pondelok, marca 15, 2021

pondelok, marca 15, 2021

5 dôvodov prečo začať písať listy




Nebolo to tak dávno, keď ľudia považovali e-maily v online poštových schránkach za niečo neuveriteľné a listy písane rukou na papier za príliš bežné. Písanie emailov sa neskôr stalo automatickým a dnes sa už takmer žiadna práca a činnosť nezaobíde bez internetovej komunikácie bez ohľadu na to, či máme karanténu, homeoffice a dištančné vzdelávanie. Listy sa tak v čase moderných technológii stali oveľa vzácnejšími a cennejšími.

Písanie listov malo pre mňa vždy väčšie čaro ako e-maily. Závidela som svojim rodičom, ktorí si aj po viac ako dvadsiatich rokoch nechali svoju korešpondenciu. Ja a moji kamaráti animátori sme pred Vianocami dostali námet napísať listy pre deti z tábora, čo ma neskôr dokonca inšpirovala k tomu, že som napísala list svojej spolužiačke zo strednej školy, s ktorou som si bola celkom blízka, no po maturite som s ňou pretrhla kontakt. Do obálky som priložila niekoľko ďalších maličkostí a odoslala. Bolo to pre ňu ozajstné prekvapenie, pretože adresy sme si vymieňali v maturitnom pamätníku ešte v škole. O týždeň neskôr mi prišla odpoveď. Dokonca spomenula, že v lete opatrovala jednu starkú a tiež si s ňou vymieňa listy. 

Tento spôsob komunikácie sa nemusí zdať príťažlivý pre všetkých (hlavne pre tých, ktorí nemajú čitateľné písmo), preto vám prinášam päť dôvodov prečo by ste aj napriek tomu mali začať písať listy. 


1. Oddýchnete si od moderných technológii 

Sama na sebe často pociťujem, že z učenia sa cez počítač som dokonca unavenejšia, akoby som sedela v škole. Obrazovka vyžaruje modré svetlo, ktoré môže zhoršovať zrak a negatívne pôsobí aj na oblasti vo vašom mozgu. Ak cítite únavu stačí len vypnúť displej a nechať počítač odpočívať, kým to robíte aj vy sami. Ak nemáte vyslovene chuť športovať alebo je na vychádzku do prírody zlé počasie, písanie listov je krásne využitie voľného času. 


2. Aj keď ste offline zostanete v kontakte s blízkymi 

Nie je novinkou, že od začiatku blogu sa snažím presadiť digitálny minimalizmus a spomínam to takmer v každom druhom článku. Dúfam, že mi to odpustíte. Je príhodné to spomenúť aj teraz. Od Vianoc stále pretrváva zákaz vychádzania, navštevovania sa. Nemôžeme stretávať svojich kamarátov, no ľahko si to vynahradíme sociálnymi sieťami. Ale čo s blízkymi bez internetu? Starí rodičia sú často obmedzení iba na telefonáty a tie už po troch mesiacoch nemusia stačiť. Písané listy môžu byť pestrým ozvláštnením ich bežného dňa. 

 3. Darujete hmotný dôkaz úsilia

Komunikácia cez internet nedokáže vynahradiť pocit, keď prijímateľ vytiahnete obálku z poštovej schránky, cíti pod prstami textúru papiera a vidí úsilie vaše úsilie ako odosielateľa. Môže držať v rukách nie len hmotný dokaz lásky a priazne, ale aj čas, ktorý mu bol prostredníctvom pošty darovaný. 


4. Zlepšíte si gramatiku a písmo

Ako som už vyššie spomínala, ak patríte medzi ľudí so zhoršenou kvalitou písaných a tlačených písmen, cvičením sa to môže zlepšiť. Pri písaní listu si dáte obzvlášť záležať, aby to po vás prijímateľ prečítal. 


 5. Rozvíjate svoju kreativitu a predstavivosť

Hoci písanie na klávesnici môže byť rýchlejšie a pohodlnejšie, výskum ukazuje, že písanie rukou má svoje jedinečné výhody. Zlepšujeme si mentálne zdravie, zvyšujeme logické a kritické myslenie, rozvíjame svoju kreativitu a predstavivosť, sústredíme myseľ na to, čo je podstatné a nenechávame sa vyrušovať notifikáciami. 

Dopísaním listu vaša "práca" končiť nemusí. Môžete napísať krátke odkazy, obľúbené citáty, pridať recepty, sušené kvety, sladkosti a všelijaké maličkosti. Vyzdobte obálku. Obmedzení ste iba vlastnou fantáziou.

2 komentáre:

  1. Dopisy mám hrozně ráda! Akorát teď plním výzvy na karanténu a tam je právě i napsat dopis, tak se k tomu konečně dostanu! Jen rozmýšlím adresáta :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporúčam obnoviť staré vzťahy. Je to neporovnateľná skúsenosť ♥. O karanténnej výzve som ešte nepočula, určite by som sa o nej chcela dozvedieť viac :)

      Odstrániť

Ďakujem za komentár...

Copyright © Vynimocna , Blogger