a následne svoje odpovede pridávať do paddletu. V podstate je to taká digitálna tabuľa na webe – prázdna stránka, do ktorej môžete pridávať ľubovoľné súbory: 

  • odpovede na otázky
  • študijné materiály
  • pracovné listy
  • obrázky
  • videá a zvukové súbory
  • linky na webové stránky a k nim pripísať potrebné zadania. 
Výinimočnou funkciou paddletu je aj to, že si v ňom dokážete vytvoriť mapu Slovenska alebo aj celého sveta a pridávať na rôzne miesta špendlíky. 



3Mentimeter

Mentimeter je švédska spoločnosť, ktorá vyvíja a udržuje rovnomennú aplikáciu slúžiacu na vytváranie prezentácií so spätnou väzbou v reálnom čase. Učiteľ vopred pripraví anketu v rôznorodom grafickom spracovaní a kedy mu to vyhovuje pošle svojim žiakom príslušný link. Účastníci sa môžu pripojiť k relácii prezentujúceho pomocou aplikácie v mobile alebo cez webovú stránku. Medzi funkcie, ktoré môžu účastníci používať so svojimi digitálnymi zariadeniami, patria písanie komentárov a otázok, ako aj vylepšovanie komentárov a otázok od ostatných („hlasovanie“). Systém zaznamenáva prieskum a graficky ho spracúva do určenej podoby akú si učiteľ predtým zvolil. 



 


Dúfam, že vám môj článok pomohol a budete sa tešiť na dávku ďalších piatich nápadov na využitie digitálnych systémov v edukačnom procese. 

0 comments